I regeringens proposition 1990/91:87 Näringspolitik för tillväxt beskrivs vältaligt hur nödvändigt det är med en väl fungerande infrastruktur i Sverige. Goda vägar, bra järnvägar, fungerande flygtrafik och utbyggda telekommunikationer anses vara en av de viktigare komponenterna för att åter få fart på Sverige. Det hävdas att investeringar i olika typer av kommunikationer på ett påtagligt sätt främjat näringslivets effektivitet och utvecklingspotential.
Vi måste dock konstatera att regeringen på ett upprörande sätt eftersatt investeringar och underhåll av bl.a. vägnätet de senaste åren. Värdefullt vägkapital har förbrukats. Trots att inkomsterna från vägtrafikskatt och drivmedelsskatt på ett dramatiskt sätt ökat de senaste åren har väginvesteringarna minskat, inte minst i Kalmar län.
För trafikanterna innebär de dåliga vägarna ökade kostnader, större olycksrisker och långsammare transporter. Näringslivet är i ökande grad beroende av goda vägar för snabba och punktliga varuleveranser. Detta kan vara svårt att uppnå med den låga vägstandard som på många håll är rådande. Särskilt märkbart är detta förhållande vid överväganden om nya industrilokaliseringar och företagsetableringar. Orter som har dåliga tillfartsvägar kommer sällan i fråga i dessa sammanhang.
Privatbilisterna är också betjänta av bra vägar. De flesta persontransporter sker med personbil, varför dåliga vägar ökar risken för olyckor.
Även ur miljösynpunkt är goda vägar av stort värde, eftersom dessa medger en lugn och jämn trafikrytm. Härigenom minskas de skadliga utsläppen på ett påtagligt sätt.
Regeringen har nu insett värdet av bra vägar och goda kommunikationer och föreslår omfattande satsningar i olika delar av landet.
Emellertid saknas förslag om satsningar i sydöstra Sverige och särskilt i Kalmar län. Propositionen kallas tillväxtpropositionen, men en av de delar av landet som bäst behöver tillväxt och nysatsningar, nämligen Kalmar län, finns inte omnämnt som ett område i vilket satsningar skall göras. Det är andra delar av landet som får de stora investeringarna, bl.a. på vägsidan.
Kalmar län, som redan har en svag utveckling beträffande sysselsättning och näringsliv, kommer att halka efter ännu mera om inga infrastruktursatsningar görs. Det är således nödvändigt att sådana görs i Kalmar län för att bryta en negativ trend och för att åter göra länet attraktivt för företag och enskilda. Denna del av landet måste få samma förutsättningar och villkor som andra regioner.
I moderata samlingspartiets partimotion En bättre infrastruktur yrkas att till drift och underhåll av vägar skall anslås 2 000 miljoner kronor mera än vad regeringen i sin budgetproposition föreslagit.
Det är inte riksdagens sak att i detalj fördela väganslagen, utan det bör ankomma på vägverket i samråd med berörda län. Emellertid vill vi framhålla att de synpunkter som vi ovan anfört beträffande nödvändigheten av väginvesteringar i Kalmar län skall vara vägledande vid fördelningen av väganslagen. Särskilt viktigt är att den stora pulsådern genom Kalmar län, E 66, snarast färdigställs till alla delar inom länet. Även andra vägar och vägavsnitt, som hittills fått stå tillbaka och prioriterats ned, skulle kunna byggas.
Fördelas de av moderata samlingspartiet föreslagna anslagen på ett rimligt sätt kommer de flesta dåliga vägar i Kalmar län att vara ny- eller ombyggda inom ett fåtal år. Detta gäller såväl riksvägar, länsvägar som enskilda vägar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om väginvesteringar i Kalmar län.
Stockholm den 6 mars 1991 Bertil Danielsson (m) Nils Fredrik Aurelius (m)