Med anledning av utredningsbetänkandet Finansiering av vägar och järnvägar (SOU 1990:86) gav regeringen vägverket i uppdrag att redovisa sina överväganden vad gäller utredarens förslag om ändring i planeringsprocessen.
I regeringens direktiv hette det bl.a.: ''Vägverket skall även redovisa konsekvenserna av en förändrad regional organisation. Därvid bör vägverket utgå från länsstyrelsernas vidgade uppgifter på kommunikationsområdet i den samordnade länsförvaltningen. Vägverket bör därför samråda med länsstyrelsernas organisationsnämnd.''
I vägverkets slutrapport den 21 december 1990 föreslås bl.a. att den nuvarande organisationen med en vägförvaltning i varje län skall ersättas med sex vägregioner. Den sydöstra regionen omfattande E, F, G, H och I län skall ha sitt säte i Jönköping.
En ny planeringsprocess och en ny finansieringsmodell föreslås också.
Effektiviserings- och besparingsskäl anförs som motiv för förändringarna. Besparingar på mellan 300 och 400 milj.kr. anges kunna göras om förslagen genomförs.
Möjligheter att ta till vara förfinade planeringsprocesser och att göra verksamheten effektivare och rationellare måste i varje läge tas till vara. Oavsett organisationens uppbyggnad bör besparingar och rationaliseringar genomföras. Vi stöder därför idéerna beträffande dessa delar.
Däremot ställer vi oss avvisande till den föreslagna organisationsförändringen. Som skäl för vår uppfattning vill vi anföra följande.
1. Vägverkets förslag i denna del följer inte regeringens direktiv, som angav att vägverket skulle ''utgå från länsstyrelsernas vidgade uppgifter på kommunikationsområdet i den samordnade länsförvaltningen''. Samtidigt som länsstyrelserna är mitt uppe i sitt arbete att genomföra den av riksdagen beslutade samordningen på länsnivå, bl.a. på kommunikationsområdet, föreslår vägverket en helt ny och annorlunda organisationsstruktur. Denna strider direkt mot intentionerna i den av riksdagen beslutade samordnade länsförvaltningen. En regionindelning slår sönder den samordnade länsförvaltningen.
2. Förslaget leder till en centralisering av besluten för väginvesteringar m.m. Ett av motiven för beslutet om den samordnade länsförvaltningen var att föra ned beslut på länsnivå, och att de centrala verkens dominerande ställning skulle minskas. Även på detta område går vägverkets förslag emot riksdagens uttalade mening.
3. En regionindelning leder till en sektorisering på kommunikationsområdet, vilket strider mot strävan om en samordning av de statliga verksamheterna på länsnivå. Överblicken och en samlad bedömning av olika önskemål och behov för länens del blir omöjlig att genomföra.
4. De besparingar som anges, mellan 300 och 400 milj.kr., blir svåra att uppnå vid en regionalisering. Resorna till regionens olika delar blir många, långa och tidsödande. Ökade kostnader blir också följden när en ny organisation bildas samtidigt som vissa funktioner ändå skall finnas kvar på länsnivå.
5. En ny beslutsnivå skapas mellan vägverket centralt och länsstyrelserna. Detta skapar problem av många slag, bl.a. förlängda handläggningstider och ökad byråkrati.
6. Länsstyrelserna förutsätts samordna kommunikationerna i de egna länen men kommer att sakna möjlighet att avgöra eller prioritera investeringarna.
Dessa punkter visar att vägverkets förslag är behäftat med många allvarliga brister av så djupgående karaktär att förslaget, vad beträffar en ny organisation, måste avvisas.
Förändringar av den statliga förvaltningen på länsnivå utsätts allt oftare för en smygande försvagning. Vad som i denna motion behandlas är det senaste. Tillsynen och utvärderingen på skolans område är ett annat.
Risk finns att dessa förslag är ett led i en medveten strategi att försvaga länsstyrelserna och att bygga upp storregioner på område efter område. På sikt kan länsstyrelsernas och de nuvarande länens existens vara i fara. Skall en länsreform genomföras är detta tillvägagångssätt oriktigt och klandervärt.
Särskilt anmärkningsvärd är den pågående regionaliseringen mot bakgrund av riksdagens beslut om att de statliga resurserna på länsnivå skall samordnas för att göra arbetet mera effektivt och göra det möjligt för länen att uppträda på ett samlat sätt dels inom sitt eget län, dels gentemot statsmakterna. Medan detta arbete pågår kommer det ena förslaget efter det andra som direkt strider mot fattade beslut och som skapar en genuin osäkerhet om hur den statliga förvaltningen på länsnivå skall organiseras.
Vi har självfallet inget emot att besparingar görs, eller att en effektivare budgetprocess genomförs. Detta är dock, enligt vår mening, möjligt att genomföra även inom nuvarande organisatoriska ram.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avvisa vägverkets förslag om regionindelning av sin verksamhet.
Stockholm den 15 januari 1991 Bertil Danielsson (m) Anders G Högmark (m)