1990-talet har inletts med stora förändringar i östra Europa. En omvälvande omdaningsprocess har startat i våra nära grannländer. När en fredlig och demokratisk utveckling kan fullföljas kommer grannländerna att utvecklas till välfärdsstater, som kan ge sina medborgare en bättre livsmiljö och goda materiella levnadsvillkor.
Att bygga upp ett demokratiskt samhällssystem och omforma ländernas ekonomier kommer att ta tid och möta många svårigheter. Kunskaperna om marknadsekonomi är små, industrisektorn är tekniskt efterbliven och infrastrukturen omodern. Samtidigt är det bråttom. Försörjningsläget är på många håll besvärligt, och människors tålamod har sina begränsningar.
Ett omfattande internationellt stöd är helt nödvändigt för att underlätta omdaningsprocessen i östra Europa. Det är naturligt att de nordiska länderna känner ett särskilt engagemang och ansvar för grannarna runt Östersjön, som de baltiska republikerna, Polen, östra Tyskland och områdena kring Leningrad och Kaliningrad i Ryssland. Det samarbete på bred front som nu börjar återupplivas runt Östersjön har historiska rötter.
Infrastrukturen i dessa grannländer är i mycket dåligt skick. Samtidigt är goda kommunikationer av stor betydelse för att återuppbyggnadsarbetet skall lyckas. De behövs för alla former av mellanfolkliga kontakter, och för den ekonomiska utvecklingen i varje enskilt land. Den ekonomiska reformprocessen har bl.a. öppnat möjligheterna för utländska företag att tillsammans med lokala partners upprätta samriskbolag (s.k. joint venture). Bara ett begränsat antal av de samriskbolag som hittills registrerats har kunnat inleda sin verksamhet, p.g.a. problem med bl.a. infrastrukturen.
I denna motion kommer särskilt frågorna om förbättrade kommunikationer via Östersjön att behandlas. Det gäller förbindelser med båt, tåg, flyg och telekommunikationer.
De svenska Östersjökommunernas kontakter
En rad kommuner längs den svenska Östersjökusten har kontakter med grannländerna, ofta med vänorter. I och med den ökade öppenheten utvecklas nu många kontakter, både gamla och nya. I många sammanhang blir det uppenbart att kommunikationerna måste förbättras för att samarbetet skall fungera. Det finns också många idéer och planer på att bygga ut förbindelserna över Östersjön.
Mellan Karlskrona och Gdynia har färjetrafik startat. Karlskrona och Klaipeda i Litauen har skrivit ett vänortsavtal och ska gemensamt utreda förutsättningarna för färjeförbindelser. Det har diskuterats om förbindelsen till Gdynia skulle kunna gå via Klaipeda någon gång per vecka.
Oxelösund har stor trafik med Tyskland. Färjeförbindelser finns med Gdansk och Helsingfors, i huvudsak persontransporter. Det finns planer på trafik till Tallinn.
I Norrköping har en färjeterminal färdigställts. Ett samarbetsavtal finns mellan Riga Latvian Shipping Company, Norrköpings kommun och Hamnbolaget. Oskarshamn har vänortssamarbete med Pärnu i Estland. Nynäshamn har Liepaja i Lettland som vänort. Västerviks kommun har vänortsutbyte med Venspils och Kalmar har vänortskontakter i Baltikum.
Gotland har vänortsförbindelser med både Estland och Lettland. Färjeförbindelser finns på sommaren Helsingfors--Visby--Gdynia. I diskussionerna om förbindelser Norrköping--Riga har Visby kommun deltagit. Nya effektiva färjelinjer är en av grundförutsättningarna för att kunna klara behovet av kommunikationer. Det är ofta svårt att under den första tiden få dessa linjer lönsamma. Beläggningsgraden och tillfälliga fluktuationer i utnyttjandet liksom betalningssvårigheter i öststaterna ger dålig lönsamhet. För att klara problem av denna typ är det angeläget att staten ställer upp med ekonomiskt stöd under uppbyggnadsskedet så att dessa kommunikationers framtid säkerställes.
SAS har nyligen utvidgat sin trafik till de baltiska staterna. Tre gånger per vecka finns förbindelser mellan Arlanda och Tallinn. Till Riga går förbindelsen två gånger per vecka via Köpenhamn. För flygningar till Vilnius måste man flyga via Moskva. AVIA, som ägs av Gotlandsbolaget, har ansökt om att få öppna flygförbindelse med Riga, men har inte fått koncession. Dessutom pågår planering av ytterligare flyglinjer såsom Ronneby--Polen och Kristianstad--Litauen. Tilldelningen av koncessioner måste göras på ett generösare sätt så att den typen av kommunikationer blir tillfredsställande.
SJ satsar på Trelleborg
SJ har sin färjeverksamhet i södra Skåne och koncentrerar sig på huvudstråken till kontinenten.
När det gäller godstrafiken till kontinenten satsar SJ i första hand på en utveckling av Trelleborg--Sassnitzleden. Det ställer krav på höjd kapacitet i förbindelserna till Trelleborg, bangårdsombyggnader samt utbyggnader av färjeläget. Som ett komplement till Trelleborg-- Sassnitzleden invigdes i höstas färjeleden Trelleborg-- Rostock. Övriga två spåranslutna färjeleder i södra Östersjön är Malmö--Travemünde och Ystad--Swinouisie.
Det finns ett stort behov av reinvesteringar i många bangårdar. Beroende på vilka hamnar som utvecklar stor trafik på de baltiska republikerna måste det finnas en beredskap för investeringar i färjelägen och bangårdar, så att huvuddelen av godstrafiken kan gå med järnväg.
En intressant utvecklingsmöjlighet på järnvägsområdet är planerna på att öppna transsibiriska järnvägen för kombitrafik med heltåg. Ingen rangering sker på hela sträckan genom Sibirien. Heltågskombitrafiken kan halvera transporttiden till Japan jämfört med sjöfrakt, från 30 till 15 dagar.
Det är av stor vikt att planeringen av infrastrukturen i de svenska kommunikationerna, framförallt järnvägen, sker med tanke på utbyggda kommunikationer via Östersjön till Baltikum och Polen.
Stort behov av utbyggda telekommunikationer
Den internationella teleunionen (ITU) som tillhör FN, reglerar hur den internationella teletrafiken bedrivs. För de baltiska republikernas del har internationella överenskommelser undertecknats av ministeriet i Sovjetunionen. Baltikum är integrerat i det sovjetiska nätet.
Televerket har anläggningar över havet till Finland, som går via Väddö och Åland. Det finns planer på en fiberoptisk sjökabel, med digital teknik. En del av Sveriges förbindelser till Tallinn går via Helsingfors. Tillräcklig kapacitet finns i kabeln, men inte när det gäller växlar i ändarna på förbindelserna. Från Tallinn går förbindelserna inte vidare till Riga och Vilnius. Dessa förbindelser går helt via Moskva och det finns bara ett fåtal förbindelser som också ska räcka till för teletrafiken inom Sovjetunionen.
Till Polen finns kapacitet på linjesidan, men ej centraler. Transmissionsmässigt är det välutrustat. Hösten 1990 togs en sjökabel i drift. Polen måste prioritera hårt vilka länder som ska kopplas in.
När man ska investera i telekommunikationer kan man välja att gräva ner kabel eller att satsa på mobila lösningar med satellit. Satellit ger de snabbaste lösningarna. Televerket har haft diskussioner med de baltiska republikerna. De har undermåliga nät och kablar. De har viljan, engagemanget, kunderna, marknaden... men inga pengar. Hur investeringarna ska finansieras är ett stort problem. På lång sikt är kabel mest ekonomiskt. Samtidigt är det bråttom att få investeringarna till stånd.
En långsiktig lösning är att lägga en fiberoptisk kabel från Gotland till Baltikum. Det finns intresse internationellt för detta, då kabeln också skulle användas för andra länders kommunikationer.
När svenska televerket investerar kan andra länder köpa råkapacitet. Den består av filer som kan användas för alla former av teletrafik. Köparen betalar inte för markeringar, utan för ett utrymme/år, som motsvarar ett antal förbindelser.
Kalkylen för en investering i fiberoptisk kabel Sverige-- Baltikum påverkas mycket av det internationella intresset. I den befintliga kabeln Gotland--fastlandet finns god kapacitet. Av ca 2 000 förbindelser utnyttjas bara några få procent.
Väl fungerande telekommunikationer är en viktig förutsättning för utvidgad handel och övriga kontakter med Östeuropa. Det bör övervägas att direkt ekonomiskt stödja de investeringar som behövs i östländerna för utbyggda telekommunikationer med Sverige.
Internationellt stöd för återuppbyggnaden har inletts
G24 består av OECD-länderna och ska arbeta med utbyte av information och samordning av medlemsländernas insatser i Central- och Östeuropa. Stöd utgår till Polen, Ungern, dåvarande DDR, Bulgarien, Jugoslavien och Tjeckoslovakien. Till de prioriterade områdena tillhör ökad tillgång till marknader i väst, investeringar och ekonomisk strukturomvandling.FNs ekonomiska kommission för Europa, ECE, utreder på svenskt initiativ förutsättningarna för en europeisk miljöfond. ECE kommer också att arbeta med transportfrågor.Världsbanken har en omfattande utlåning till flera östeuropeiska länder, bl.a. Polen. Sovjetunionen står utanför banken. Till bankens huvuduppgifter hör att stödja den långsiktiga ekonomiska utvecklingen i låntagarländerna. Ett centralt område är modernisering av infrastrukturen. Bankens ambibition är att ha nära samarbete med andra finansiärer.Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling, EBRD, kommer bl.a. att arbeta med infrastrukturprojekt. Sveriges andel i bankens kapital skall uppgå till 1,7 miljarder SEK, varav 70 procent utgör ett garantiåtagande.Från EG planeras bistånd till andra länder i Central- och Östeuropa i storleksordningen 14 miljarder SEK.Från Förbundsrepubliken Tyskland utgår bistånd till östra Tyskland, Polen, Ungern och Sovjetunionen.
Nordiskt samarbetsprogram
Nordiska ministerrådets samarbetsprogram är ett komplement till de insatser som de nordiska länderna gör nationellt. Det omfattar Nordens geografiska närområde och då särskilt Baltikum. De konkreta åtgärderna är en stipendiefond, upprättande av informationskontor och anslag för att främja ytterligare samarbetsprojekt. Miljöforskningssamarbete i Östersjöområdet är en del av programmet. Beslut har fattats om ett riskkapitalbolag för miljöinvesteringar.
Den finländska regeringen har presenterat ett handlingsprogram för samarbete med Central- och Östeuropa. Det finska stödet syftar till att främja dessa länders ekonomiska utvecklingsbehov samt till att bidra till en lösning av deras miljöproblem.
Det norska stödet, som finansieras utan att biståndsmedel används, har främst utgått till Sovjetunionen (de baltiska staterna), Polen och Tjeckoslovakien.
Av Danmarks bilaterala bistånd räknar man med att 80 procent kommer att gå till Polen. Bilateralt stöd till Sovjetunionen begränsas till de baltiska staterna.
Sveriges biståndssamarbete
I budgetpropositionen för 1990/91 föreslogs en finansiell ram på en miljard SEK över tre år för stöd till Central- och Östeuropa. Av dessa medel finansieras 900 milj kr över biståndsbudgeten. 300 miljoner ska användas för samarbete med Polen, medan resterande medel avser andra länder i Östeuropa, främst de baltiska republikerna, Sveriges närområde i övrigt, samt Tjeckoslovakien och Ungern. En översiktlig fördelning av biståndspaketet har skett på olika ändamål. Insatserna ska ske inom en rad samhällsområden -- i första hand i form av erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling. Förbättring av infrastrukturen är ett område som kan komma i fråga för insatser. I biståndssamarbetet med Polen sker de största insatserna på miljöområdet.
Exportkreditgarantigivning
Exportkreditnämnden (EKN) har till uppgift att bereda svenska företag möjlighet att mot premie försäkra sig mot vissa typer av förluster vid exportaffärer och i samband med investeringar. EKN är öppen för garantigivning på de flesta länder i Central- och Östeuropa men krav ställs vanligen på någon typ av betalningssäkerhet. Efterfrågan begränsas av den allmänna ekonomiska situationen i länderna. En ökad efterfrågan när det gäller investeringsgarantier har kunnat märkas.
Investeringar i infrastruktur är helt nödvändigt för näringslivets utveckling och förbindelserna med omvärlden. Dessa förbindelser är i sin tur av central betydelse för den ekonomiska utvecklingen i bl.a. Polen och de baltiska republikerna. För svenska företags handel och investeringar i östra Europa behövs förbättrade kommunikationer.
Exportkreditnämnden bör ge hög prioritet åt garantier till företag som planerar att investera i kommunikationer i och till Polen och de baltiska republikerna. Riksdagen bör uttala att regeringen ger Exportkreditnämnden sådana direktiv. Även Nordiska Investeringsbankens möjligheter att medverka i finansiering av infrastrukturinvesteringar i Östersjöområdet måste förbättras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om koncessioner till flygförbindelser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiskt stöd till start av färjeförbindelser,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiskt stöd till utbyggnad av telekommunikationer,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om exportkreditgarantigivning.1]
Stockholm den 25 januari 1991 Hugo Andersson (c) Gunhild Bolander (c) Agne Hansson (c) Sven-Olof Petersson (c) Pär Granstedt (c) Ingbritt Irhammar (c) Larz Johansson (c) Bertil Fiskesjö (c)
1 1990/91:N324