Göteborg -- centrum för Västsverige
Det är av vital betydelse för Sveriges möjligheter att hävda sig i ett integrerat Europa att inom Sverige bygga upp konkurrenskraftiga regioner för att möjliggöra en balanserad utveckling.
Den regionala utvecklingen i Sverige har under de senaste åren debatterats flitigt. Behoven av ett antal regionalt starka orter har påvisats av många ekonomer och forskare som nödvändiga och nyttiga kraftcentra för kringliggande områden. En balanserad utveckling i landet kräver ett antal sådana centra. Goda förutsättningar finns att med Göteborg som bas skapa en stark region i Västsverige.
Statlig tillsyn
Den statliga tillsynen i landet sköts till stora delar av länsstyrelserna. Länen tillkom i en annan tidsålder och i ett annat ekonomiskt system än det vi har i dag.
Länsgränserna i Västsverige datererar sig till 1634 då de statliga problemen med regional tillsyn var helt annorlunda än dagens.
Ekonomiskt och näringsgeografiskt är Göteborg i dag centrum i en västsvensk region, men i all statlig planering försvåras den naturliga samordningen genom onaturliga länsgränser. Trafikförsörjning och bostadsplanering är exempel på frågor där det övergripande statliga ansvaret hanteras av tre olika länsmyndigheter.
En förenklad länsadministration med bättre sammanhållna regioner erfordras.
En översyn av länsgränserna i syfte att bilda ett Göteborgs län bör komma till stånd.
Göteborg -- ett nordiskt transportcentrum
Göteborg har stor betydelse som transportcentrum för näringslivet i Norden. Staden grundlades som handels- och sjöfartsstad och under många år spelade varv och rederier en dominerade roll i stadens näringsliv. Även om stora förändringar skett i transportmönstren under de senaste åren så är Göteborg som knutpunkt för olika transporter fortfarande mycket viktig.
Järnväg
En förutsättning för denna roll är att stadens förbindelser med andra regioner fungerar väl.
Genom den pågående utbyggnaden av Västra Stambanan och Kust till Kustbanan erhålles välbehövliga förbättringar av förbindelserna med de östra delarna av landet.
Förbindelserna med den viktiga Öresundsregionen är däremot undermåliga. Genom en kommande Öresundsbro och en anslutning till EG kommer södra Sverige att bli ett viktigt område och det är nödvändigt att förbindelserna mellan Göteborgs- och Malmö/Helsingborgsområdena kan fungera väl. En snabb utbyggnad av Västkustbanan är därför ett mycket angeläget projekt, dels för Göteborgsregionen, dels för den genomgående godstrafiken till kontinenten.
På samma sätt måste en bra förbindelse skapas med Osloregionen i Norge. En utvärdering av de olika banalternativen måste göras så snart som möjligt. Osloområdet är den viktigaste industriella zonen i Norge, och hela området mellan Oslo och Malmö/Köbenhamn är ett livskraftigt och viktigt område som kräver goda förbindelser för att kunna utvecklas på rätt sätt.
Godstrafiken, bland annat från Norrland, har också stor betydelse för Göteborg, och den norrländska skogsindustrin är i stor utsträckning beroende av Göteborgs hamn för sin export.
Det är därför också angeläget att det planerade godsstråket norr om Vänern byggs ut snabbt så att järnvägen ges möjlighet att leva upp till de leveranskrav som i dag ställs på industrin.
Väg
Även på landsvägssidan är behoven av goda förbindelser stora. Den nuvarande E6-an är en av landets hårdast belastade vägar och håller på stora avsnitt en klart undermålig standard.
Utbyggnaden till full motorvägsstandard genom Halland bör snarast fullföljas, den sista etappen bör kunna finansieras genom vägavgifter.
Norrut pågår utbyggnad upp till Uddevalla. Sträckan norr om Uddevalla till Norge är en av de sämsta och mest olycksdrabbade. Utbyggnaden bör fortsätta i ett sammanhang upp till norska gränsen.
Eftersom man i Norge har kommit långt i projekteringen av vägen från gränsen till Oslo är det angeläget att den svenska sträckan påskyndas så att en sammanhängande förbindelse kan bli klar ungefär samtidigt.
Flyg
Göteborgsområdet har i dag två väl fungerande flygplatser, Landvetter och Säve. Kapaciteten på Landvetter är fortfarande dåligt utnyttjad och för näringslivets behov i Västsverige är fler direkta förbindelser mot kontinenten en viktig förutsättning.
I samband med de pågående luftfartsförhandlingarna med EG blir det möjligt för andra länders bolag att utnyttja Landvetter som en del av en nordisk trafikslinga. Så sker till viss del redan i dag. Denna utveckling bör uppmuntras, den kan också ge underlag för en utveckling av inrikestrafik från Landvetter och därmed avlasta viss trafik från Kastrup och Arlanda som i dag är hårt belastade.
Sjöfart
Göteborg har alltid varit ett centrum för den transoceana sjöfarten i Norden, och via Göteborgs hamn når svenskt näringsliv i dag ut till alla viktiga marknader. Genom den omstrukturering som sjöfarten genomgått under det senaste decenniet har mycket av den konventionella linjetrafiken försvunnit och ersatts av containertonnage varvid de direkta Göteborgsanlöpen försvunnit. Den tidsmässiga förlusten för ett anlöp av Göteborg är ca 3 dagar, och kostnaden för ett anlöp är avsevärda. En omläggning till matartrafik till kontinenthamn kan för rederiet innebära en stor besparing. En sådan omläggning innebär också att de stora sjöfartsavgifter som de stora linjebåtarna erlägger bortfaller. Det ersättande ''feeder''-tonnaget betalar väsentligt mindre och är dessutom avgiftsbefriat under större delen av året.
Genom lokaliseringen av tre raffinaderier till Göteborg och med en hamnanläggning som kan hantera stort oljetonnage utgör Göteborg en viktig bas för Nordeuropas oljeförsörjning. Kostnaderna, huvudsakligen statliga, för anlöpande fartyg är dock avsevärda och överstiger motsvarande kostnader i konkurrenthamnarna i Skandinavien och på kontinenten. För raffinaderierna finns en viss överkapacitet, och höga kostnader för hamnanlöpen kan få avgörande betydelse för oljebolagens vilja att investera och utveckla verksamheten i Göteborg.
Även för sjöfartsverket är det alltså ett intresse att trafikutvecklingen för Göteborgs hamn är positiv.
De avgifter som utgår för anlöpen får därför inte sättas så högt att de medverkar till att trafiken läggs om till andra europeiska hamnar.
Även för det övriga tonnaget bör kostnadsbilden ses över. Anlöpen i Göteborg genererar i dag inkomster som till stor del betalar kostnaderna för andra mindre trafikerade hamnar. Denna form av regionalpolitik är knappast önskvärd och kan leda till transportmönster som är negativa inte bara för Göteborgs hamn och vissa industrier, t.ex. raffinaderierna, utan på sikt samhället i stort i form av sämre kommunikationer med omvärlden och ökade transportkostnader totalt sett.
Hamnen
Stora godsmängder passerar varje år genom centrala Göteborg under transport till och från hamnen. Det är nödvändigt att dessa transporter sker så effektivt som möjligt och med minsta möjliga olägenheter för staden.
Hamnbanan utgör en viktig länk för dessa transporter. Hamnbanan är en av landets hårdast trafikerade järnvägar och borde rimligen ingå i det statliga stomnätet. Trafiken på banan sköts i dag med tunga dieseldrivna lok som medför problem både med buller och avgaser. Runt banan planeras nu dessutom ett av norra Europas största stadsbyggnadsprojekt med ett stort antal nya bostäder. En elektrifiering av banan borde därför vara både lönsam och miljömässigt önskvärd.
Hela hamntrafiken på järnväg är i dag beroende av en gammal och sliten järnvägsbro vid Marieholm. Den enda reservförbindelsen som i dag finns till hamnen är banan via Uddevalla. Med tanke på hamnens strategiska betydelse och även med tanke på de stora industrierna i Stenungsund borde därför även Bohusbanans södra del hänföras till stomnätet.
Ett antal större vägar som utnyttjas för hamntrafiken passerar nära bostadsområden och genom centrala staden. Den kringfartsled som byggts håller dessvärre bitvis rätt låg standard och en stor del av den tunga trafiken väljer därför andra leder genom centrala staden.
En utbyggnad av Norr/Väster/Söderleden till samma standard som anslutande motorvägar skulle skapa goda förutsättningar att förbättra trafikmiljön i Göteborg.
Farligt gods
Ett industriellt centrum som Göteborg skapar en mängd verksamheter som på ett eller annat sätt involverat farligt gods. Detta ställer speciella krav på brand- och räddningstjänsten i Göteborg som dessutom tilldelas ett regionalt ansvar för säkerheten även i kringliggande kommuner. Så gäller även för miljötillsyn. Tidigare kunde detta motiveras eftersom skatteinkomsterna även tillföll staden. I dag är läget ett annat.
Alla inkomster av den industriella verksamheten tillfaller staten samtidigt som stora kostnader för beredskap och kapacitet åläggs staden av räddningsverket och naturvårdsverket. Det är inte rimligt att denna ''överkapacitet'' som Göteborg tvingas hålla skall drabba stadens skattebetalare. En översyn av kostnadsansvaret för räddningstjänst och miljötillsyn är därför påkallad.
Transporter
En stor del av det farliga godset kräver dessutom transport. Speciellt gasol från raffinaderierna har blivit mycket omdebatterat i och med att dessa transporter nu sker via hamnbanan. De krav som räddningsverket lägger på skyddszoner i samband med den nya stadsplanen hotar hela ekonomin i utbyggnaden. Alternativt kommer gasolen att transporteras per väg, vilket är säkerhetsmässigt sämre, eller ersättas av olja, vilket är miljömässigt sämre.
En sammanhängande bedömning av riskbilden för farliga transporter måste göras så att inte alltför höga säkerhetskrav leder till totalt sämre lösningar.
Göteborg -- ett västsvenskt kulturcentrum
En väl fungerande region måste också ha ett aktivt kulturliv. Det statliga kulturstödet har under många år i stor utsträckning koncentrerats till Stockholmsområdet vilket inneburit en utarmning av resten av landet.
Europarådets kulturpolitiska examinatorer besökte Sverige 1989 och konstaterade då bland annat:
Det är en besvikelse att det svenska kulturlivet fortfarande i så hög grad kretsar kring Stockholm. I nuvarande läge tror vi att det är särskilt viktigt att staten gynnar den konstnärliga livskraften i ett eller flera alternativa centra till Stockholm. Det kan bl. a. vara lämpligt att överväga åtgärder för att föra över resurser från de statliga institutionerna till regionerna.
Efter många problem är det nu glädjande att konstatera att den nya musikteatern i Göteborg kommer att kunna byggas. Därmed har en efterlängtad förbättring skett.
Fortfarande kommer emellertid fördelningen av det statliga kulturstödet att missgynna Västsverige och Göteborg. Regionen saknar statliga institutioner inom kulturområdet såsom teatrar och museer.
På museisidan bär staden en tung börda trots att många av museerna är av intresse på såväl riksplanet som det regionala planet. Ett utökat statligt intresse för t.ex. Sjöfartsmuseet och Naturhistoriska Museet skulle innebära att de samlingar och den kunskap som finns i Göteborg kunde utnyttjas bättre.
Institutionerna i Göteborg borde erhålla samma statliga stöd som deras motsvarigheter i Stockholm.
Göteborgssymfonikerna borde erhålla lika stort ekonomiskt stöd som Stockholmsfilharmonikerna.
Radio och TV
Beslut om en fjärde markbaserad och reklamfinansierad TV-kanal skulle kunna ge Göteborg en möjlighet att konkurrera om lokaliseringen. En lokalisering till Göteborg skulle kunna innebära en annan inriktning på nyhetsutbud och bevakning till gagn för hela landsändan.
Ett frisläppande av radiomonopolet skulle göra det möjligt att sälja Radio Göteborg till privata intressenter, t.ex. de anställda.
Göteborg -- ett regionalt utbildningscentrum
Som centrum för forskning och högre utbildning har Göteborg stor betydelse för regionen. Sveriges satsning på högre utbildning har dessvärre under de senaste åren inte varit tillräckligt omfattande och i jämförelse med andra länder i Europa är högskoleutbildningen av för liten omfattning.
De satsningar som nu görs på Göteborgs Universitet bör därför fortsätta med fullständig utbildning på alla fakulteter. Handelshögskolan bör kunna erbjuda undervisning av hög internationell standard och Chalmers Tekniska Högskola bör utökas så att fler elever kan utbildas.
Skatteutjämningssystemet
De statliga kraven på de kommunala serviceåtagandena har hela tiden ökat. Med lagstiftning eller hot om lagstiftning har nya uppgifter tillförts kommunala myndigheter. Genom den rättspraxis som utbildats t.ex. inom socialtjänsten, har kostnaderna blivit vida större än vad som var beräknat från början.
De större städerna, t.ex. Göteborg, har drabbats hårt i dessa sammanhang. Inom många områden, t.ex. utbildning, kultur, räddningstjänst, kommunikationer, psykiatrisk vård, sjukvård och försvar tvingas staden att ta ett regionalt ansvar för verksamheter som inte drabbar andra kommuner.
Detta har tidigare kunnat motiveras genom de höga skatteinkomster som städerna erhållit genom företagsbeskattningen. När denna skatt överfördes till staten blev städerna lämnade med kostnaderna utan motsvarande inkomster.
Tvärtom dras de större städerna med sämre skattekraft och högre kostnader för socialvård, bostadsbidrag m.m., jämfört med kringliggande kommuner beroende på befolkningsstrukturen.
Att nu ytterligare drabba Göteborg och andra större städer med en skatteutjämningsavgift innebär bara att budgetunderskottet ökar än mer är vad som redan är fallet, och prognoserna för en framtida ekonomisk återhämtning blir dåliga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda en ny länsindelning,1]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad av dubbelspår på Västkustbanan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alternativ för Nordlänken till Norge,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad av godsstråket nord och väst om Vänern,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt utbyggnad av E 6 till full motorvägsstandard på hela sträckan,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beviljande av linjerättigheter via Landvetters flygplats,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av en anpassning av farledstaxor,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elektrifiering av hamnbanan,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nybyggnad av Marieholmsbron,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad av ringleden,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den kommunala räddningstjänstens ansvar för industrins miljö- och säkerhetsproblem,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av acceptabla och entydiga regler för transport av farligt gods,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelning av statligt kulturstöd,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av TV-bolag samt försäljning av lokalradio,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om verksamheten vid högskolorna i Göteborg,4]
[att riksdagen avslår regeringens förslag om skatteutjämningsavgift.5]
Stockholm den 25 januari 1991 Tom Heyman (m) Sonja Rembo (m)
1 1990/91:Bo333 2 1990/91:Fö814 3 1990/91:Kr355 4 1990/91:Ub727 5 1990/91:Fi318