Linköping-Norrköping i Östergötland är tillsammans den fjärde största storstadsregionen i landet. Planeringen för regionens framtida utveckling är därför inte bara en östgöta-angelägenhet utan berör i hög grad hela landet.
I många avseenden är centrala Östergötland ett alternativ till storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. På plus-sidan finns bl a stora utvecklingspotentialer i fråga om teknik, industri och utbildning. Exempelvis är Universitetet, Saab och Regionsjukhuset betydande och olika tekniska centra som, särskilt i samverkan, bör kunna bidra till en dynamisk utveckling av området. Östgötaslätten är ett av landets bäst utvecklade jordbruksområden. På minuskontot måste räknas den stora dominansen av försvarsindustrin och ett stort beroende av transnationella företag och koncerner.
Sett i ett övergripande perspektiv finns ändå många av de nödvändiga förutsättningar som krävs för en positiv tillväxt av regionen.
Av avgörande betydelse är dock goda och miljömässigt sett acceptabla kommunikationer.
Men en expansion innebär också risker och problem, särskilt om den sker ohämmat och utan genomtänkt planering för framtiden.
Det är viktigt att transportmöjligheterna och kommunikationer byggs ut på så sätt att hela området gynnas. De miljöproblem som idag finns i vartenda storstadsområde, och som vi tyvär ser början av också här, får inte förvärras utan måste elimineras. För att detta ska bli möjligt fordras en medveten satsning och planering framför allt på kollektivtrafiken.
Vi stödjer de satsningar som kommer att göras på snabbtågsförbindelser mellan Stockholm och Malmö och vill också skynda på den sk Götalandsbanan mellan Stockholm och Göteborg, söder om Vättern. Vi utgår självfallet från att kommande snabbtåg stannar både i Norrköping och Linköping.
Snabbtågsförbindelser minskar motiven för en ny flygplats. Planerna på en ny länsflygplats grundas dels på en vidlyftig prognos om ökning av antalet flygresenärer, dels på ett resonemang om vikten av snabba förbindelser överhuvud taget. Vi delar uppfattningen att det är viktigt med goda och snabba kommunikationer, både till Stockholm, övriga landet och utlandet, men menar att de tillgodoses bäst med snabbtåg. Den tidsvinst som kan nås genom flyg från den planerade länsflygplatsen i Norsholm är försumbar när snabbtågsförbindelserna finns. Ur miljösynpunkt anser vi det mycket olämpligt med en ny storflygplats i Östergötland.
Det som däremot måste byggas ut är kommunikationerna mellan Norrköping, Linköping och kringliggande orter. En framtida expansion av området kommer att innebära att pendlandet mellan de två stora kommunerna och de många mindre ökar. För att, som tidigare nämnts, inte detta ska innebära en ytterligare belastning på miljön, måste det ske en satsning på järnvägstrafiken, dvs pendeltåg.
Detta är inte enbart en angelägenhet för de berörda kommunerna och landstinget utan också i hög grad för staten. Kapaciteten på den nuvarande järnvägen räcker inte till för både snabbtåg genom Östergötland och pendeltåg mellan kommunerna i länet. En statlig satsning på järnvägen är därför synnerligen befogad.
Vi anser att den satsning på infrastukturen som föreslås i propositionen inte är tillräcklig. I allt för hög grad koncentrerar sig denna på i dag lönsamma tågförbindelser. Vi har i tidigare sammanhang motionerat om vikten av persontrafiken på sträckan Motala -- Hallsberg.
Hela västra Östergötland är beroende av goda kommunikationer, dels av förbindelser med Linköping- Norrköpingsområdet, men också i hög grad av förbindelser norrut. Vi har också påvisat den stora betydelse som dessa har för Värmland och Bergslagen.
Slutligen vill vi framhålla Norrköping som ett framtida transportcentrum för ostkusten. Planering och utveckling av färjetrafik över Östersjön, framför allt till Riga, är av stor betydelse. Vi ser det som önskvärt med förbättrade förbindelser mellan Sverige och de baltiska staterna, såväl på det politiska planet som beträffande handel som turism. När det gäller handelns och turismens framtida möjligheter spelar ett statligt engagemang en avgörande roll, särskilt i inledningsskedet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad av kommunikationer i Östergötland.
Stockholm den 6 mars 1991 Elisabeth Persson (v)