1. Inledning
Vissa delar av den svenska infrastrukturen försummas och förfaller.
Det är i och för sig inte onaturligt. Nya epoker kräver ändrade strukturer, där nytt kommer till och gammalt försvinner. Vi är på väg in i en ny epok -- ibland kallas den informationssamhället -- med helt nya logistiska och infrastrukturella krav.
Det finns andra delar av den svenska infrastrukturen -- flyg, telekommunikationer och i någon mån rymdteknologi -- som haft en mycket positiv utveckling på 1970- och 80-talen.
Men det finns alltså delar, viktiga för vårt välstånd och vår miljö, som vi under samma period eftersatt på ett alarmerande sätt. Det gäller främst:Järnvägar VägarHögskoleutbildningLedningsnät för vatten och avlopp
Folkpartiet liberalerna förordar en kraftig satsning också på dessa delar av infrastrukturen under 1990-talet. Ingen kan säga exakt vilka resurser som kommer att kunna avsättas för att förnya dessa försummade områden. Vad som blir möjligt är i hög grad beroende av den ekonomiska utvecklingen. Men även det omvända gäller: investeringar i infrastruktur kan bli en hävstång för den ekonomiska tillväxten. Därför är det angeläget att politikerna nu och under kommande år är beredda att göra sådana prioriteringar att utrymme skapas för omfattande strukturinvesteringar.
När det gäller drift, underhåll och investeringar i järnvägar och vägar är det vår bedömning att det skulle vara önskvärt om avsatta resurser kunde komma att uppgå till i storleksordningen 140 miljarder kronor under 1990-talet. Vi ansluter oss alltså i stort sett till de bedömningar regeringens utredare Tony Hagström gjort i sin utredning ''Finansiering av vägar och järnvägar'' (SOU 1990:86). Det innebär en avsevärd vidgning av ramen jämfört med regeringens förslag, som nu uppges vara 100 miljarder för 1990-talet. Det är emellertid viktigt att framhålla att politiska målsättningar av denna typ har begränsat värde. Skulle tillväxten fortsätta att utebli -- eller som just nu, vara negativ -- eller sparkvoten bli mycket låg, kan det bli omöjligt att få fram ens de resurser som regeringen räknar med. Det understryker vikten av att det ekonomiska klimatet blir sådant att det skapas en vilja att spara och investera i vårt land. Om alla resurser som tillkommer konsumeras eller investeras utomlands, kommer vi snart nog att ha sågat av den gren av relativt välstånd vi sitter på.
Vi anvisar i denna motion vissa metoder att få fram resurser till förbättrad infrastruktur. Denna motion koncentreras på frågor kring trafikinvesteringar. Vi vill emellertid starkt understryka vikten av att resurser också avsätts för underhåll. Uppgifterna om pågående kapitalförstöring i t.ex. vägnätet är oroande. Om våra förslag förverkligas kommer nya resurser att tillföras för investeringar. Det skapar utrymme för en annan fördelning av de skattemedel som tillförs för underhålls- och investeringskostnader.
Vår politik för ett ökat sparande och ett bättre investeringsklimat utvecklas mer utförligt i andra partimotioner från folkpartiet liberalerna.
När det gäller högskolans forskning och grundutbildning föreslår vi i en annan partimotion att en avveckling av löntagarfonderna bör användas för att ge den sektorn kraftigt ökade resurser. En stor fördel med det greppet är att det förutom resursökningen -- som åstadkoms genom att högskolorna får del av löntagarfondernas avkastning -- också ger forsknings- och utbildningspolitiska fördelar genom att dessa verksamheters självständighet kan stärkas. Ett vitalt universitets- och högskoleväsende är en avgörande faktor för Sveriges möjligheter att hävda sig i den internationella konkurrensen.
När det gäller kommunernas möjligheter att underhålla och nyinvestera i ledningsnät behandlas den frågan i vår motion om kommunal ekonomi.
2. En ny logistisk epok: miljö, internationalisering, information
I boken ''K-samhällets framtid'' skildrar Åke E Andersson och Ulf Strömqvist hur välståndets historia är tätt sammanflätad med transportsystemens historia. De talar om logistiska epoker. Ibland har historiska språng på andra samhällsområden påverkat transporterna och ibland har påverkan gått i andra riktningen: nya typer av fartyg fick nya hamnstäder och kulturer att blomstra, järnvägarnas utbyggnad skapade helt nya städer och samhällen etc.
Det är uppenbart att vi är inne i eller på väg in i en ny logistisk epok. Även om perspektivet begränsas bara till efterkrigstiden har vi upplevt en dramatiskt ökad varuhandel, massturism, TV-mediets definitiva genombrott, explosionsartad utveckling av telekommunikationer, rymdteknologin och hela datarevolutionen.
Nu, på tröskeln till 90-talet, ser vi hur de logistiska förutsättningarna förändras genom de östeuropeiska diktaturernas fall, Tysklands enande och de intensiva integrationssträvandena i Västeuropa.
I den här situationen är det inte fel att använda sin fantasi för att teckna djärva visioner. Vårt Europa formas just nu av drömmar: Drömmen om frihet och välstånd i öst och drömmen om fred och samarbete i väst. Låt oss teckna en logistisk eller infrastrukturell vision för 90-talet och början av nästa sekel, en nordeuropeisk marknad präglad av intensivt varu- och tjänsteutbyte, tillväxt, framtidstro och miljöhänsyn -- det som kallats drömmen om Den Nya Hansan.
Men låt oss först erinra oss den verklighet som är utgångspunkten. Östersjön idag: Världens kanske mest nedsmutsade hav. Ett hav med omfattande militära marina aktiviteter. Ett hav där vissa naturliga handelsrutter är glest trafikerade på grund av kommunismens effekter i Sovjet och övriga Östeuropa.
Visionen: Östersjön som ett Den Goda Miljöns, Fredens och Välståndets innanhav!
Sverige, mitt emellan ett befriat Östeuropa och ett nyintegrerat Västeuropa. Det borde ge möjligheter. Men Sverige ligger fortfarande långt från de stora marknaderna i Europas centrala delar.
Låt oss ha tre förutsättningar:Internationalismen. Vi tror på fred, fritt handelsutbyte, frihet att resa och frihet att sprida information över gränser. Vi vill ha största möjliga utbyte med både Västeuropa och Östeuropa.God miljö. Industrialiseringsepokens rovdrift måste ersättas av varsamhet med miljön och restaurering av förstörda miljövärden.Informationstätheten ökar. Samhällsutvecklingen präglas mer och mer av informationshantering. Kunskapssökande, nyhetsförmedling, mäklartjänster etc.
En svensk infrastrukturell strategi i detta läge måste bygga på att maximalt utnyttja våra goda förutsättningar och minimera våra nackdelar.
Vi måste utnyttja vårt geografiska läge till att bygga upp förbindelserna med våra ''nygamla'' grannar i öster: östra Tyskland, Polen, Baltikum och Ryssland. Det innebär bl.a. täta, miljövänliga färjeförbindelser och kraftigt utbyggda telekommunikationer, bl.a. via satellit.
Vi måste utnyttja vår teknologiska och vetenskapliga skicklighet att finna nya lösningar: satellitteknik, intelligenta terminallösningar, nya teletekniska innovationer etc.
Vi måste ha bra kommunikationer över vattnen som omger Sverige -- gärna en broförbindelse till Danmark, särskilt om det också byggs en bro över Fehmarn Belt. Färjeförbindelserna över Östersjön -- liksom utformningen av hamnar och godsterminaler -- är avgörande frågor.
Vi måste ha bra vägar och järnvägar i Sverige. De största städerna måste förbindas med motorvägar och snabbtåg. De glesare befolkade delarna måste ha goda väg-, tåg-, flyg- och teleförbindelser med resten av Sverige för att ett vitalt näringsliv ska kunna existera och utvecklas. Det kräver också upprustning av många länsvägar.
Vi måste självfallet ge försteg för miljöanpassade lösningar. Inte minst av det skälet förordar vi en kraftfull satsning på tåg.
Vi måste skapa en djupare kulturell och intellektuell gemenskap med våra grannländer: intensiv forskningssamverkan, mycket studentutbyte, turism, TV- samarbete, vänorter, politiskt samarbete -- kanske med en ny roll för Nordiska rådet.
Vi måste hela tiden se till att samspelet mellan regionerna fungerar och vara beredda till särskilda insatser i glest befolkade regioner.
Vi måste samtidigt vara beredda att skapa attraktiva storstäder, med bättre kollektivtrafik och renare miljö.
Tillgång på energi till rimliga priser och producerad på ett sätt som är så lite miljöstörande som möjligt är en avgörande faktor för samhällsutvecklingen som helhet, men inte minst för möjligheterna att driva en framgångsrik regionalpolitik.
Det var ett försök att formulera vår vision på infrastrukturområdet.
Vi hoppas visionen förmedlar en bild av vår grundsyn på det här området. Vi har gjort det för att markera en kontrast gentemot en del andra inslag i debatten. Det finns t ex ett inslag av nostalgi och järnvägsromantik i den trafikpolitiska debatten. Gärna för oss. Museijärnvägarna har sin roll att spela. Men nostalgin behövs inte som argument för järnvägssatsningar. Vi satsar på järnvägen för att vi tror på tåg som ett billigt, trafiksäkert och miljöanpassat transportsätt.
Visst kommer järnvägar att behöva läggas ner ibland. Att hävda motsatsen är att tro att utvecklingen tagit slut. Det är självklart att industrispår till gruvor där malmen tagit slut kan växa igen. Trafikförsörjningen till en ort där få lever kvar kan lösas på annat sätt idag än när samhället blomstrade.
Men satsningarna i detta program har en annan bakgrund än att bevara. De är offensiva. De är inslag i en strategi för att bryta pessimismen och stagnationen i Sverige. De ingår i ett program för tillväxt, välstånd och bättre miljö.
3. Det allmännas ansvar för infrastrukturen
En grundläggande fråga i detta sammanhang är självfallet: Vilket ansvar har det allmänna för infrastrukturen? Tony Hagströms utredning ''Finansiering av vägar och järnvägar'' går inte särskilt djupt in i den principiellt viktiga frågan.
Frågan är verkligen inte ny. Delvis som ett kuriosum vill vi citera ur en proposition som är 138 år gammal. Till skillnad från vad som blev fallet i flertalet andra industriländer beslöt statsmakterna i Sverige tidigt att staten skulle spela en ledande roll i byggandet och driften av järnvägar. I propositionen om järnvägsfrågor till 1853 års riksdag framhölls bl.a:
Det skulle leda till vingleri och planlöshet, om järnvägsbyggandet helt upplåtes åt privat företagsamhet; att överlåta det åt enskilda företag, bolag med statsunderstöd skulle ofta vålla förvecklingar; i intetdera fallet bleve det allmännas intressen vederbörligt tillgodosedda vare sig med hänsyn till post- och trupptransporter eller allmänhetens behov och trafiksäkerhet. Alla dessa fördelar kunde endast vinnas om, -- såsom i Belgien -- stambanor anlades och bekostades av staten.
Det traditionella svaret bland tidigare generationers ekonomer -- inte minst liberala sådana som J M Keynes och Bertil Ohlin -- var att det är en central uppgift för den offentliga sektorn att sörja för goda kommunikationer. Begreppen ''kollektiva nyttigheter'' och ''naturliga monopol'' förekommer i den nationalekonomiska litteraturen för att motivera ett offentligt engagemang i byggandet och driften av vägar, broar, hamnar etc. Det har ibland också bedömts osannolikt att privata intressen skulle klara de mycket stora och långsiktiga finansiella åtaganden som infrastrukturinvesteringar innebär.
Dagens verklighet visar att frågan om finansiering av infrastruktur är något mera mångfacetterad. Utomlands är det vanligt med avgiftsfinansierade broar och vägar. Viktiga delar av infrastrukturen, som tele- och flygkommunikationer, finansieras också i Sverige i allt väsentligt på marknaden genom avgifter. Även avsevärda regionalpolitiska hänsyn, som är aktuella i de flesta länder, hanteras inom systemens ram. Ofta får t.ex. lokalsamtal i tättbefolkade områden subventionera teletrafiken i glesbygd.
Även mycket stora projekt -- som kraftverks- och tunnelbyggen -- finansieras av privata intressenter, ibland -- men inte alltid -- med någon form av statlig garanti.
Det har påpekats att de största infrastrukturella problemen i dag föreligger på de områden som det allmänna tagit mest ansvar för.
Begreppet ''kollektiva nyttigheter'' utgår från att kollektiv finansiering behövs för att betalningsviljan hos den enskilde är låg. Men det tycks ingalunda vara fallet, generellt sett. Människor är uppenbarligen beredda att betala mycket höga kostnader för att använda vissa delar av infrastrukturen, t.ex. för att köra bil. Huruvida bilismen verkligen betalar sina fulla samhällsekonomiska kostnader är en flitligt diskuterad fråga, som aldrig kan besvaras slutgiltigt, eftersom svaret beror på hur man värderar bilismens kostnader i form av miljöskador och trafikolyckor.
Tony Hagström vill i sin utredning att en större del av det bilisterna betalar i skatter ska gå tillbaka till bilismen i form av vägunderhåll och väginvesteringar. Hagström vill skapa ett ''rakt rör'' mellan en del av bensinskatten och Vägverkets verksamhet. Hagström argumenterar också för kompletterande finansieringsformer, som vägavgifter, men räknar inte med att de procentuellt sett ska få någon större omfattning.
Till skillnad från bilismen har järnvägar, såväl i Sverige som i många andra länder, haft påtagliga svårigheter att finansiera sin verksamhet med avgifter. Enligt uppgift finns det knappast någon järnväg i Europa som i dag har möjlighet att betala de fulla drift- och kapitalkostnaderna med intäkterna från person- och godstransporterna. Önskan att behålla järnvägarna som ett alternativ till biltransporter har inneburit att subventioner till järnvägarna införts i många länder.
Även bland dagens ekonomer synes det finnas ett starkt stöd för tanken att det allmänna bör engagera sig i skapandet och upprätthållandet av en väl fungerande infrastruktur. Vissa beräkningar tyder på att investeringar i infrastruktur är mycket lönsamma och att ett lands produktivitet påverkas positivt av en god infrastruktur. Beräkningarna är emellertid osäkra och ger framför allt mycket liten vägledning i konkreta beslutssituationer, t.ex. huruvida 100 milj.kr, som i ett tänkt fall skulle stå till förfogande för tillkommande offentliga utgifter, gör störst nytta inom högskolan eller i programmet för bärighetshöjande åtgärder.
Ett motiv för engagemang från det allmännas sida i infrastrukturen är önskan om regional utjämning och jämlikhet. Om personer i glesbygd måste betala den fulla kostnaden för sina vägar och andra delar av infrastrukturen skulle det bli mycket betungande för dem.
Ett annat motiv kan uttryckas rent praktiskt: skatten är ett enkelt sätt för inkassering av avgifter, om det gäller tjänster som praktiskt taget alla skattebetalare utnyttjar. Så är ju i hög grad fallet med den del av bensinskatten som går tillbaka till vägbyggande och underhåll.
På senare år har insikten växt att omfattande statligt engagemang i infrastrukturen också kan ha en del negativa effekter. Marknadsfinansierade system måste helt enkelt vara lyhörda för konsumenternas önskemål, medan kraftigt subventionerade system litar på att de får leva vidare av politiska skäl, vilket riskerar att leda till bristande anpassning till konsumenternas önskemål.
Folkpartiet liberalerna har uppfattningen att det allmänna har ett ansvar för infrastrukturen i landet. Möjligheten att kunna resa på vägar eller med kollektiva transportmedel samt att kunna nås av post och telefonsamtal är t.ex. så grundläggande att de kan sägas ingå i den generella välfärdspolitiken.
De flesta torde instämma i den principiella utgångspunkten, vilket inte hindrar att de kan hamna på olika ståndpunkter när det gäller den praktiska tillämpningen. En rad svåra avvägningsfrågor kvarstår även när principen är fastlagd. Hur bra kollektivtrafik har människor i glesbygd rätt att få? På vilka vägar ska avgifter accepteras?
Det måste alltså finnas utrymme för en stor portion sunt förnuft och flexibilitet i infrastrukturpolitiken. Vi hävdar att dogmatismen -- t.ex. oviljan att ens pröva vägavgifter, motståndet mot konkurrens etc -- redan ställt till åtskillig skada på den svenska infrastrukturen.
Våra slutsatser av det förda resonemanget är:att det allmänna har ett grundläggande ansvar för infrastrukturen,att det inte hindrar att marknadsmekanismer ska utnyttjas för att få systemet så effektivt och konsumentanpassat som möjligt,att t.ex. avgiftsfinansiering är tänkbar på vissa vägar och broar,att privat finansiering av infrastrukturprojekt bör välkomnas,att konkurrensen i kommunikationssektorn bör skärpas genom fortsatta avregleringar och genom att statliga affärsverksamheter privatiseras.
4. Har vi råd? Har vi råd att låta bli?
Inför 1990-talet har partierna bjudit över varandra när det gällt satsningar i infrastrukturen. På 80-talet satsade Sverige 60 miljarder kronor i infrastruktur och på 90-talet anser regeringen att vi bör satsa 100 miljarder kronor medan Tony Hagström talar om 160 miljarder kronor (allt i 1990 års penningvärde).
Hur mycket är det realistiskt att investera på tio år? En begränsande faktor är projekteringskapacitet inom landet. Sådan kan naturligtvis köpas utifrån, men till mycket höga kostnader. En annan begränsande faktor är vår plan- och bygglagstiftning. Med de tider som numera alltid krävs på grund av överklaganden m.m. finns det definitivt gränser för hur många större vägprojekt som hinns med på tio år.
Som redan nämnts är den stora begränsande faktorn vilket investeringsutrymme som finns tillgängligt. Dessa stora satsningar ska ske i ett läge när svensk ekonomi befinner sig i mycket betydande svårigheter. Sparandet i ekonomin är lågt. Just nu sjunker investeringsnivån i ekonomin, efter att under några år i mitten på 80-talet ha utvecklats positivt.
Det är en gammal regel att offentliga investeringar kan finansieras med lån. Logiken i detta blev något mindre tydlig när också driftutgifter finansierades med lån, vilket var fallet under flera olika regeringar på 70- och 80-talen. Den grundläggande motiveringen för lånefinansiering är att det är rimligt att finansieringen av en nyttighet, t.ex. en bro, slås ut över hela den tid den används, t.ex. 50 år. En bro bör ses som en tillgång i statens balansräkning. Ökade statliga infrastrukturinvesteringar höjer med detta synsätt inte skattekvoten mer än med kapitalkostnaden. Men med den belastning räntebetalningarna redan utgör på statens budget är även denna väg problematisk.
Det bör också framhållas att det finns ingenting som tyder på att vi nu bör eftersträva en ''investeringspuckel'' och sedan återgå till en lägre nivå. Såvitt nu kan bedömas bör väg- och järnvägsinvesteringarna under lång tid framåt ligga avsevärt högre än de gjort under 80-talet. Det är alltså inte fråga om att genom upplåning jämna ut en belastning på budgeten ett visst eller ett par år. Med detta vill vi i och för sig inte avvisa tanken att ge Vägverket en sådan ställning att verket -- eventuellt ombildat till bolag -- skulle få rätt att på egen hand ta upp lån. Med vårt synsätt torde det emellertid bli aktuellt endast för objekt som kan finansieras med avgifter.
Frågan kvarstår alltså: Hur ska de resurser skaffas fram som behövs om Sverige varje år ska avsätta i storleksordningen femton miljarder kronor för investeringar i vägar och järnvägar?
En del måste skaffas fram genom nya finansieringskällor, i första hand i form avgifter på nya vägar och broar samt avgifter som införs av miljöskäl i storstäderna.
Vi avvisar däremot tanken på att för närvarande lägga ytterligare pålagor på bilismen i form av högre bensinskatt. Vi är heller inte beredda att binda oss för att en fast andel av bensinskatterna ska gå till infrastrukturändamål.
Den enda realistiska lösningen vi kan se att åstadkomma resurstillskott i den storleksordning som är önskvärd är att ändra sammansättningen av statens balansräkning, alltså att byta ut ''socialistiskt realkapital'' (statliga tillgångar i form av företag, mark och fastigheter) mot ''infrastrukturellt realkapital'' (vägar, broar, järnvägar etc). Folkpartiet liberalerna har i en motion tillsammans med de övriga borgerliga partierna förordat en utförsäljning av statliga företag och andra tillgångar. Det kan frigöra kapital som, tillsammans med skattemedel och privat finansiering, bör räcka till de investeringar vi förordar. I trepartimotionen uppskattas den möjliga försäljningsvolymen till tio miljarder kronor om året i åtskilliga år framåt. En del av de pengarna bör alltså användas till investeringar.
Är den föreslagna operationen ekonomiskt ansvarsfull? Förre brittiske premiärministern Harold MacMillan framhöll i polemik mot sin partivän och efterträdare Margaret Thatcher, att hennes politik -- att sälja företag och använda inkomsterna till statsutgifter och skattesänkningar -- var som ''att sälja bordssilvret för att avlöna tjänarna'', vilket han med rätta ansåg oansvarigt. Vi håller med Harold MacMillan att det är oansvarigt att avyttra tillgångar för att möjliggöra konsumtion. Vi vill avyttra tillgångar för att möjliggöra investeringar.
Man kan också ställa frågan vilka val Sverige egentligen har. Har vi råd att låta bli att förbättra infrastrukturen?
I ett EG-perspektiv kan vi omöjligt driva en transportpolitik som är helt avvikande från det övriga Västeuropas. Naturligtvis kan vi ha en del egna prioriteringar, men det måste också finnas en hög grad av anpassning. Ett mycket intressant testfall just nu är Tysklands önskan att införa ett nytt avgiftssystem på vägarna, som skulle drabba också utländska lastbilar i transittrafik. Förslaget har hittills stoppats av EG- kommissionen. Oavsett utgången av den maktkampen gäller att ett land som vill ha handelsutbyte med det övriga Europa måste acceptera en hel del av den transportpolitik som förs i Europa. Och vad vi än tycker om det måste konstateras att EG:s transportpolitik för närvarande i rätt hög grad bygger på långtradare. Linjen för närvarande inom EG är inte att den trafiken ska begränsas utan att bilarna ska göras mer miljöanpassade.
Allt talar alltså för att en växande lastbilstrafik är en realitet under överskådlig tid. En tumregel är att gods som kräver bildistribution i slutändarna också går per bil över längre distanser. Men här finns möjligen ett utrymme för kreativa terminallösningar, som gör att järnvägen kan vinna tillbaka en del styckegods från lastbilarna. Järnvägarna är annars slagkraftigast på ''terminaltransporter'', alltså av transporter av stora, ensartade godsmängder från en terminal till en annan, typ malmtransporter från Kiruna till Narvik.
Västeuropeisk standard innebär att vägar med mycket trafik är motorvägar. Det är i det perspektivet ett starkt önskemål att bl.a. triangeln Stockholm--Göteborg--Malmö byggs ut till motorvägsstandard, liksom förbindelsen Göteborg--Oslo.
Man kan säga att ett krav som växer sig allt starkare på 90-talets transportsystem är att godset ska kunna nå de stora europeiska marknaderna över natt. Det ställer i praktiken stora krav på dels rationella godsterminaler, dels hög vägstandard och bortbyggande av ''flaskhalsar''. För trafiken till och från Norrland är passagen av Stockholm en sådan flashals, men det finns flera. En mycket viktig fråga är självfallet godsets vattenpassage mellan Sverige och Danmark/Tyskland. Eventuellt är Öresundsbron viktig i detta perspektiv, men sannolikt kommer färjelösningar med starkt rationaliserad terminalhantering även i framtiden att vara slagkraftiga alternativ.
5. Renässans för järnvägen
Folkpartiet liberalerna har under många år förordat satsningar på det svenska järnvägsnätet. Det behövs både nya grepp, som konkurrens mellan olika trafikföretag, och större resurser till investeringar.
Vi har med stort intresse noterat den entreprenad som det privata företaget BK Tåg har fått av länstrafikhuvudmännen i tre län i södra Sverige. Vi hälsar också med tillfredsställelse att regeringen nu tycks acceptera tanken på konkurrens på stambanenätet. Därmed har regeringen tagit det första steget mot att tillgodose en motion från folkpartiet liberalerna som riksdagens majoritet avslog så sent som våren 1990.
Starka miljöskäl talar för att söka göra järnvägen till ett så slagkraftigt alternativ som möjligt till biltransporter för både gods och människor. Beräkningar visar att bara ett av objekten i SJ:s planering för 90-talet -- Mälarbanan -- kan reducera emissioner av kväveoxider och kolväten med upp till 480 ton/år respektive 169 ton/år, vilket ungefär motsvarar utsläppen från all biltrafik i Stockholms län under tre veckor. Också trafiksäkerhetsskäl talar för fortsatta satsningar på järnvägarna. Helt klart är också att med offensiva satsningar kan järnvägen bli ett intressant alternativ.
På svenska järnvägar ställs nu kravet att godset ska nå kontinenten ''över natt''. Om man har 24 timmar på sig går kanske tre timmar bort i varje ände i terminalhantering. Då återstår 18 timmar. Med färjetid till Danmark/Tyskland innebär det att även godstågen måste gå i snabbtågsfart genom Sverige, vilket kräver betydande investeringar i banor och vagnmateriel.
För storstädernas miljö är en större satsning på spårbunden kollektivtrafik mycket viktig. När detta skrivs pågår fortfarande förhandlingarna i Stockholm om en bred uppgörelse om trafikpolitiken. För Stockholms del är det uppenbart att en viss utbyggnad av tunnelbane- och pendeltågstrafiken samt en Arlandabana skulle kunna minska biltrafiken och därmed ha påtagliga miljöeffekter. I Göteborg har en uppgörelse mellan olika berörda parter träffats som synes innebära mycket positiva effekter på miljö och framkomlighet. Det är starkt önskvärt att liknande överenskommelser träffas i Stockholm och Malmö.
Vi vill erinra om att folkpartiet liberalerna i en uppgörelse med socialdemokraterna tvingade fram en kraftig vidgning av banverkets investeringsramar för budgetåren 1990/91 och 1991/92. Vi anser att den ökningen skall ses som en markering att investeringsnivån skall höjas kraftigt utöver de 10 miljarder kronor under 10 år, som förutsattes i det trafikpolitiska beslutet. Banverket och SJ måste få beskedet att planera för investeringar i järnvägsnätet i storleksordningen 40 miljarder kronor.
Om investeringar i den storleksordningen skulle bli möjliga, vilket vi självfallet inte nu kan garantera, skulle det innebära att banverket kunde genomföra följande objekt, som i de flesta fall innebär standardhöjningar på sträckor och i några fall nybyggnationer:Bottniabanan Långsele--SundsvallOckelbo--KilaforsStorvik-- FalunStälldalen--KilSnyten--Ramnäs ArlandabananUppsala--Gävle--SundsvallUppsala-- BorlängeMälarbananSvealandsbananStockholm-- Göteborg, inkl. den s.k. GetingmidjanLaxå-- CharlottenbergGöteborg--OsloGöteborg-- Kalmar/KarlskronaVästkustbananSnabbtåg Stockholm--MalmöGötalandsbananHässleholm-- Helsingborg
Möjligheter att bibehålla persontrafiken på Inlandsbanan behandlas i en kommittémotion från folkpartiet liberalerna.
6. Bättre vägar
Folkpartiet liberalerna förespråkar en investeringsram på 100 miljarder kronor för vägväsendet under 1990-talet. En satsning av den storleksordningen är helt nödvändig för att råda bot på bristerna i den svenska vägstandarden. Fram till början av 1980-talet översteg investeringarna i vägar de årliga avskrivningarna. Då bröts dock denna trend. Från 1983 till 1989 minskade vägkapitalets värde med 6,5 miljarder kronor -- en minskning med ca 7 procent.
Försämringen har drabbat såväl tättrafikerade landsvägar som glesbygdsvägarna. Utan tvekan måste en del av den vidgade ram som möjliggörs genom våra finansieringsförslag användas till olika underhåll på befintliga vägar. Huvuddelen kan emellertid gå till nyinvesteringar. Allt sammantaget möjliggörs kraftiga förbättringar av transportekonomi och trafiksäkerhet.
Följande större objekt har stor betydelse för det övergripande nationella transportsystemet på väg och kan bli aktuella inom den av oss angivna ramen:
E6 Halland; återstående sträckor utbyggda till motorväg
E6 Bohuslän; återstående sträckor utbyggda till motorväg med nya broförbindelser över Sunningeleden och Svinesund mot Norge.
E4 Sörmland; återstående sträckor utbyggda till motorväg
E4 Östergötland; anslutning i Kolmården mot Sörmland utbyggd till motorväg
E4 Mjölby--Ödeshög utbyggd till motorväg
E4 Jönköpings, Kronobergs, Kristianstads och Malmöhus län; utbyggnad till motorväg Hyltena--Åstorp
E4 Gävle; ny- och ombyggnad norr om nuvarande motortrafikled
E4 Västernorrlands län; Vedabron, ersätter Sandöbron
E4 Västernorrlands län; Sundsvallsprojektet
E4 Norrbottens län; ny förbifart Piteå
E66 Kalmar län--Blekinge län; ny- och ombyggnad
E18 Västmanland; återstående sträckor Arboga-- Enköping utbyggda till motorväg
E18 Värmland; ny- och ombyggnad till minst motortrafikled
E3 Örebro län--Sörmlands län; utbyggnad till motorväg
R41 Älvsborg; nybyggnad återstående delar mot Halland
Härtill kan komma objekt -- exempelvis R40 sträckan Landvetter--Jönköping såsom Svenska vägföreningen redovisade för ett år sedan -- helt finansierade via privata koncessioner eller helt avgiftsfinansierade.
Triangeln Malmö--Göteborg--Stockholm bör byggas ut till motorvägsstandard, liksom ett antal andra hårt belastade vägsträckor. På ännu något längre sikt bör man planera för motorväg också Oslo--Stockholm och Oslo-- Göteborg samt från Stockholm längs Norrlandskusten, till att börja med till Gävle.
Delar av beslutsramarna skall vara tillgängliga för regionalt beslutade investeringar i vägar och kollektivtrafik. I samband med det näringspolitiska beslutet 1990 drogs en miljard kronor in från utvecklingsfonderna till statskassan. Folkpartiet liberalerna ansåg redan då att en ökad satsning på infrastrukturen skulle ske genom att de medlen användes till infrastrukturinvesteringar i det egna länet. Dessutom föreslog vi att Norrlandsfondens investeringsverksamhet skulle upphöra och medlen användas till satsningar i infrastruktur i de fyra nordligaste länen. Vi upprepar nu de kraven i en partimotion om regionalpolitik.
Enligt vår mening är offensiva satsningar i infrastruktur ett gott exempel på den strävan till mobilisering av lokala resurser, som vi länge efterlyst i regionalpolitiken.
7. Fortsatt utveckling av flyg och sjöfart
Även om medvetenheten om flygets miljöpåverkan växt de senaste åren måste det slås fast att inrikesflyget har en avgörande regionalpolitisk betydelse för många orter och regioner i Sverige. Med tanke på Sveriges geografi är det sannolikt att flyget kommer att spela en viktig och växande roll i infrastrukturen.
Vi tycker det är angeläget att flyget i princip bär sina egna kostnader. Det hindrar naturligtvis inte att det ibland kan vara motiverat med subventioner, t.ex. av regionalpolitiska skäl. Vi kan dock inte undvika att påpeka vårt intryck att vissa kommunala flygplatssatsningar och subventioner av linjer haft vissa drag av prestigetänkande.
Staten bör medverka i en övergripande planering av flygets förutsättningar -- vilka enligt vår mening bör inkludera skärpta miljökrav på flygplanen och skärpta koncessionskrav för flygplatser -- men i övrigt begränsa sitt engagemang i branschens utveckling.
Utomlands har med framgång prövats privata flygplatser. Vi anser att den driftformen bör prövas också i Sverige.
När det gäller sjöfarten utvecklar folkpartiet liberalerna vissa synpunkter på den i en kommittémotion. Vår politik innebär bl.a. att möjlighet öppnas för ett s.k. internationellt fartygsregister.
Driften av hamnar och terminaler är en viktig fråga i sjöfartspolitiken. Vi vill också på den punkten peka på möjligheten av privatiseringar. I dag drivs de flesta hamnar i kommunal regi, medan stuveribolagen ibland är privatägda. Vi är övertygade om att både kommunerna och sjöfarten skulle vinna på om flera hamnar såldes till privata intressenter.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medel från försäljning av statliga företag och andra tillgångar kan användas till investeringar i infrastruktur,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om väg- och broavgifter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om privatisering av hamnar och flygplatser,
4. att riksdagen, under förutsättning av bifall till yrkande 1, beslutar att planeringsramen för järnvägsinvesteringar för de närmaste tio åren bör vara 40 miljarder kronor i dagens penningvärde,
5. att riksdagen, under förutsättning av bifall till yrkande 1, beslutar att planeringsramen för väginvesteringar för de närmaste tio åren bör vara 100 miljarder kronor i dagens penningvärde,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en teknisk utveckling bör uppmuntras där vägavgifter kan debiteras genom elektronisk apparatur på sätt som är både smidigt och respekterar den enskildes integritet.
Stockholm den 24 januari 1991 Bengt Westerberg (fp) Birgit Friggebo (fp) Kerstin Ekman (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Charlotte Branting (fp) Christer Eirefelt (fp) Sigge Godin (fp) Elver Jonsson (fp) Lars Leijonborg (fp) Ingela Mårtensson (fp) Daniel Tarschys (fp) Anne Wibble (fp) Kenth Skårvik (fp)