I årets budgetproposition uppger kommunikationsministern att han senare avser återkomma till riksdagen med förslag till förändringar när det gäller den statliga fordonskontrollen.
Riksrevisionsverket har nämligen i en rapport till regeringen granskat den statliga fordonskontrollen. Revisionen berör bl.a. AB Svensk Bilprovnings kontroll och polisens och Trafiksäkerhetsverkets s.k. flygande kontroller. I rapporten föreslås åtgärder som, enligt verkets mening, bör leda till ett effektivare utnyttjande av de samlade resurserna inom trafiksäkerhetssektorn.
Med anledning av rapporten och regeringens överväganden har AB Svensk Bilprovning redan vidtagit en del åtgärder beträffande sin framtida verksamhet. Det gäller bl.a. en förskjutning i tiden av redan fattade investerings- och etableringsbeslut. Detta har lett till stor besvikelse i berörda kommuner och på berörda orter. Etablering av en bilprovningsanläggning medför nämligen förutom förbättrad service för allmänheten och samhällsekonomiska besparingar också en dragningskraft för andra etableringar i orten och dess närhet. Det finns anledning befara att de uppskjutna etableringsbesluten inte är av enbart tillfällig karaktär.
För att motverka de negativa effekterna av uteblivna etableringar bör andra och okonventionella lösningar sökas. De bör också ha karaktären att de medverkar till att höja effektiviteten i fordonskontrollen. En sådan lösning -- som kommunikationsministern redan snuddat vid för s.k. efterkontroller -- är att låta befintliga privata bilverkstäder ombesörja kontrollen. På så sätt förbilligas investeringar i såväl lokaler som verktyg och maskiner, samtidigt som servicegraden mot bilisterna förbättras och samhällsekonomiska besparingar uppnås. Kontrollen måste även fortsättningsvis ske efter myndighetens instruktioner och överinseende. Den lokala verkstaden bör erhålla auktorisation att utföra besiktningen.
Mot bakgrund av vad ovan anförts hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta försöksverksamhet inom den statliga fordonskontrollen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förlägga försöksverksamheten i första hand till de orter som ligger närmast i tur för nyetableringar enligt AB Svensk Bilprovnings prioritering.
Stockholm den 23 januari 1991 Rolf Kenneryd (c)