Satsa på snabbtåget! Halvera inrikesflyget!
Flyget har ökat kraftigt under det senaste decenniet. Utredningar har förutspått fortsatt kraftig ökning av inrikesflyg om inget nytt görs beträffande andra transportmedel.
Flygets miljöproblem är mycket bristfälligt utredda men av det som framkommit under de senaste åren finns tecken på att flyget kan komma att bli en av de verkligt stora miljöförstörarna om det får fortsätta att öka som hitintills.
Flygtekniken kräver stor energiåtgång och förbränning av fossila bränslen. Det finns inget som talar för en ändring av denna teknik inom överskådlig framtid. Flyget kommer alltså fortsätta att spy ut stora mängder växthusgaser -- främst koldioxid -- samt andra miljöfarliga ämnen som bl.a. är skadliga för ozonlagret. Flyget tar också stora mängder av jordens ändliga resurser av råolja.
En globalt ansvarsfull trafikpolitik måste därför ha som ett av sina viktigaste mål att begränsa flyget. Flygresor kan ersättas med betydligt mindre miljöförstörande och resursförbrukande järnvägsresor om bara restiderna dörr till dörr blir jämförbara. Flyget går mycket snabbt på ''huvudsträckan'' men tidsvinsten här äts upp av tidsåtgången för de långsamma matarsträckorna,incheckningstider och andra väntetider. Bytena som sådana upplevs också som mer tidsödande än vad de egentligen är då man upplever denna tid som helt meningslös. Att resa med järnvägen går långsammare men man kommer direkt in till bebyggelsecentra där ofta de flesta resmålen finns och man kan i lugn och ro ägna sig åt sin roman eller andra trevliga sysselsättningar.
SJ har uppskattat att en restid med tåg på 3--4 timmar mellan två orter mycket väl kan ersätta en flygresa inklusive transfer etc mellan samma orter.
Det som behövs är en kraftig upprustning av järnvägen och nybyggnad av vissa strategiskt belägna felande länkar och en insats av det nya snabbtåget X 2000 på alla huvudsträckor plus införandet av hög turtäthet -- hel- och halvtimmestrafik på fasta minuttal. De flesta inrikesresorna som går med flyg idag skulle då kunna avvecklas och istället utföras med järnväg.
Alla resor mellan större centra söder om Mälardalen skulle hamna inom fyratimmarsgränsen. Inrikesflyg skulle endast behövas till Gotland och mellan Sydsverige och Norrland och för längre distanser inom Norrland samt som matartrafik till utrikes-linjer (även en del av denna trafik kan avvecklas när de större internationella flygplatserna (Arlanda) förses med järnvägsanslutning).
SJ skisserade redan 1969 i sin första utredning om snabbtåg (''Höga hastigheter i SJ persontrafik; Utvecklingsavdeln. 1969'') ett rikstäckande nät med tåg med hastigheter upp till 220 km/tim. Premiären för ''det lutande tåget'' skulle bli omkring år 1975. Huvuddelen av nätet skulle vara utbyggt i 80-talets början.
Genom svagt eller obefintligt intresse hos regeringarna blev dock utvecklingen starkt hämmad under 70- och 80- talen. Snabbtågspremiären blev 15 år försenad. Under 80- talet fick i stället inrikesflyget sitt stora genombrott alltmedan tågsystemet stod och stampade på en nivå inte stort bättre än decennierna närmast efter andra världskriget.
Satsa på riktiga snabbtåg
Det krävs därför en kraftfull satsning nu under 90-talet på järnvägen om utvecklingen skall kunna vändas. Kostnaderna kan tyckas höga om man bara ser till de totala investeringsvolymer som krävs. Men slår man ut dessa kostnader även bakåt i tiden från ca 1970 och framåt, dvs från det år då investeringarna egentligen skulle börjat blir kostnaden per år inte stor. Vi får alltså ta en stor ''smäll'' nu under 90-talet då det på grund av tidigare regeringars försummelser uppstått ett uppdämt investeringsbehov. Man bör dessutom ta hänsyn till de miljövinster som ett ökat järnvägsresande och minskad bilism och flygresande innebär.
Snabbtågsnätet bör läggas upp ungefär efter 1969 års SJ- utredning. Det innebär att de flesta linjer i stomnätet körs med de nya lutande snabbtågen. Turtätheten sätts till halv- och entimmestrafik på de flesta linjerna. På vissa mindre trafikerade tvärlinjer kan tvåtimmarstrafik på fasta minuttal accepteras.
Förutom linjerna mellan de tre storstäderna krävs tvärlinjer mellan vissa andra städer t.ex. Kalmar--Alvesta-- Borås--Göteborg, Göteborg--Karlstad--Mälardalen-- Stockholm, Gävle--Avesta/Krylbo--Örebro--Göteborg.
Även linjerna Stockholm--Dalarna, Stockholm-- Sundsvall samt Stockholm--Östersund bör trafikeras med det nya snabbtåget. Halvmesyrer att köra vissa sträckor t.ex. Stockholm---Sundsvall med tåg utan lutningsteknik måste överges. Det är bättre att ha ett bra snabbtåg som genom sin tekniska utformning kan köra snabbast möjligt i vårt kurviga järnvägsnät än att ha olika typer av tåg för olika sträckningar. En storsatsning på det nya tåget X 2000 kommer också att göra att inköpspriset per tåg kan pressas liksom underhållskostnaderna.
För flygets del bör inga nya investeringar göras för att öka kapaciteten för inrikesflyg under 90-talet. Nya inrikesflygplatser som Tullinge Skarlanda, etc bör ej byggas. Bromma flygplats bör läggas ned och bebyggas med bostäder. Med tanke på att flygets miljöförstöring är större än vad man tidigare trott bör skatten på flygbränsle införas så som vänsterpartiet föreslagit i sin övergripande trafikmotion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om en storsatsning på snabbtågssystem som kan täcka större delen av landets tätbefolkade regioner,
2. att riksdagen beslutar att inga kapacitetshöjande utbyggnader av flygplatser sker inom de snabbtågsförsörjda delarna av landet.
Stockholm den 23 januari 1991 Viola Claesson (v) Jan Strömdahl (v)