Använd ny teknik i kollektivtrafiken så att bilismen kan minskas radikalt i våra städer.
Om vi skall kunna få en bra miljö i våra städer i framtiden måste bilismen minskas kraftigt. I de tre största städerna handlar det om mer än halvering av trafiken i de centralare delarna av städerna. Problemet med bilismen är inte bara utsläppen av avgaser, därför går det inte att lösa trafikens problem bara med andra framdrivningsformer, t.ex el- eller vätgasdrift.
Bilismens stora problem är att den tar upp stora ytor som spränger sönder städerna. Stadens sociala funktion som en viktig kontaktyta mellan folk omintetgörs. Isoleringen mellan människor förstärks ännu mer i städer där alla åker bil då var och en sitter avskild från varandra i sina plåtskal. STORK-utredningen visar att trängseln på våra vägar kostar miljardbelopp varje år. En modern stads transportbehov går rent fysiskt inte att lösa med bilism.
Staden blir också otrivsam om man hela tiden måste se upp för alla bilar som man har alldeles inpå sig. Estetiskt är det svårt att skapa en bra stadsmiljö med mycket bilar. Vägar, trafikplatser och parkeringsanläggningar förfular. Ytor som skulle kunna användas till trevliga uterum såsom parker och mötesplatser måste avsättas till bilismen.
Enda sättet att skapa en miljömässigt, socialt och estetiskt god stadsmiljö i framtiden är att drastiskt minska biltrafiken och låta kollektivresenärerna, fotgängarna och cyklisterna helt få dominera gaturummet.
Att kraftigt minska bilismen är mycket svårt. Ingen har ännu lyckats i någon svensk stad. Restriktioner genom körförbud, parkeringsrestriktioner och gatuavstängningar har prövats. Speciella avgifter för bilister i stadstrafik har diskuterats men hittills inte genomförts.
Vi tror att bilisterna är beredda att acceptera en rad restriktioner mot bilåkande i städerna -- för att vi alla skall kunna få en bättre miljö -- under förutsättning att kollektivtrafiken avsevärt förbättras.
Det viktigaste kravet på kollektivtrafiken är hög turtäthet och hög reshastighet. Hög turtäthet kräver många enheter (bussar, spårvagnar, tåg eller vad man nu har valt för system)som går tätt. Tät trafik kostar idag stora pengar då det är förarna som utgör den största posten inom driftskostnaden. Personalkostnaderna brukar utgöra 70 % av driftsbudgeten. Lönerna stiger och utvecklingen har därför under de senaste decennierna gått mot allt större enheter med allt lägre turtäthet. På 50-talet när nästan alla åkte kollektivt fanns inga ledbussar. I dag när betydligt färre åker kollektivt finns nästan bara ledbussar i medelstora svenska städer! Utvecklingen har alltså gått stick i stäv mot vad den borde ha gjort, dvs mot många och små enheter med mycket hög turtäthet.
Med datorteknik är det idag möjligt att automatisera kollektivtrafiken. Fordonen kan då köras tätt utan att driftskostnaden blir hög. I den franska staden Lille kör man jämfört med en vanlig spårväg dubbelt så mycket passagerare per anställd i en automatisk minitunnelbana med en turtäthet som är 5 gånger högre än för spårvägen i Göteborg! Ett automatiskt kollektivtrafiksystem måste dock vara spårbundet och spåren måste vara helt skilda från all annan trafik. För Sveriges del blir det därför intressant endast för de större städerna.
Automatisk kollektivtrafik har fungerat bra i Frankrike. Genom bl.a. TV-övervakning och personal på vissa större stationer har den personliga säkerheten varit god. Vandalism har inte varit mer uttalad än i andra tunnelbanor. Det automatiska systemet har klarat klimatet bra utan störningar, detta trots att det kan snöa även i Frankrike.
Sverige är annorlunda än Frankrike. Vi måste därför själva pröva automatisk kollektivtrafik under våra förhållanden. Klarar ett sådant system vårt klimat? Går det att hålla hög säkerhet och då speciellt för utsatta grupper t.ex. ensamma kvinnor, äldre människor, handikappade?
Vi kan inte få svaren på dessa frågor förrän vi har prövat automatisk kollektivtrafik i praktiken.
Göteborg har en dålig kollektivtrafik i förhållande till stadens storlek. Stomnätet bygger på gammal spårvagnsteknik med vagnarna gående på gatorna blandad med annan trafik i hela det centrala stadsområdet. I förorterna finns visserligen egna banor men den högre hastigheten där motverkas av snigelfarten genom centrum. Medelhastigheten är ca 20 km/tim och har endast kunnat ökas med ett par km/tim under de senaste två decennierna.
Resultatet har blivit en mycket hög bilanvändning. I Göteborg går endast 25 % av alla resor med kollektivtrafik medan Stockholm som har betydligt bättre kollektivtrafik med tunnelbana har nästan dubbelt så stor andel kollektivåkare.
Mot denna bakgrund föreslog miljödepartementets ''Miljöprojekt Göteborg'' en avsevärd upprustning av kollektivtrafiken. Huvudingrediensen i denna var ett vittförgrenat nät av automatiska spårvagnslinjer över hela kommunen. Kostnaden beräknades till ca 17 miljarder.
Mot denna bakgrund har Göteborgs kommun beslutat bygga en första etapp av en automatbana som fullskaleprov. Om provet utfaller till belåtenhet skall man gå vidare och successivt bygga ut ett större nät.
Ett prov med en ny typ av kollektivtrafik som, om det utfaller väl, kan användas i många svenska städer måste ses som en nationell angelägenhet. Göteborg skall därför inte behöva ställa upp med hela kapitalet för ett pilotprojekt. Staten bör gå in och ta ansvar för en del av finansieringen.
Vänsterpartiet anser att staten bör svara för hälften av finansieringen av banan, vagnar, stationer och kringutrustning. Kostnaden för en första etapp av banan är beräknad till 2 miljarder kronor. Statens kostnad skulle således bli 1 miljard kronor.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den satsning på den första etappen av en automatisk spårväg i Göteborg som beskrivs i motionen skall ske, samt beslutar att investeringskostnaden skall ingå inom ramen för infrastrukturfonden.
Stockholm den 22 januari 1991 Viola Claesson (v) Jan Strömdahl (v)