Att det sker investeringar i infrastruktur är av synnerligen stor vikt för utvecklingen av hela vårt läns näringsliv. Vi föreslår därför i denna motion omfattande satsningar på vägar, järnvägar och flyg i Värmland.
Vägnätet utgör en mycket viktig del i länets kommunikationssystem. Detta eftersom det för flertalet orter i länet inte finns andra möjligheter än vägtransporter. En av orsakerna härtill är att ett flertal järnvägssträckor lagts ner under senare år. T. ex. på sträckan Arvika--Årjäng har trafiken lagts ner och rälsen rivits upp. Under förra året upphörde även trafiken på NKlJ-banan mellan Hagfors och Deje. Detta har gjort att transporter -- och då framförallt tunga sådana -- har flyttats över på väg.
Under senare år har det förvisso skett vissa förbättringar mellan Årjäng och Arvika och även på länsväg 62 mot Hagfors. Detta är dock inte på långt när tillräckligt. Det finns fortfarande långa sträckor som är av undermålig standard. Därför finns ett stort behov av investeringar. Även på övriga Värmlandsvägar är investeringsbehovet stort.
Nödvändigt med tillräckliga resurser
Utöver ordinarie anslag till vägväsendet har regeringen i sin budgetproposition aviserat en extra satsning på infrastrukturen med totalt 20 miljarder fram till år 2000. Detta anser vi vara en riktig inriktning, men det är viktigt att de olika regionerna får sin rättmätiga del av denna satsning. För Värmlands län föreligger det mycket stora medelsbehov för att kunna få godtagbara vägar och järnvägar. Därför måste erforderliga medel anslås för detta ändamål.
För perioden 1991--2000 har Värmlands län tilldelats 142 milj kr i nu gällande riksvägsplan. Dessa medel räcker endast till ett projekt, nämligen E 18 Valnäs--Slottsbron. För att kunna klara erforderliga investeringar för riksvägar bedömer vägförvaltningen i Värmlands län ett medelsbehov av ca 1,4 miljarder under denna period.
När det gäller anslagen för länstrafikanläggningar, som även inrymmer objekt för länsjärnvägar och kollektivtrafikanläggningar, har länet tilldelats ca 180 milj kr för perioden 1991--2000. Här bedömer vägförvaltningen medelsbehovet till ca 700 milj kr för perioden. Således är det en stor differens mellan aktuellt behov och tilldelade medel. Därför måste Värmland tilldelas tillräckligt med medel från det aviserade infrastrukturanslaget.
Många viktiga projekt
Det finns inom länet många angelägna projekt som inte inrymmes i nuvarande medelstilldelning. För att med kort varsel kunna starta olika projekt om resurser ställs till förfogande är det viktigt att projekteringsarbetet har den framförhållning som erfordras.
Det finns flera angelägna projekt på E 18 genom Värmland. Utöver sträckan Valnäs--Slottsbron, där medel finns anslagna, så är det sträckan Hån--Riksgränsen. Denna sträcka upp mot gränsen är besvärlig genom sina branta backar utan stigningsfiler. Under vintertid är problemen synnerligen besvärliga och orsakar ofta trafikhinder. Här har också den tunga trafiken ökat markant under senare år.
Ett annat viktigt projekt på E 18 är länsgränsen-- Karlskoga. Här har länsstyrelserna i Värmland och Örebro gjort en gemensam framställan om medel. Denna väg är mycket viktig för trafiken till och från Värmland.
Ett annat angeläget projekt är vägarna 61 och 234 förbi Kil resp Fagerås. Även i övrigt är förbättringar nödvändiga på vägarna 61, 62, 63, 234 och 242.
På grund av kommande olympiad i Lillehammer 1994 kommer vägarna i västra Värmland bli hårt frekventerade. Dessa ''olympiavägar'' har idag en undermålig standard. Den förväntade trafikökningen stärker ytterligare kravet på upprustning av dessa vägar. Redan idag belastas vissa vägar hårt av ''Norgetransporter''. T.ex. väg 885, där sträckan Trötvik--Hundviken bör upprustas och beläggas.
Länsstyrelsen har vid upprättande av flerårsplanerna prioriterat följande fem områden:Iståndsätta och vidmakthålla beläggningarna.Satsa på väg 62 längs Klarälven jämte vissa delar av vägarna 61, 63, 172, 177, 234 och 242.Förstärka och bygga om svaga, äldre broar. Byggande av viktiga förbifarter.Belägga vältrafikerade grusvägar.
Vi delar länsstyrelsens uppfattning om prioritering och anser det väsentligt att dessa olika projekt blir genomförda.
I Värmland finns ca 29 mil vältrafikerad grusväg som skulle behöva beläggas under den kommande tioårsperioden. För detta ändamål erfordras årligen ca 20-- 25 miljoner. För att säkra grusvägnätets upprustning bör dessa medel ''öronmärkas''.
Länets övriga 150 mil landsbygdsvägnät är också hårt belastat av tung trafik. Därför är det viktigt inte minst för skogsnäringen att dessa anslag tillförs utökade medel.
Järnvägar i Värmland
Satsningarna i infrastruktur omfattar även järnvägen. Här är det av stor vikt att bandelen Stockholm--Karlstad-- Charlottenberg--Oslo får den genomgripande upprustning som är nödvändig. Genom införande av snabbtåg skulle Värmland få en markant förbättring av kommunikationerna med Stockholmsområdet. Sträckan mellan Stockholm-- Oslo via Charlottenberg är den kortaste järnvägssträckan mellan de två huvudstäderna. Det finns därför all anledning att göra framtidssatsningar på denna sträcka.
Även tågtrafiken Karlstad--Kil--Göteborg måste förbättras. För att ge denna sträcka nödvändiga förutsättningar till utökad trafik måste nödvändiga investeringar utföras.
Staten har sedan något år tillbaka lagt över ansvaret för pendeltrafiken med tåg inom länet på Värmlandstrafik AB. Detta innebär en stor merkostnad för VTAB. För det gångna året har Transportrådet bidragit med driftstöd. För nästa budgetår utgår det inget stöd ifrån statens sida. Detta kommer att innebära en merkostnad om 12 miljoner för VTAB att köra med tåg istället för buss. Om inte staten tar denna merkostnad måste landstinget och kommunerna täcka dessa kostnader. Kommunernas ekonomi är redan tidigare hårt pressad. Vi menar därför att det måste vara en statlig angelägenhet att klara av denna merkostnad. En omprioritering bör därför ske.
NKlJ -- den privatägda, smalspåriga banan mellan Hagfors och Deje -- lades ner under förra året. En majoritet i riksdagen beslutade dock att banverket skulle få i uppdrag att göra en förnyad utredning om möjligheterna att bredda denna bana. Någon sådan utredning har inte gjorts. Vi hemställer därför att regeringen snarast föranstaltar om en utredning i enlighet med riksdagsbeslutet.
Ny flygplats i Värmland
Värmland behöver en ny länsflygplats. Detta eftersom nuvarande flygplats är olämplig av miljöskäl.
En projektstyrelse bestående av representanter från landstinget, länsstyrelsen och Karlstads kommun har nyligen inlämnat en koncessionsansökan för en ny flygplats vid Mellerudstorp. Behandlingen av denna ansökan beräknas vara klar så att byggandet av den nya flygplatsen kan påbörjas vid mitten av 1990-talet.
Nuvarande flygplats i Karlstad är statlig. Eftersom bl.a. koncessionsnämnden för miljöskydd förklarat denna flygplats för olämplig, anser vi det vara en primär skyldighet för staten att svara för nödvändiga investeringar i en ny flygplats.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att inom av riksdagen beslutat anslag för väginvesteringar tilldela Värmland anslag i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre kommunikationer för Värmland när det gäller sträckan Stockholm--Karlstad-- Charlottenberg--Oslo samt sträckan Karlstad--Kil-- Göteborg,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kostnadsansvaret för pendeltrafiken inom Värmland,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om NKlJ-banan,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens ansvar för byggande av en ny trafikflygplats.
Stockholm den 18 januari 1991 Kjell Ericsson (c) Göthe Knutson (m) Jan Hyttring (c) Gullan Lindblad (m) Isa Halvarsson (fp)