I det påbörjade arbetet för att effektivisera statsförvaltningen har turen nu kommit till vägverket.
På regeringens uppdrag har vägverket gjort ett förslag till omorganisation, vilket skulle innebära besparingar på 300 milj.kr.
Ett inslag i omorganisationen är att ersätta de 24 vägförvaltningarna i länen med ett mindre antal regionkontor, 6--7 st. Kalmar län skulle då komma att tillhöra den sydöstra regionen där Jönköping nämnts som huvudort.
Det är olyckligt för ett län som Kalmar, med mycket få statliga arbetstillfällen, att genom denna typ av regionbildning berövas ett antal tjänster. Men ännu olyckligare är det att arbetet troligen inte kan bedrivas så rationellt som är önskvärt med de långa kontaktvägar som nu blir fallet. Från t.ex. Jönköping till Kalmar är det ca 23 mil och till norra Öland över 30 mil.
Eftersom vägplanering, projektering, vägekonomi, bidragsgivning till statskommunal och enskild väghållning samt tillståndsgivning för Kalmar län skulle skötas från Jönköping kommer troligen restider och ofullständig lokalkännedom att minska effektiviteten i arbetet.
Jag vill därför ifrågasätta den föreslagna regionindelningen och inte minst det faktum att huvudorten föreslås bli förlagd nästan längst ut på ena kanten.
Rimligare vore med en mindre region i sydost, t.ex. för Kalmar län, Blekinge län och Gotland. I en sådan region skulle Kalmar utgöra en naturlig huvudort.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vägverkets regionindelning i sydöstra Sverige,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Kalmar bör bli huvudort i en sydostregion.
Stockholm den 25 januari 1991 Ingrid Hasselström Nyvall (fp)