I regeringens proposition 1990/91:87 Näringspolitik för tillväxt föreslås en genomgripande omorganisation inom vägverket och en kraftig minskning av antalet regionala enheter.
Att vägverkets organisation indelas i en produktionsdel och i ett senare skede en eventuell affärsdel kan kanske vara riktigt. Det är dock angeläget -- för att inte säga nödvändigt -- att planeringen av vägnätet med ett regionalt och lokalt inflytande bibehålls, där bl a länsstyrelsen som hittills fastställer de långsiktiga planerna för länstrafikanslaget och delar i planeringsprocessen för riksvägnätet och stomjärnvägsnätet. Mot denna bakgrund får antalet regionala administrativa planeringsenheter inom vägverket inte minskas i sådan omfattning att det lokala och regionala inflytandet i planeringsprocessen tunnas ut eller t o m försvinner.
Om vägverket väljer att genomföra en ny regionindelning med färre administrativa planeringsenheter bör en sådan planeringsenhet finnas i Jönköping.
En lokalisering till Jönköping innebär många fördelar. Jönköping är centralt beläget. För näringslivet är Jönköpings läge av största betydelse. Inom en radie av 35 mil kan man nå 75 procent av Sveriges befolkning och marknad. Jönköpings kommunikationsläge uppmärksammas alltmer i olika sammanhang. Som exempel kan nämnas att många transportföretag inom partihandel och spedition valt att bygga ut eller nyetablera sig här.
I Jönköping är tre av vägverkets enheter, vägförvaltning, sydöstra byggnadsdistriktet och projekteringskontor, etablerade. Detta borde utgöra en bra bas för rekrytering och ge förutsättningar för att snabbt komma i gång med en ekonomisk verksamhet och en effektiv organisation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Jönköping som lokaliseringsort vid en förändrad organisation inom vägverket.
Stockholm den 6 mars 1991 Kersti Johansson (c)