Enligt vägverket uppgår investeringsbehovet under 1990-talet i de statliga vägarna i Sverige till nära 100 miljarder, dvs. 10 miljarder i genomsnitt per år. Till detta kommer ett investeringsbehov i storleksordningen 8 miljarder i statskommunala vägar och ytterligare 22 miljarder i övriga trafikanläggningar. Investeringsbehovet i kommunala gator och enskilda vägar uppgår också till betydande belopp.
Vi har inom Värmlands län en rad basindustrier som är starkt beroende av att vägnätet fortlöpande förbättras. Som exempel vill vi nämna att företagen på länets bruksorter behöver ett vägnät som gör det möjligt för deras exportprodukter att komma ut på marknaden. En utveckling mot högre förädlingsgrad och därmed högre saluvärde ställer också krav på kortare transporttider.
Beräkning av investeringsbehoven
Inom Värmlands län gjordes för något år sedan en översiktlig beräkning av investeringsbehovet på länets allmänna vägar. Beräkningen resulterade i ett behov av investeringar i storleksordningen 6 000 milj.kr. Under de närmaste 15--20 åren.
Under hösten 1989 antog länsstyrelsen i Värmlands län en prioriterad förteckning för byggande av riksvägar och länstrafikanläggningar under perioden 1991--2000. Arbetena på riksvägarna omfattar objekt för ca 1 400 milj.kr. medan länstrafikanläggningar skulle fordra investeringar på omkring 700 milj.kr. Arbetena borde enligt länsstyrelsen komma till utförande inom den närmaste planperioden.
Byggande av vägar
För perioden 1991--2000 har Värmlands län tilldelats i riksvägplanen 232 milj.kr. och i planen för länstrafikanläggningar 183 milj.kr. Länet har dessutom erhållit 442 milj.kr. från det särskilda anslaget för bärighetshöjande åtgärder för perioden 1991--1997.
Vi motionärer konstaterar att de tilldelade medlen för investeringar i riksvägar och länstrafikanläggningar är otillräckliga. Viktiga vägprojekt kommer inte att kunna genomföras inom erforderlig tid. Vi vill framför allt peka på objekten riksväg E 18 riksgränsen--Töcksfors och riksväg 61 förbi Kil. En fortsatt förbättring av riksväg 61 på andra sträckor är betydelsefull också med tanke på de kraftfulla satsningar som sker på vägens fortsättning i Norge mot Kongsvinger och Oslo.
Vi vill även framhålla behovet av förbättringar på riksväg 62 genom Klarälvdalen. Den tunga trafiken kommer att öka ytterligare på grund av nedläggningen av NKLJ-banan Hagfors--Deje. Den tunga industrin i Hagfors och Munkfors transporterar betydande mängder gods på riksväg 62.
Flera mycket angelägna länstrafikanläggningar kan inte heller genomföras inom erforderlig tid. Viktiga objekt som inte ryms i flerårsplanen är bl.a. nytt trafikcentrum i Karlstad, Välsvikenleden i Karlstad (ny huvudgata som skall möjliggöra exploatering av nytt industriområde). En ytterligare angelägen satsning är väg 240 mellan Väse och Hagfors. Nedläggningen av NKLJ-banan innebär även att väg 240 får en ökad belastning av tung trafik som tidigare gått via järnväg. Vidare krävs förbättringar på turistleden, länsväg 234, mellan Fagerås och Sunne.
Det finns för närvarande förslag, den s.k. IF- utredningen, om nya finansieringsformer, som skall öka resurserna för byggande, drift och underhåll av vägar. Vi utgår från att dessa förslag realiseras, så att vägkapitalet kan vidmakthållas och transportbehoven tillgodoses, men förutsätter att de miljö- och regionalpolitiska aspekterna vägs in i det kommande förslaget.
Underhåll och drift
Även anslagen för drift och underhåll av de allmänna vägarna i Värmlands län är otillräckliga. I synnerhet gäller detta beläggningsunderhållet. På de mindre trafikerade vägarna är standarden icke acceptabel på en rad håll inom länet. Sådana vägsträckor kan vi finna nära nog överallt, som exempel kan vi nämna sträckan Torsby--Finnsjön i norra Värmland. Vägverket strävar efter att årligen förse ett antal grusvägar med permanent beläggning, i första hand de sträckor som har en trafik överstigande 250 fordon per dygn. I början av 1980-talet åtgärdades på detta sätt omkring 100 km väg per år. Under 1990 kunde endast ett fåtal kilometer grusvägar beläggas på grund av att anslagna medel var förbrukade.
Inlandsvägen
Vi vill framhålla betydelsen av att det skapas en genomgående inlandsriksväg från Göteborg till Karesuando. En ändrad numrering och nya hänvisningar enligt det förslag som vägverket har lagt fram kommer att få stor betydelse för bl.a. turismen i stora delar av Värmlands län. Som vägverket anser finns det lika stor anledning att förlänga riksvägen mellan Mariestad och Filipstad norrut till Mora.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggande av riksvägar och länstrafikanläggningar i Värmlands län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya finansieringsformer för byggande, drift och underhåll i vägnätet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslagen för drift och underhåll av de allmänna vägarna i Värmlands län.
Stockholm den 23 januari 1991 Magnus Persson (s) Kristina Svensson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Gunilla Andersson (s)