Inledning
I en partimotion om infrastrukturfrågor (mot 1990/91:T202) har centern lämnat konkreta åtgärdsförslag på följande tre delar som berör kommunikationsdepartementets område:Banverkets anslag för byggande av stomjärnvägar tillförs ytterligare en miljard utöver vad regeringen föreslagit.Vägverkets anslag för drift och underhåll av det statliga vägnätet tillförs ytterligare en halv miljard för att åter iståndsätta kraftigt förslitna vägar -- främst bland annat länsvägarna.En miljard anvisas för beläggning av grusvägar.
I denna motion tar vi upp ytterligare anslags- och organisationsfrågor på kommunikationsområdet.
Centerns mål för trafikpolitiken
Centern vill utforma trafikpolitiken så att den leder fram till ett decentraliserat, miljövänligt, mindre sårbart, näringspolitiskt starkt, effektivt och konkurrenskraftigt samhälle.
Trafiken har en omfattande inverkan på vår miljö- och energipolitik. En framåtsyftande trafikpolitik måste främja miljövänliga transportsystem som inte rubbar den ekologiska balansen. Transportsystemet måste i så stor utsträckning som möjligt baseras på rena och förnyelsebara energikällor.
En framåtsyftande trafikpolitik måste beakta beredskaps- och sårbarhetsaspekter.
Kommunikationspolitiken måste utformas så att den främjar ett decentraliserat näringsliv. Goda datakommunikationer, bra vägar och god post- och teleservice är nödvändiga för företag, oberoende av var de är lokaliserade. I vissa fall gäller detta också tillgång till vagnlasttrafik och/eller industrispår, flygplatser och hamnar.
Trafikpolitiken har en betydelsefull social roll. Kommunikationerna måste utformas så att de medverkar till att skapa goda levnadsförhållanden och bryta isoleringen för enskilda eller grupper av människor.
Det trafikpolitiska beslutsläget
År 1988 fattade riksdagen beslut om inriktningen av den framtida trafikpolitiken. Under förberedelserna för detta riksdagsbeslut gavs intrycket att en samordnad planering med inriktning på att åtgärda följderna av decennier av försummelser på trafikområdet skulle åstadkommas. Det framstod helt klart redan vid beslutstillfället våren 1988 att beslutet inte kunde tillgodse detta krav. Framförallt var ambitionsnivån -- särskilt på järnvägsområdet -- klart otillräcklig. Inte heller den organisationsstruktur som skulle förverkliga beslutet var särskilt klar.
När nu i det närmaste tre år har förflutit sedan riksdagsbehandlingen kan vi konstatera att trafikbeslutet snarast utgjort inledningen till en trafikpolitisk debatt. Regeringen synes också hantera frågorna utan någon egentlig överblick. Våren 1990 kom regeringen med ytterligare förslag på infrastrukturområdet inom ramen för en näringspolitisk proposition. Inte heller hanteringen av denna gav någon långsiktig klarhet om ambitionsnivåer och organisationsstruktur. Därför är det nu nödvändigt att sådan klarhet snarast kan skapas. I en särskild partimotion om infrastrukturen (mot 1990/91:T202) har vi lämnat förslag som är ägnade att att skapa en sådan klarhet -- inte minst ifråga om finansieringsfrågorna -- på flera viktiga infrastrukturområden.
Enligt centerns mening är det angeläget att miljöaspekterna vägs in med full kraft när utvecklingen av den framtida trafikpolitiken läggs fast. Det innebär bland annat att godstransporter till sjöss eller med järnväg måste ges företräde framför landsvägstransporter där detta är möjligt. Ifråga om persontransporterna måste kollektiva transportlösningar -- särskilt i storstadsområdena -- ges företräde framför bilismen. Satsningarna på snabbtåg måste vara så målmedvetna att inrikesflygets expansion kan dämpas. Vi har i en särskild partimotion om miljöfrågor (mot 1990/91:Jo749) presenterat flera förslag utifrån dessa utgångspunkter. Centern presenterade vid föregående riksmöte ett omfattande program för att minska trafiksektorns negativa miljöpåverkan och kommer att föreslå ytterligare åtgärder i anslutning till att regeringen presenterar den miljöpolitiska propositionen i vår.
Samordnad investeringsplanering
Redan under allmänna motionstiden 1990 framhöll vi betydelsen av att en bättre samordning av investeringarna i landtransporternas infrastruktur åstadkoms. Vi pekade bland annat på behovet av mycket nära samordning av vägverkets och banverkets planering. Senast i samband med att riksdagen föreläggs begärt förslag om uppbyggnad, styrning m.m. av den inrättade infrastrukturfonden måste frågan om samordningen vara löst. Vi förespråkar en lösning som bygger på att investeringsplaneringen vid banverket och vägverket samordnas.
Nedläggning av transportrådet
Den nu föreslagna nedläggningen av transportrådet ligger i linje med de förslag centern presenterade förra året. Enligt vår mening synes emellertid rationaliseringsvinsterna av nedläggningen bli i blygsammaste laget. Reduktionen begränsar sig till totalt 14 tjänster. En halvering av nuvarande antal tjänster vore enligt vår mening mer rimlig. Detta skulle kunna ge en besparing på ytterligare ca 5 milj. kr. Riksdagen bör lägga fast denna ambitionsnivå för det organisationsarbete som nu förestår.
Vi vill i detta sammanhang understryka vikten av att regeringen nu eftersträvar att förbereda förslag på trafikområdet genom att tillsätta parlamentariska utredningar för att kompensera bortfallet av den kontaktyta som TPR:s styrelse har representerat. Detta bör ges regeringen till känna.
Vägar
Det är angeläget att den svenska trafikpolitiken, särskilt vägpolitiken, bygger på en realistisk uppfattning om bilens betydelse och funktion i vårt samhälle. Omkring 75 % av persontransportarbetet sker med bil. Denna andel varierar dock mellan olika regioner i landet. Andelen varierar också kraftigt mellan olika typer av ändamål med resandet. I stora delar av vårt land är bil det enda realistiska alternativet för att kunna ta sig till och från arbetet, liksom för att nå dagligvaruhandel, sjukvård, kultur- och fritidsutbud. Det är bara där resandeunderlaget är någorlunda stort som det finns möjlighet att erbjuda kollektivtrafik på acceptabla ekonomiska villkor. Även för fritidsresor och släktbesök, framförallt för barnfamiljer, kommer bilen att spela en framträdande roll under överskådlig tid.
Enskilda vägar
De enskilda vägarna är i särklass landets längsta vägnät. Huvuddelen av detta vägnät finns på landsbygden. I stort sett påbörjas alla uttransporter av hela skogs- och jordbrukets produktion, respektive avslutas alla intransporter av insatsvaror och förnödenheter på dessa vägar. De enskilda vägarna har även en mycket stor betydelse för allmänheten i form av turism, rekreation samt för fritids- och friluftsliv.
De enskilda vägarna måste ses som en mycket viktig och integrerad del av landets totala vägnät med ett betydande samhällsekonomiskt värde. Trots detta utgår statsbidrag för endast en fjärdedel, eller ca 71 000 km, av dessa vägar.
Efter förslag från centern kunde anslaget till enskilda vägar förra året ges en kraftig förstärkning med 100 milj kr. Den enskilda väghållningen drabbas nu av en annan allvarlig tidigare inte beaktad effekt som enligt vår mening måste kompenseras om inte den reala anslagstilldelningen avsevärt skall urholkas. Som ett led i skattereformen har vissa delar av den enskilda väghållningen drabbats av höjningen av mervärdeskatt. För barmarksunderhåll och byggande ökar moms-satserna från 4 % till 25 %. För vinterväghållningen ökar momsen från 0 % till 25 %.
För att på ett bättre sätt kunna tillgodose de rimliga krav på medelstilldelning som kan ställas mot den ovan beskrivna betydelsen av denna del av det svenska vägnätet samt för att begränsa momseffekterna anser vi att ytterligare 80 milj kr bör anslås utöver vad regeringen föreslagit.
Nybyggnad eller modernisering av vägnätet?
Det är endast små förbättringar i det samlade vägnätet som åstadkommes genom nybyggnader. Om vägnätet skall nå upp till en standard som av transporttekniska och ekonomiska skäl är rimlig tar det säkert hundratals år av nybyggande. Mot denna bakgrund har vi tidigare föreslagit ett vidgat underhållsbegrepp som också inrymde vissa moderniseringar.
Reglerna för de samlade väganslagen bör vara sådana att insatser för att öka framkomligheten och trafiksäkerheten främjas. Målsättningen måste vara att åstadkomma ett smidigare och jämnare trafikflöde inom ramen för det vägnät vi redan har. Detta kan exempelvis ske genom att s k stigningsfiler anläggs. Det är också möjligt att genom målning och skyltning även av vägsträckor utan stigning åstadkomma särskilda omkörningsfiler på vissa sträckor. Försök på riksväg 40 mellan Göteborg och Borås har givit goda resultat. Om bilisten vet att en säker omkörningsmöjlighet finns inom rimligt avstånd avvaktar de flesta detta tillfälle. Säkerhet och framkomlighet kan också förbättras genom att dubbla filer anläggs vid korsningar. Vid sidan av vägverkets program för nybyggnad bör således utarbetas ett moderniserings- och uppgraderingsprogram för vägar som inte inom överskådlig framtid kan bli föremål för nybyggnad. År 2000 bör riksvägsnätet ha uppgraderats så att en säker omkörning av långsam trafik kan åstadkommas.
Länstrafikanslaget (B 4)
Sedan 1988/89 finns ett särskilt anslag för byggande av länstrafikanläggningar. Regeringen har rätt att fördela medlen på de olika ändamål anslaget skall täcka. Enligt centerns mening utgör den inbördes fördelningen av dessa medel mycket centrala politiska frågeställningar. Det är därför rimligt att riksdagen får ta ställning till huvudinriktningen genom att anslaget delas på specificerade delanslag. Detta bör ges regeringen till känna.
Dessvärre saknas även i år underlaget att bedöma regeringens överväganden eftersom de inte presenterats. Enligt vår uppfattning är det dock angeläget att ytterligare medel -- 260 milj kr -- tillförs anslaget i första hand med syftet att förstärka miljöprofilen. Centern anser det särskilt viktigt att länshuvudmännen får en rejäl chans att utveckla länsjärnvägarna. Kollektivtrafiksatsningar och miljösatsningar måste också förstärkas.
Anslaget B 4. Byggande av länstrafikanläggningar bör således fördelas på följande delposter och med de ytterligare tillskott vi här anger:
n 1. Länsvägar + -- 2. Länsjärnvägar + 150 milj kr 3. Statskommunvägar + -- 4. Kollektivtrafikanläggningar + 50 milj kr 5. Miljövänliga trafikmedel + 50 milj kr 6. Cykelleder + 10 milj kr
Anslaget bör vara 1 333,5 milj kr.
Gotlandstrafiken (E 3 och F)
I propositionen föreslås ett minskat stöd till den gotländska flyg- och färjetrafiken. Stödet på 14,5 miljoner till flygtrafik på Gotland slopas helt, vilket sannolikt kommer att få till följd ett minskat antal avgångar med Linjeflyg, som erhållit ca 10 miljoner av det statliga anslaget.
Flygföretaget Avia har med ett stöd på 4,5 miljoner kunnat upprätthålla trafik på Kalmar och Norrköping och med ett uteblivet stöd kommer flyglinjen mellan Visby och Kalmar att läggas ned.
Dessutom föreslås det speciella fraktstödet på ca 6 miljoner till lastbilsföretagen att helt upphöra, vilket då betyder dyrare transporter och därmed sämre konkurrensmöjligheter för det gotländska näringslivet.
Den samlade effekten av skattereformen med turistmoms och persontrafikmoms och så nu statsbudgetens indragningar på drygt 20 miljoner i de gotländska kommunikationerna kan komma att leda till en betydande isolering av Gotland. Enligt centerns mening bör stödet till Gotland behållas i nuvarande omfattning.
Transportstödet till Norrland (G 2)
Regeringen föreslår vissa neddragningar i transportstödet till Norrland. Enligt centerns mening måste stödet bibehållas i minst nuvarande omfattning för att rimliga regionalpolitiska ambitioner skall kunna säkerställas. Det är också angeläget att en viss vidgning av reglerna kan ske så att också egenföretagere kan komma i åtnjutande av persontransportstödet. Mot denna bakgrund beräknar vi att anslaget G 2 måste tillföras ytterligare 55 milj kr.
Riksfärdtjänst (G 3)
Transportrådet har beräknat att anslaget till riksfärdtjänst måste förstärkas kraftigt. Regeringen motsätter sig detta och förslår oförändrat anslagsbelopp. Genom att omvandla anslaget till ett reservationsanslag sätts i praktiken också ett tak. Vi motsätter oss självfallet inte att riksfärdtjänsten görs effektivare ur ekonomisk synpunkt. Den metod som regeringen nu väljer riskerar dock att medföra en kostnadsövervältring till kommunerna som dessa i rådande ekonomiska läge har svårt att bära. Det finns också risk att de handikappade drabbas på ett sådant sätt att deras sociala isolering förstärks. Regeringen bör hantera denna fråga efter överläggningar med kommunerna genom Svenska kommunförbundet. Möjligheterna att på sikt inrymma stödet i skatteutjämningssystemet bör därvid beaktas. I avvaktan på att dessa överläggningar leder till resultat bör anslaget tillföras ytterligare 10 milj kr. Anslaget skall även fortsättningsvis vara ett förslagsanslag.
Interregional persontrafik (G 5)
Enligt centerns mening måste den nuvarande trafiken upprätthållas på de sträckor där staten köper interregional trafik. Vi begär därför ytterligare 149,5 milj kr till köp av interregional persontrafik på järnväg.
Tillskottet bör säkerställa trafik på följande sträckor: n
Sträcka Milj kr Antal tågpar
Inlandsbanan 60 1--3 Gävle/Avesta/Krylbo/Örebro 25 3 Kristianstad/Hässleholm 8 5 Fjärranslutningar i Värmland 10 Sundsvall/Östersund 3,5 Bibehållen omfattning av nattrafik på Norrland 28 Bibehållen omfattning av trafik på följande sträckor: Örebro--Mjölby, Västerås--Katrineholm, Eskilstuna-- Södertälje 10 Bibehållen omfattning av trafik Nässjö--Falköping--Skövde 5
Summa 149,5 milj kr
Vi har inom detta anslag begärt 60 milj kr för trafiken på Inlandsbanan. Det är angeläget att staten även fortsättningsvis tar ansvar för denna bana. I vår infrastrukturmotion har vi pekat på banans nationella beydelse. Vi anser också att banan skulle kunna utvecklas ur ett gemensamt nordiskt perspektiv. Särskilt banans möjligheter att betjäna och förstärka det norska järnvägsnätet bör studeras.
Bidrag till avgasreningsutrustning
Riksdagen beslutade 1988 att som ett led i miljöpolitiken införa ett bidrag för installation av avgasreningsutrustning i den befintliga fordonsparken. Regeringen hävdar nu att utnyttjandet av detta bidrag har varit begränsat och föreslår att bidraget avskaffas.
Det bör i detta sammanhang erinras om att bidraget beslutades av riksdagen under motstånd från regeringen och socialdemokraterna. Detta kan möjligen förklara den bristande entusiasm som präglat information och marknadsföring kring det av riksdagen beslutade stimulansbidraget. Det låga utnyttjandet torde således kunna förklaras med dessa försummelser från statsmakternas sida.
Enligt vår mening borde de rakt motsatta slutsatserna dras av det ringa bidragsutnyttjandet. Kraftfullare informationsinsatser tillsammans med en höjning av bidragsnivån bör kunna medverka till att utbytet av avgasreningsutrustning i befintlig fordonspark snabbt intensifieras. Detta är en angelägen miljöfråga. Vad vi här anfört om den framtida utformningen av stödet bör riksdagen ge regeringen till känna. Anslaget bör föras upp med 160 milj kr för budgetåret 1991/92.
Sveriges kontinentförbindelser
Centern har under en följd av år vid upprepade tillfällen kritiserat att regeringens inriktning av beredningsarbetet för de framtida kontinentförbindelserna varit ensidigt inriktad på att en Öresundsbro för biltrafik skall byggas.
Centern avvisar en bro över Öresund. En bro skulle öka bilismen och därmed dess miljöeffekter i Skåne. Det är desstom en mycket dyr lösning. Framtidens förbindelser kan ske med färjor som har miljövänliga motorer. Även en järnvägstunnel mellan Sverige och Själland kan vara en lösning. Planerna på en vägbro över Öresund utgår från att vägtrafiken ska öka. Annars blir bron olönsam. Genomförs broplanerna blir det omöjligt att klara ambitionerna för miljön. Föroreningarna från bron kommer att bli stora och biltrafiken kommer att öka på bekostnad av tåg- och färjetrafik.
Enligt vår mening måste Sveriges kontinentförbindelser betraktas ur ett betydligt bredare perspektiv. Framförallt Tysklands enande och den politiska utvecklingen i Polen och Tjeckoslovakien skulle göra det naturligt att bedöma dessa förbindelsefrågor ur ett helt nytt perspektiv. Nya kommunikationsleder genom Europa håller på att öppnas för vilka en Öresundsbro är en onaturlig omväg. En parlamentarisk beredning av våra kontinentförbindelser utifrån dessa nya förutsättningar måste ovillkorligen komma till stånd innan ekonomiska resurser binds i ett kraftigt miljöpåverkande Öresundsbroprojekt. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målen för trafikpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordnad investeringsplanering för infrastrukturen,
3. att riksdagen beslutar att nedläggningen av transportrådet skall innebära att högst hälften av nuvarande tjänster förs till andra organ innebärande en ytterligare besparing med 5 milj. kr.,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om parlamentariska utredningar,
5. att riksdagen till B 6. Bidrag till drift och byggande av enskilda vägar för budgetåret 1991/92 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 80 000 000 kr. förhöjt anslag på 709 000 000 kr.,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om program för modernisering och uppgradering av det befintliga vägnätet,
7. att riksdagen till B 4. Byggande av länstrafikanläggningar för budgetåret 1991/92 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 260 000 000 kr. förhöjt anslag om 1 333 519 000 kr. varvid förhöjningen fördelas till delanslagen Länsjärnvägar, Kollektivtrafikanläggningar, Miljövänliga trafikmedel och Cykelleder med de belopp som anges i motionen,
8. att riksdagen till E 3. Transportstödet för Gotland för budgetåret 1991/92 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 6 000 000 kr. förhöjt anslag om 75 000 000 kr.,
9. att riksdagen till stöd till flygtrafiken till Gotland anvisar 14 500 000 kr.,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användning av persontransportstöd för Norrland (anslag G 2) även för egenföretagare,
11. att riksdagen avvisar regeringens förslag till ändrade regler för transportstöd för Norrland,
12. att riksdagen till G 2. Transportstöd för Norrland m.m. för budgetåret 1991/92 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 55 000 000 kr. förhöjt anslag om 355 300 000 kr.,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överläggningar med kommunerna om utformningen av riksfärdtjänsten,
14. att riksdagen till G 3. Riksfärdtjänst för budgetåret 1991/92 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 10 000 000 kr. förhöjt anslag på 106 500 000 kr. med oförändrad anslagsbeteckning,
15. att riksdagen till G 6. Köp av interregional persontrafik på järnväg för budgetåret 1991/92 anvisar 149 500 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således 707 500 000 kr. att användas för uppköp av trafik på de sträckor som anges i motionen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inlandsbanan,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om informationsinsatser och höjd bidragsnivå i syfte att åstadkomma en intensifiering av verksamheten med installation av avgasreningsutrustning i befintlig fordonspark,
18. att riksdagen till Insatser för utbyte av avgasreningsutrustning för budgetåret 1991/92 anvisar 160 000 000 kr.,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges framtida kontinentförbindelser.
Stockholm den 22 januari 1991 Elving Andersson (c) Rune Thorén (c) Anders Svärd (c) Karin Starrin (c) Hugo Andersson (c)