Som vi redovisat i en motion med krav på samlade åtgärder för Västernorrlands län har detta län under senaste tiden drabbats av allvarlig nedgång i sysselsättning, vilket lett till 3,5 procents arbetslöshet vid årsskiftet.
Ett annat stort problem för Västernorrland är att vägstandarden där -- mätt i andel icke belagda vägar och vägar med låg bärighet -- är markant sämre än i andra län eller ur vissa synpunkter lika låg som något annat län med mycket låg standard.
Arbetslösheten plus stora behov av vägupprustningar talar enligt vår uppfattning för att det nu är mycket lämpligt och välmotiverat att anslå medel -- beredskapsmedel eller andra -- för att åtgärda det eftersatta underhållet av Västernorrlands vägar. Ett ''vägpaket'' för länet bör vara en viktig del av de samlade åtgärder som behövs för att motverka arbetslösheten och för att ge länet den infrastruktur som fordras för en postiv utveckling.
På grund av de speciella geologiska och topografiska förhållandena är byggande av vägar cirka 25 procent dyrare i Västernorrland än i jämförbara län. För äldre vägar som inte byggts med hänsyn till de besvärande geologiska förhållandena är dessutom vägunderhållet betydligt dyrare än i andra delar av landet.
Dessa merkostnader och den låga vägstandarden borde beaktats vid fördelning av väganslagen.
Vi som representerat centerpartiet i riksdagen från Västernorrlands län har vid upprepade tillfällen i riksdagen tagit upp länets vägsituation och behov av anslag. Redan 1979 (motion 1978/79:1952) begärdes att riksdagen skulle uttala sig för att Västernorrland skulle tilldelas en andel av väganslagen som motsvarade länets speciella behov för att nå en med övriga landet ungefär likartad vägstandard. Trafikutskottet (TU 1978/79:11) uttalade då att vid fördelning av medel ''skall hänsyn tagas till vägbehoven i olika delar av riket'' och utskottet förutsatte ''att så sker samt att därvid kraven på en likformig bärighetsstandard för landets olika delar mer beaktas''.
De mer än tio år som gått sedan riksdagen godkände denna skrivning visar att det vid anslagsfördelningen knappast tagits -- i vart fall tillräcklig -- hänsyn till de speciella förhållandena i Västernorrland, som gör vägbyggande och vägunderhåll extra kostsamt. Länets vägar kan inte alls sägas ha fått en i jämförelse med övriga landet bättre standard utan har alltjämt en klar eftersläpning som vi inledningsvis angett.
Strävandena bör bl.a. vara att belägga allt fler vägar. I Västernorrland med 60 procent belagda vägar är målsättningen att kunna belägga 80 procent. Men nu går tyvärr utvecklingen i motsatt riktning. Eftersom det är dyrare att underhålla belagda vägar än grusvägar, har man nu i Västernorrland rivit bort beläggningen på vissa vägar och åter gjort dem till grusvägar.
Detta är drastiska åtgärder man tvingas vidta när anslagen inte räcker till. Det är vad som sker när samhället ej har råd att underhålla gjorda investeringar. Faktum är ju att vägkapitalet successivt kommer att minska om ej satsningarna på underhåll ökar. Det innebär en skrämmande kapitalförstöring.
För Västernorrland med stora regionalpolitiska problem som lett till befolkningsminskning under många år, och som även nu har den svagaste utvecklingen av alla län, är ett väl utbyggt och fungerande vägnät av allra största betydelse för sysselsättning, boende och service i olika delar av länet. Med hänsyn till skogsbrukets och skogindustrins stora betydelse finns speciella krav på att vägnätet över hela länet har en god standard.
Det är väsentligt att vägupprustningar ses som ett verksamt medel att stödja utvecklingen i olika delar av länet och att vid fördelningen av insatserna sträva efter att bidra till en balans inom länet och underlätta verksamhet även i länets glesbefolkade delar.
I länets båda största tätorter, Sundsvall och Örnsköldsvik, går E 4 och därmed genomfartstrafiken genom centralorterna och medför såväl trafiksäkerhetsproblem som besvärande miljöstörningar samt innebär stora risker på grund av de farliga transporterna till industrierna. Det är av största vikt att nya lösningar för genomfarterna i dessa båda tätorter kan genomföras inom en nära framtid.
Vad gäller miljöproblemen i Sundsvall lovade miljöministern strax före l988 års val att särskilda insatser skulle göras. När den utredningen, som statsrådsuttalandet resulterade i, nu framlagt sitt betänkande, utgår vi från att regeringen kommer att föreslå särskilda medel för att av miljöskäl åtgärda problemen med genomfartstrafiken i Sundsvall.
Som nämnts föranleder genomfartstrafiken genom Örnsköldsvik motsvarande miljöproblem, men där är riskerna för katastrofer på grund av farliga transporter ännu större.
Vi anser att det skulle vara en viktig regionalpolitisk satsning på Västernorrlands län att där höja vägstandarden med hänsynstagande till vikten av satsningar ur såväl trafiksäkerhets- och miljö- som sysselsättningspolitiska synpunkter samt för att förbättra infrastrukturen.
Det är uppenbart att det behövs en klar politisk styrning för att få erforderliga medel, varför riksdagen, enligt vår mening, bör uttala sig för att ett särskilt ''vägpaket'' för Västernorrlands län upprättas och genomförs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett ''vägpaket'' för Västernorrlands län i syfte att nå en med övriga landet jämförbar vägstandard.
Stockholm den 25 januari 1991 Martin Olsson (c) Görel Thurdin (c)