Den årliga kontrollbesiktningen av motorfordon har tillkommit för att öka trafiksäkerheten på våra vägar. Detta led i trafiksäkerhetsarbetet är säkert både accepterat och uppskattat av de allra flesta bilägare. Men det finns möjligheter att förenkla rutinerna utan att säkerheten eftersätts.
Under senare tid har kostnaderna stigit kraftigt för biltrafikanterna. Därför bör eftersträvas att hålla nere fasta kostnader så långt som möjligt. Kostnader för bilbesiktningen räknas här som en sådan fast kostnad.
De allra flesta kontrollbesiktningar resulterar i åtminstone någon anmärkning. En 1:a i besiktningsprotokollet uppmanar till förbättringsåtgärd utan efterkontroll, medan en 2:a alltid kräver ombesiktning inom viss tid. Ombesiktning betyder ytterligare kostnad i form av ny avgift och transport, förutom att man måste ta ledigt från arbetet för att inställa sig vid bilprovningen.
Svensk Bilprovning AB är ett monopolföretag. Endast detta har idag rätt att utföra kontrollen och bedöma om verkstädernas åtgärder kan godkännas, trots att verkstäderna har en minst lika stor fackmannakompetens som Bilprovningen. I praktiken är troligen verkstäderna överlägsna Bilprovningen vad gäller att bedöma om åtgärden är tillfyllest ur trafiksäkerhetssynpunkt eller ej. Men verkstädernas kompetens ställs åt sidan för att Bilprovningen skall ges denna suveränitet.
Det är rimligt att bryta den monopolställningen och överlåta rätt till verkstäderna att stämpla besiktningsprotokoll som tillsammans med faktura och kvitto utgör bevis på att anmärkningen är åtgärdad. Det måste vara en betydande rationalisering både för bilägarna och för samhället. De idag långa väntetiderna vid Bilprovningen kan kortas betydligt om ombesiktningarna försvinner därifrån.
En sådan stämplingsrätt måste ges efter kriterier som inte innebär en utslagning av mindre verkstäder. Alltså får icke endast märkesverkstäder och övriga auktoriserade verkstäder komma ifråga, utan bemyndigandet att stämpla besiktningsprotokoll bör ges till alla verkstäder som kan uppvisa vissa minimikrav på godkänd utrustning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överlåta till bilverkstäder att godkänna åtgärdad anmärkning och därmed avskaffa ombesiktning hos Svensk Bilprovning.
Stockholm den 23 januari 1991 Gudrun Norberg (fp)