Under 1988 blev den statliga fordonskontrollen föremål för riksrevisionsverkets (RRV) granskning. I januari 1989 utkom verkets revisionsrapport 1987:1479, i vilken resultaten lades fram. Granskningen omfattade dels den obligatoriska, årliga kontrollbesiktningen hos AB Svensk Bilprovning, dels den kontroll av fordon på väg som utförs av polisen och trafiksäkerhetsverket.
I revisionsrapporten framlades en del kritiska synpunkter på nuvarande förhållanden. Såväl ansvarsfördelningen som nuvarande fördelning av resursinsatser ifrågasattes. RRV föreslog ett antal förändringar i syfte att åstadkomma en effektivare kontroll, bl.a. en minskning av insatserna för periodisk kontroll av de yngsta fordonen och en ökad satsning på kontroll av fordon på väg. RRV föreslog också att Bilprovningen skulle ges huvudansvaret för all fordonskontroll, således även kontrollen på väg.
Revisionsrapporten remissbehandlades och flertalet remissinstanser visade en positiv inställning till förslagen. Det bör emellertid noteras att Bilprovningen visserligen var positiv till att ta ansvaret även för fordonskontrollen på väg, men framhöll att det i denna kontrollform är fördelaktigt att polispersonal medverkar. Liknande synpunkter framfördes av de polisorgan som avgav yttranden.
I juni 1990 har Bilprovningen i en skrivelse till regeringen föreslagit ett antal förändringar som skulle kunna leda till ett effektivare resursutnyttjande. Bilprovningen föreslog att den nuvarande besiktningen efter i princip två år bibehålls, men ansåg att treårsbesiktningen av fordonen upp till 3,5 tons totalvikt bör kunna slopas utan alltför stora olägenheter ur miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt. Vidare föreslogs besiktning vartannat år av motorcyklar och lätta släpvagnar upp till 3,5 tons totalvikt.
Bilprovningens förslag syftade till en omfördelning av resurser i linje med vad RRV föreslagit, och skulle bl.a. leda till att vissa resurser kan frigöras och sättas in för att förstärka fordonskontrollen på väg.
I årets budgetproposition har regeringen tagit fasta på Bilprovningens förslag och kommunikationsministern anser att de bör genomföras snarast. Han ger också upplysningen att därigenom frigjorda resurser skulle kunna sättas in för ökade kontrollinsatser på väg och ökad kontroll av tunga fordon. Några åtgärder av det slaget föreslås emellertid inte i budgetpropositionen.
För den som har följt trafik- och trafikolycksutvecklingen i Sverige är det ganska uppenbart att den mest betydelsefulla svagheten i det statliga fordonskontrollssystemet, som RRV-rapporten utpekat, är den under 1980-talet minskade insatsen vad gäller trafikövervakning inkl. fordonskontroll på väg. Denna har nu dragits ner till en nivå, där risken att råka ut för sådan kontroll upplevs som nära nog obefintlig utanför den tunga fordonssektorn.
Ett väl fungerande fordonskontrollsystem bör bestå av regelbundna, systematiska kontroller på särskilda, tekniskt välutrustade provningsstationer där kontrollen kan ske i rationella former och med viss bestämd periodicitet. Ett sådant system som fungerar bra från samhällsekonomisk synpunkt har vi enligt RRV redan etablerat i form av den årliga kontrollbesiktningen som utförs av Bilprovningen. Brister hos fordonen som kan leda till försämringar i trafiksäkerhets- eller miljöhänseende upptäcks och åtgärdas i samband med den årliga kontrollen.
Brister kan emellertid uppstå när som helst, även kort tid efter en årlig kontroll. De risker som är förknippade med fordonsfel kan anses stå i proportion till den tid/körsträcka fordonen brukas i felaktigt skick. De årliga kontrollbesiktningarna behöver därför som ett viktigt komplement kontroller ute i trafiken. Det behövs en upplevd risk att när som helst råka ut för en kontroll även då fordonet framförs i trafik. På så sätt ökar förutsättningarna för att fel som uppstår snabbt blir avhjälpta och att fordonsägarna/förarna är vaksamma på fordonets olika funktioner. För låg nivå på fordonskontrollen på väg innebär en uppenbar risk att fordonsfel får förbli oreparerade under lång tid och att underhållet av fordonen enbart inriktas på att de skall bli godkända vid den i förväg kända periodiska besiktningen.
Ett genomförande av förslagen till neddragning av den periodiska besiktningen som ingår i årets budgetproposition utan en samtidigt ökad satsning på fordonskontrollen på väg, innebär en nedrustning på trafiksäkerhetsområdet som gör det ännu svårare att uppnå de trafiksäkerhetsmål riksdagen fastställt. Former för att utnyttja hos Bilprovningen frigjorda personalresurser för att förstärka polisens verksamhet med fordonskontroll på väg bör därför skapas. Detta innebär i sin tur att trafikpolisen avlastas och kan ägna mer resurser åt övrig trafikövervakning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade insatser för fordonskontroll på väg.
Stockholm den 23 januari 1991 Nils T Svensson (s) Lars Hedfors (s) Bo Forslund (s) Roland Sundgren (s)