Regeringen har förutskickat stora satsningar på bl.a. kommunikationssektorn under 90-talet. Dels avses dessa satsningar ske i form av trafikinvesteringar i storstadsregionerna samt på kommunikationerna i landet i övrigt.
En grundförutsättning för utvecklingen i skogslänen är att dessa också får tillgång till stora investeringar på trafikområdet. Det gäller satsningar på järnvägsnätet, sjöfarten, vägnätet samt på flygets område.
För att de regionalpolitiska satsningarna i Norrbottens län skall ge effekt är det viktigt med ordentliga satsningar på det befintliga järnvägsnätet. Det innebär bl.a. fortsatta satsningar på upprustningen av malmbanan och norra stambanan. Det gäller såväl investeringar för att räta ut kurvor som förbättringar på banan. Vad avser norra stambanan behövs förbättringar av baninvesteringar i form av elförsörjning samt fler mötesplatser som möjliggör samtidig av och påfart.
Ett av kommunikationssatsningar försummat område är möjligheterna att utveckla kustsjöfarten. Det samarbete som de norrbottniska basindustriföretagen bedriver för att gemensamt effektivisera transporterna visar att måttliga investeringar på terminalområdet, för en insats mellan 1--2 miljarder kr. kan stora möjligheter skapas att utveckla sjöfarten på Norrlandshamnarna. Näringslivsgruppen avser att utreda möjligheterna till förbättrade sjötransporter och det är viktigt att detta resultat följs upp med nödvändiga satsningar för att främja sjöfarten på Norrland.
För ett till ytan stort län som Norrbotten är flygkommunikationerna viktiga, fortfarande har många innevånare i inlandskommunerna lång väg till närmaste flygplats, i bland över 25 mil. Det är viktigt att de diskussioner som pågår om byggandet av en svensk/finsk flygplats vid Övertorneå leder till konkret resultat. Regeringen bör därför ta initiativ för att påskynda genomförandet av projektet.
För ett utpräglat glesbygdslän som Norrbotten är vägnätet av avgörande betydelse. En upprustning av främst inlandets vägar är en grundförutsättning för att befolkningen överhuvudtaget skall kunna bo kvar i glesbygden. Många vägavsnitt i inlandet är periodvis, vår och höst, ofarbara. Därför måste en effektiv styrning av vägresurserna ske till inlandsvägarna. Det gäller t.ex. väg 400, väg 88 med anslutande länsvägar som exempelvis BD 1191 och 653 m.fl. Det s.k. landsbygdssatsningarna bör få mer resurser för beläggningsarbeten i glesbygdsområdena.
Infrastruktursatsningar på kommunikationerna är av avgörande betydelse för glesbygdsbefolkningens fortsatta möjligheter att kunna stanna kvar och verka i sina bygder. Avsaknaden av underhåll för glesbygdsvägarna har medverkat till en avsevärt sämre standard på vägnätet i Norrbottens inland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av infrastruktursatsningar på kommunikationsområdet i Norrbottens län.
Stockholm den 24 januari 1991 Monica Öhman (s) Åke Selberg (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Leif Marklund (s)