Den tilltagande trafikmängden, otillräcklig vägkapacitet och alltmer nonchalans och okunnighet leder till allt högre olyckstal i trafiken. Såsom framhålls i folkpartiet liberalernas kommittémotion om trafiksäkerhet har olycksutvecklingen varit alarmerande.
Trafiksäkerhetsarbete och trafiksäkerhetsinformation är motiverat med utgångspunkt i en för många gemensam strävan att bringa ned olyckorna, både av humanitära och ekonomiska hänsyn.
För det frivilliga trafiksäkerhetsarbetet som spelar en stor roll och engagerar många människor med ideellt arbete finns ett flertal olika frivillighetsorganisationer. Staten medverkar i viss utsträckning med statsbidrag. I huvudsak kanaliseras dessa medel till Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF. Med tiden har detta samarbetsorgan börjat utföra trafiksäkerhetsarbete i egen regi, och för ändamålet byggt upp en omfattande central organisation. Genom inkorporering av de tidigare fristående länsvisa trafiksäkerhetsförbunden har den ekonomiska omfattningen av NTF:s verksamhet vuxit och staten har anslagit alltmer medel. För närvarande uppgår anslagen till ca 39 milj.kr.
För såväl trafiksäkerhetsarbete som administration och handhavande av kontroll- och registerverksamhet inom trafikområdet, beslut inom trafiksäkerhetsområdet och utfärdande av förordningar och övrig författningstext har trafiksäkerhetsverket, TSV, verkat sedan högertrafikomläggningen. TSV är i huvudsak avgiftsfinansierat, men omsluter betydande belopp. TSV är ett fristående statligt verk med verksledning.
Samtidigt utför vägverket (VV) sådant arbete som i vid omfattning påverkar trafiksäkerhet. Verket har med tiden byggt upp en betydande egen kompetens på trafiksäkerhetsområdet.
Utvecklingen har lett till svåröverskådlighet, brist på samordning och sannolikt onödig resursförbrukning i det viktiga trafiksäkerhetsarbetet.
Riksrevisionsverket har i rapport 1989:339 redovisat en rad förslag till åtgärder avseende i första hand NTF och TSV.
Sammanfattningsvis konstaterar RRV att viktiga mål med riksdagens beslut 1981 inte har uppfyllts. Fördelarna med respektive NTF:s och TSV:s särart har inte utnyttjats på det sätt som förutsattes i riksdagens beslut. Begreppen sakinformation och pläderande information har inte fungerat som uppdelningsgrund.
Resursöverföringen har heller inte lett till att stödet för trafiksäkerhetsinformation till enskilda frivilligorganisationer ökat. Det ökade statliga stödet till NTF har lett till att föreningens oberoende i vissa fall t.o.m. har ifrågasatts. Användningen av de statliga medlen för trafiksäkerhetsinformation särredovisas inte av NTF. Statsmakterna har fått en sämre överblick över hur resurserna för trafiksäkerhetsinformation används. De skilda finansieringsformerna mellan NTF och TSV innebär att likartade informationsinsatser finansieras på olika sätt.
RRV riktar allvarliga anmärkningar som borde leda till förändringar. Många skäl talar för en rejäl översyn i avsikt att samordna och effektivisera. Hela komplexet borde bli föremål för en förutsättningslös utvärdering, där olika arbetsenheter förs t.ex. till närstående verk.
Rikspolisstyrelsen, vägverket, naturvårdsverket m.fl. kan vara aktuella. Därvid kan betydande besparingar åstadkommas, samtidigt som trafiksäkerhetsarbetet kan effektiviseras och öka möjligheterna att minska trafikolyckorna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av nuvarande uppdelning av arbetsuppgifter på bl.a. andra närliggande verk,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att riksrevisionsverkets förslag prövas i avsikt att åstadkomma ett effektivt och samordnat trafiksäkerhetsarbete,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det frivilliga och ideella trafiksäkerhetsarbetet bör uppmuntras och ekonomiskt stöttas.
Stockholm den 25 januari 1991 Elver Jonsson (fp) Hans Lindblad (fp)