Mycket stora satsningar planeras för att förbättra trafikmiljön i våra tre storstäder, med bl.a. kringfartsleder och en utbyggd kollektivtrafik.
En omfattande biltrafik i tätorternas kärnor kan, trots avancerad avgasrening, ge upphov till miljöproblem och förorsaka trängsel. Kringfartsleder kan avlasta stadskärnorna och ge god miljöeffekt.
Busstrafiken går mot ökad miljövänlighet med svavelfria dieselbränslen med låg aromathalt, modern dieselmotorteknik och katalysator. Det är möjligt att minska bussarnas kväveoxidutsläpp med 60 procent och partikelutsläppen med 85 procent. Etanoldrift kan ge ytterligare förbättringar.
Trots dessa möjligheter kommer miljöeffekter ändå att uppstå. Runt om i världen utvecklas olika system för att förbättra dagens kollektivtrafiksystem.
En intressant utveckling kan skönjas i spårtaxisystem med förarlösa, eldrivna småvagnar, som utnyttjar upphöjda banor.
Man kan genom att bygga upp linjerna som ett spindelnät, komplettera befintliga linjer mot centrum och konkurrera med bilen. Trängseln i de centrala delarna av staden minskar.
I stället för biljett användes magnetkort, som ger underlag för debitering. Trafikanterna bestämmer färdmål och spårtaxin går direkt till detta mål.
Transportforskningsberedningen har hittills satsat drygt 100.000 kronor på en förstudie av ett svenskutvecklat spårtaxiprojekt ''Skycab''.
Om denna förstudie är positiv borde det vara tid att pröva systemet i en referensbana. Kostnaden för en sådan beräknas till 40 miljoner kronor. Då lösningar av denna typ på ett avgörande sätt i framtiden kan påverka uppbyggnaden av infrastrukturen i våra större städer vore det rimligt att staten, någon kommun och näringslivet satsade en del av de medel som är avsedda för att förbättra infrastrukturen, på en sådan utprovning.
Regeringen bör ta initiativ till detta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utprovning av ett spårtaxisystem.
Stockholm den 24 januari 1991 Ivar Virgin (m)