Vägverket har under hösten 1990 haft regeringens uppdrag att lägga fram förslag till ändringar i planeringsprocessen och att utreda konsekvenserna av en ändrad regional organisation för Vägverket. Anledningen till uppdraget är den s.k. IF-utredningens (SOU 1990:86) kritik mot det planeringssystem som används för investeringar i trafikens infrastruktur och att Vägverkets nuvarande organisation med bl.a. länsvisa vägförvaltningar inte är ändamålsenlig.
När det först gäller planeringsprocessen föreslår Vägverket att roll- och ansvarsfördelningen inom den statliga väghållningen tydliggörs. Detta skall förhoppningvis öka dialogen mellan intressenter och brukare om behov och finansiella möjligheter. Vidare föreslås att perspektiven i transport- och vägplaneringen lyfts från enskilda objekt till system av vägar. När det gäller frågan om finansiering vill Vägverket skapa ett dotterbolag som skall svara för marknadsfinansiering av verksamheten.
När det sedan gäller den framtida organisationen föreslås att Vägverket ute i landet skall representeras av sex regioner för myndighetsuppgifter och produktion. Dessa skall ersätta de nuvarande vägförvaltningarna. En av avsikterna med förslaget är att det skall bli lättare att tillämpa den föreslagna systemsynen på vägnätet. Värmlands län föreslås ingå i en västlig region tillsammans med Göteborgs och Bohus län, Älvsborgs, Skaraborgs län och en del av Hallands län. Huvudorten i den västra regionen föreslås ligga i Göteborgsområdet.
Vi välkomnar att systemen för planering och finansiering av de statliga vägarna ses över. Sannolikt finns det effektivitetsvinster att göra med en planeringsmodell som är betydligt enklare och rationellare än dagens. Det bör bl.a. gå att på ett bättre sätt än hittills ta tillvara brukarnas intressen.
Vägverkets förslag till regionindelning ställer vi oss emellertid avvisande till. Om huvudansvaret för den statliga väghållningen i Värmlands län flyttas från en myndighet inom länet till ett organ i Göteborgsregionen, kommer detta att medföra att kunskaperna om de regionala och lokala vägfrågorna i exempelvis Värmlands län successivt minskar. Risken är stor att de trafikproblem som råder i Göteborgsregionen kommer att kräva alltför stor uppmärksamhet, på bekostnad av förhållandena i regionens yttre delar. På sikt kan detta leda till att det värmländska vägnätet utarmas. Detta skulle direkt motverka den regionala utjämning som riksdag och regering eftersträvar.
Samma resonemang kan för övrigt föras för Kopparbergs och Örebro län med Sundsvall respektive Stockholm som huvudorter inom dessa regioner.
En indelning av Vägverket i sju regioner, där Värmlands, Örebro och Kopparbergs län tillsammans utgör nordvästra regionen, är enligt vår mening att föredra. För det talar bl.a. att trafiksambanden mellan Värmlands, Örebro och Kopparbergs län är väl så starka som inom den västra regionen, som Vägverket föreslår. En mycket stor del av den tunga trafiken i Värmlands län är virkestransporter som utgår från Bergslagen och går till Karlstadsområdet. Dessa transporter kan då hanteras inom en och samma region och där förhållandena är likartade. Om vägverkets förslag genomförs kommer dessa transporter att beröra inte mindre än tre regioner.
Karlstad skulle, anser vi, vara den lämpligaste huvudorten för den nordvästra region som vi föreslår. I Karlstad finns förutom vägförvaltningen även regionkontoret för byggnadsdistriktet som omfattar Värmlands, Örebro och Kopparbergs län. Detta är det enda byggnadsdistrikt som föreslås splittras. I övrigt överensstämmer den regionindelning som Vägverket föreslagit med befintliga byggnadsdistrikt. Det föreligger en stor risk att den befintliga kompetensen i Karlstad går förlorad om byggnadsdistriktet för Värmlands, Örebro och Kopparbergs län dras in.
För Vägverkets långsiktiga kompetensutveckling är det viktigt att verket kan rekrytera väl utbildad och erfaren personal. Vägverkets förslag till regionindelning kan på sikt komma att äventyra personalrekryteringen. Det är därför enligt vår mening nödvändigt att en ort som Karlstad, med väl utbyggd service, utbildning m.m. och med erfaren personal i en på vägområdet redan uppbyggd organisation, kommer i fråga som huvudort för en nordvästlig region inom Vägverket.
Vägverkets förslag om förändrad regionindelning m.m. är av mycket stor betydelse för den regionala utvecklingen i landet. En sådan övergripande förändring bör därför efter sedvanlig remissbehandling beslutas av riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en indelning av vägverket i sju regioner,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en av vägverkets regioner skall utgöras av Värmlands, Örebro och Kopparbergs län och att Karlstad skall vara huvudort i denna region,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att förslag om eventuell regionförändring skall föreläggas riksdagen för beslut.
Stockholm den 23 januari 1991 Magnus Persson (s) Bo Finnkvist (s) Kristina Svensson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Gunilla Andersson (s)