I betänkandet Finansiering av vägar och järnvägar SOU 1990:86 (IF-utredningen) framfördes kritik mot bl.a. det planeringssystem som används för infrastrukturinvesteringar. Vidare ansåg utredningen att den organisation som vägverket har med bl.a. länsvisa vägförvaltningar inte är ändamålsenlig. Med anledning av betänkandet bestämde regeringen 1990-10-18 att vägverket för regeringen skulle redovisa sina överväganden vad gäller utredarens förslag om ändring i planeringsprocessen. Vägverket skulle även redovisa konsekvenserna av en förändrad regional organisation. Därvid skulle vägverket utgå från länsstyrelsernas utvidgade uppgifter på kommunikationsområdet i den samordnade länsförvaltningen.
När det gäller vägverkets utredning om en effektiv och modernt fungerande verksorganisation gör vägverket den bedömningen att rationaliseringar i storleksordningen 300-- 400 milj.kr. skulle kunna möjliggöras och att ytterligare effektivitetsvinster skulle kunna nås på sikt.
Utredningen föreslår därför att under chefen för myndighetsdelen indelas myndighetsorganisationen i sex vägmyndighetsregioner som var och en leds av en vägdirektör. Regionledningarna är lokaliserade ute i landet. Till varje region knyts en styrelse av externa ledamöter. Regionstyrelserna som skall vara allsidigt sammansatta utses av vägverkets huvudstyrelse och arbetar på mandat som fastställs av denna.
De sex vägmyndighetsorganisationerna skulle inrättas enligt följande:Norra regionen (BD, AC län)Mellersta regionen (Z, Y, X, W län)Östra regionen (AB, C, D, T, U län)Västra regionen (O, P, R, S samt del av N län) Sydöstra regionen (E, F, G, H, I län)Södra regionen (K, L, M samt del av N län)
Vägverket konstaterar när det gäller valet av huvudort i respektive region att vägverket har att utgå ifrån vad som är bäst med hänsyn till verkets uppgifter och verksamhet (hänsyn till vägnätets utbredning, transportmönster, regional balans, arbetsmarknad m m). Huvudorter i produktionsområdena behöver inte nödvändigtvis sammanfalla med regionhuvudorter. Flera alternativ är enligt verkets uppfattning möjliga.
Ett logiskt förslag är att vid valet av huvudort för Östra regionen (AB, C, D, T, U län) stanna för Västerås. Västerås ligger centralt placerat i Östra regionen som skulle omfatta Stockholms, Södermanlands, Uppsalas, Örebros och Västmanlands län. Utöver sitt centrala läge i regionen kan Västerås erbjuda personalen en god service på olika områden t.ex. en utmärkt boendemiljö liksom ett rikt kulturutbud. Snabbtågsförbindelser inom Mälardalsområdet kommer att ytterligare förbättra servicen på trafikområdet. En lokalisering av regionkontoret till Västerås skulle också delvis uppfylla det löfte som 1979 gavs av en enig riksdag om att kompensera Västeråsregionen med statliga arbetstillfällen i stället för dem som gick förlorade genom nedläggningen av flygflottiljen F1.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om valet av Västerås som huvudort för vägverkets regionkontor i Östra regionen.
Stockholm den 10 januari 1991 Hugo Bergdahl (fp)