Idén om Bergslagsdiagonalen bygger på betongpolitikernas dröm om ekonomisk tillväxt genom ständigt ökad massbilism. Detta är tänkt att bli ''en ny betydelsefull riksväg'' från Norrlandskusten till Sydvästsverige.
I en rad ''transportvisioner'' och s k studier försöker olika länsstyrelser leda i bevis att satsningar på nya supervägar och ''stamvägar'' skulle vara samhällsekonomiskt lönsamma. Men studierna om lönsamheten är inte bara oseriösa, de är på flera punkter direkt lögnaktiga. Uppgifterna bland annat om vägförkortningar, trafiksäkerhet och miljövinster bygger på orealistiska hypoteser.
Till de grövre inslagen i propagandan om samhällsekonomin hör följande inslag i rapporten om vägsträckan E4--Falun:
Bergslagsdiagonalen visar sig utifrån hittills utförda studier vara samhällsekonomiskt lönsam. Lönsamheten förefaller dessutom vara betydligt högre än för andra aktuella, stora vägprojekt, t ex E6 i Bohuslän...
Exemplet E6 i Bohuslän, en del i det Gyllenhammarska Scan-Linkprojektet, är synnerligen malplacerat då man talar samhällsekonomi och lönsamhet. Motorvägsbygget som skövlat värdefulla naturområden och jordbruksmark är det dyraste i den svenska vägbyggnadshistorien. Det finns dessutom en vetenskaplig rapport som bekräftar att projektplanen för E6 varit helt orealistisk och att den grovt underskattade de verkliga kostnaderna. I årets budgetproposition anslås 120 milj.kr. enbart till räntekostnader för ett enda år, 1992.
1987 presenterade regionalekonomiska enheten i Kopparbergs län sin ''Transportvision'', där det heter:
För att bättre nyttja det centrala läget och därmed öka samverkan med andra regioner bedöms utveckling av de övergripande vägsystemet vara särskilt verkningsfull.
Det mest verkningsfulla planerare och politiska instanser på alla nivåer kan göra i dag är att rädda hotade järnvägssträckor, utveckla snabbare och bekvämare tågtransporter samt se till att tågen stannar på stationerna längs banan. Det går inte att satsa mångmiljardbelopp på nya vägar och samtidigt tro att gods- och persontrafiken ens på stomjärnvägsnätet skall kunna fortleva.
Nya vägar och motorvägar alstrar ny trafik. Trängseln på vägarna går inte att asfaltera bort. Privatbilism och tunga transporter på landsväg måste minskas och transporter föras över till räls och miljövänliga sjötransporter om miljön skall kunna räddas och energiresurser sparas. I dagens läge när miljömedvetandet ökat och energifrågan är hetare än någonsin går det inte att lösa transportproblemen med ett förlegat system.
Att satsa på Bergslagsdiagonalen är lika konservativt som att fortsätta tro på Dala Airport. Investeringarna behövs till den miljövänliga tågtrafiken så som vänsterpartiet föreslår i sina övergripande trafikmotioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att Bergslagsdiagonalen inte skall få byggas.
Stockholm den 25 januari 1991 Viola Claesson (v)