Västernorrlands län tillför Sverige stora nettoexportintäkter framför allt genom länets skogsindustrier. Nettoexportintäkterna enbart från Västernorrlands skogsindustrier kan beräknas i storleksordningen 10--15 miljarder kr. Skogsnäringen är i hög grad avgörande för länets överlevnad. Likartat påstående kan göras när det gäller Sveriges beroende av den norrländska skogsindustrin. Nettoexportintäkterna för Västernorrland kan ställas i relation till bilindustrins sammantagna nettoexportintäkter. I Norrlandskommunerna är drygt var tionde sysselsatt i skogsindustrin.
I ett skogslän som Västernorrland är behovet av goda vägar avgörande både för transporterna av skogsråvaran, från skogen till industrin men också betydelsefulla för arbetspendling och servicetransporter.
Eftersom Västernorrlands län är ett glesbygdslän med stora avstånd så är också kollektivtrafiken mycket begränsad, med framför allt låg turtäthet. Därmed blir bilen och goda vägförbindelser avgörande för utvecklingen av länet.
Utöver de skogstransporter som sker via järnvägen så har, sedan flottningen på älvarna upphörde, en mycket stor del av skogstransporterna överförts till det bristfälliga vägnätet. Västernorrland har en synnerligen expansiv skogsindustri och därmed blir de tunga transporterna av skogsråvaran till fabrikerna många och långa. Slitaget på vägarna blir därför mycket stort.
Eftersom det kollektiva transportnätet är omöjligt att upprätthålla i tillräcklig omfattning blir arbetsresorna med egen bil avgörande för att stora delar av länets befolkning skall kunna förvärvsarbeta. Därmed blir arbetsresorna långa och betungande, på grund av det undermåliga vägnätet.
Skall de så kallade rambetingelserna (infrastrukturen) ha ett avgörande inflytande på den regionala utvecklingen krävs att standarden på Västernorrlands vägar upprätthålls och att eftersläpningen på underhållet upphör. I Västernorrland är eftersläpningen av underhållet så eftersatt att det inte längre är försvarbart. Länets vägar har hamnat på efterkälken och därmed också skapat problem i den regionala utvecklingen. Inte minst i länets inlandsdelar är nedgången av sysselsättningstillfällen och avflyttningen markant. Detta bör ges regeringen till känna.
Nuvarande situation
Västernorrland har i dag ett behov av 179 milj.kr. för att upprätthålla nuvarande standard. Tilldelningen av medel för 1991 är 57 milj.kr., en brist på 122 milj.kr. Förutom dryga underhållskostnader skall man också lägga till de krav som följer av de s.k. EG-bestämmelserna. De ansvariga i länet har beslutat att i första hand satsa på de funktionellt viktiga regionala stamvägarna. De övriga belagda vägarna repareras i fortsättningen endast så länge det är företagsekonomiskt lönsamt. De görs sedan om till grusvägar. Av de 300 mil belagda vägarna är ca en tredjedel i farozonen. För närvarande repareras 1 % av det lågtrafikerade vägnätet. Det innebär att cirka 6--7 mil av det belagda vägnätet kommer att övergå till grusvägar. Detta är samhällsekonomiskt slöseri och kan inte accepteras. Samtidigt kan noteras att stora skillnader råder mellan olika läns möjligheter till beläggning av sina vägar. Västernorrland har 67 % av vägarna belagda. Samtidigt har andra län över 90 % belagda vägar och de har dessutom målsättningen att innan sekelskiftet få 100 % av vägarna belagda. Rimligen bör alla län ha lika många procent av vägarna belagda innan medel tillförs till en 100-procentig beläggning. Detta bör ges regeringen till känna.
Skall överhuvudtaget någon som helst hänsyn tas till de uttalanden som regeringen, vid ett flertal tillfällen, gjort samt de beslut om nya riktlinjer för regionalpolitiken, nämligen att infrastrukturen och därmed vägarna har en avgörande betydelse för utvecklingen i glesbygdslänen? Om så är fallet krävs av samhällsekonomiska skäl att Västernorrland tillförs ökade vägmedel för att komma upp i riksgenomsnittet. Detta bör ges regeringen till känna.
Landets vägnät är samhällsekonomiskt och företagsekonomiskt av yttersta vikt. Regionalpolitiskt kommer investeringar och underhåll av vägnätet att vara av avgörande betydelse för sysselsättningen. Skall Västernorrlands läns inland leva vidare och även framdeles tillföra, landet som helhet, viktig råvara samt sysselsätta den arbetsföra befolkningen, krävs att eftersläpningen i underhållet åtgärdas snarast.
Sveriges sämsta europaväg
Europaväg 4 genom Västernorrland har landets sämsta standard. Vägen har flera ''flaskhalsar'' som måste byggas bort för att förbättra kommunikationerna. En levande region kräver smidiga transporter av gods och människor, inte minst på europaväg. Sveriges planerade inträde i EG kräver att landets vägar har de bärighetskrav som EG ställer. Inte minst gäller detta för den stora ''pulsådern'' E4.
Europaväg 4 genom Västernorrland har fem angelägna vägprojekt som måste förverkligas innan 2000-talet. Främst av trafiksäkerhetsskäl men också för att inte äventyra centralorterna på grund av de miljörisker som är förenade med E4:s sträckning genom länet.
Sundsvall syd med en bro över Sundsvallsfjärden har av Miljöprojekt Sundsvall angetts som det viktigaste motivet för att förbättra miljön i Sundsvalls stadskärna. Projektet beräknas komma igång 1999. Av miljöskäl krävs insatser nu, varför riksdagen bör uttala att Sundsvall som Göteborg, Stockholm och Malmö bör tilldelas en statlig förhandlare som kan övertyga statsmakterna om att projektet inte kan skjutas på framtiden.
Deltavägen över Indalsälven står färdig under 1991.
Förbifarten i Härnösand måste åtgärdas när E4:s sträckning går genom kommunens stadskärna. Betydande transporter av farligt gods transporteras på E4 varför risken för miljöolyckor är stor.
Den nu 50 år gamla Sandöbron har inte tillräcklig bärighet för EGs viktbestämmelser. Därför tvingas de tunga transporterna till en omväg på 3,5 mil. En ny bro över Ångermanälven planeras men saknar finansieringsförslag.
E4 genomfart genom Örnsköldsvik är så belastad av miljöfarliga transporter och med en sträckning genom centrala delarna av kommunen att det borde vara förbud för transporter av miljöfarligt gods vintertid. Riskerna för olyckor med miljöfarligt gods i centrala Örnsköldsvik är mycket stora. Sker en olycka kan stora delar av centrala Örnsköldsvik slås ut.
Fyra av dessa fem uppräknade vägprojekt är ytterst angelägna av miljöskäl. Det är därför inte förenligt med god miljöpolitik att avstå från att snarast åtgärda bristerna. Riksdagen bör som sin mening ge regering detta till känna.
Vägverkets organisation
Regeringen redovisar i budgetpropositionen att vägverket har genomfört ett utredningsarbete i syfte att åstadkomma en mer ändamålsenlig organisation. Detta innebär en ny regional indelning som innebär rationaliseringsvinster. Vägverkets styrelse föreslår att ett av de nya regionkontoren skall förläggas till Sundsvallsregionen.
Vägverket har i dag sin verksamhet i Härnösand där närmare 200 personer är verksamma. Det är viktigt att det nya regionkontoret av regionalpolitiska skäl förläggs till Härnösand. Härnösand har drabbats mycket hårt av företagsnedläggningar och rationaliseringar. Regeringen har därför beslutat att Härnösand skall ingå i tillfälligt stödområde. Det skulle därför vara orimligt att åderlåta Härnösand även på vägverkets arbetstillfällen. Riksdagen bör därför som sin mening ge regeringen till känna att vägverkets nya regionkontor bör förläggas till Härnösand.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Västernorrlands läns regionalpolitiska behov av bättre vägar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande Västernorrlands läns låga beläggning av vägarna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av åtgärder mot eftersläpningen av underhållet av länets vägar,
4. att riksdagen hos regeringen begär att en statlig förhandlare tillsätts för att avhjälpa de miljöproblem som E 4:s sträckning genom Sundsvall medför,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser på E 4 genom Västernorrland,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att vägverkets regionkontor bör placeras i Härnösand.
Stockholm den 18 januari 1991 Sigge Godin (fp)