Detta är miljöpartiet de grönas övergripande trafikpolitiska motion för 1991.
1. Ompröva trafikpolitiska beslutet
Våren 1988, några månader innan miljöpartiet de gröna kom in i riksdagen, antog riksdagen ett omfattande trafikpolitiskt beslut som ska vara vägledande för hela 90- talet.
Redan sommaren 1988 stod det klart att det trafikpolitiska beslutet inte hade rätt inriktning. Det var naturen själv som sade ifrån!
Haven drabbades av övergödning med åtföljande syrebrist, bottendöd och fiskdöd. Övergödningen kom främst av kvävenedfallet från luften, även om jordbrukets bidrag också var betydande. Skogarna i stora delar av landet mådde allt sämre, och forskarna visade att det berodde på bl.a. höga halter av kväveoxider i luften. Markförsurningen tilltog och näringsämnen läckte allt snabbare ur marken och på sina håll började giftiga metaller lösas ut -- och forskarna visade åter att kväveoxidutsläppen till luft till stor del bidrar till den utveckling. Sjöförsurningen tilltog också. Och av de totala kväveoxidutsläppen till luft i Sverige stod trafiken ensam för hela 70 %.
Forskarna förklarade att kväveoxidutsläppen måste minskas radikalt, uppemot 75 %, om naturen ska kunna återhämta sig och inte drabbas av nya katastrofer.
Sedan dess har samma tragiska utveckling fortsatt och fördjupats. Dessutom har vi fått veta att trafiken också är största enskilda utsläppskälla av koldioxid genom att stå för ca 35 % av de totala nettoutsläppen i vårt land. Då avses nettotillförseln av koldioxid till atmosfären genom eldning av fossila bränslen. Koldioxiden bidrar till växthuseffekten, och den kommer sannolikt förändra klimatet på stora delar av vår planet. Forskarna varnar även för detta, och betonar att det kommer att medföra mycket långtgående miljöförändringar som inte kan stoppas när de väl har börjat.
Vi har också fått rapporter, bl.a. från den statliga allergiutredningen, som visar att allergierna ökar -- och då främst i städerna. En hel del av dessa allergier visas sammanhänga med trafikens luftutsläpp, kanske främst kolväteutsläppen. Trafiken står för drygt hälften av alla kolväteutsläpp i vårt land. Många av dessa kolväten är kända som starkt giftiga ämnen. Utsläppen från trafiken sker ju dessutom i marknivå, där barn i högre grad befinner sig än vuxna -- vi kan alltså förvänta oss större skador på barn även av den anledningen.
Sedan trafikbeslutet togs 1988 har trafiken, och då främst vägtrafiken och flygtrafiken, ökat kraftigare än på mycket länge. Tidigare prognoser, som bl.a. var underlag till beslutet, visade sig snabbt vara felaktiga. Denna trafikökning förväntas nu fortsätta, och kan få ett ännu mer dramatiskt förlopp till följd av EG-harmoniseringen som nu tagit fart.
Trafikens snabba ökning innebär också att de miljö- och energipolitiska mål som riksdagen fastslagit blir mycket svåra att klara. Än omöjligare blir det att klara naturens krav med nuvarande trafikökning. Snarare bör energianvändningen inom trafiksektorn halveras de närmaste 25 åren.
Allt detta berättar entydigt en sak för oss: det trafikpolitiska beslutet måste omprövas. Trafiken måste på allvar anpassas till naturens krav. Trafiken måste civiliseras.
En sådan omprövning måste ta sin utgångspunkt i naturens och trafiksäkerhetens krav. En sådan omprövning borde ha följande inriktning:att minska vägtrafikenatt överföra godstrafik från väg till järnväg och sjöatt radikalt minska utsläppen från alla typer av trafikatt minska inrikes flygtrafik till järnvägens förmånatt kraftigt öka järnvägsutbyggnaderna i landetatt söka nya transportlösningar som ger mindre energiåtgång, mindre utsläpp och som ändå ger goda och effektiva transportlösningar
Vi måste inse det felaktiga i den populära föreställningen att ökat resande och ökade transporter, utbyggd infrastruktur, alltid är något positivt. Precis som en överdriven energianvändning kan vara destruktiv, så kan en överdriven transportapparat vara det. När skadorna, bland annat i form av miljöförstöring och olyckor, blir större än nyttan av transporterna, så har det gått för långt.
Vi måste också ifrågasätta om det verkligen är nödvändigt att ha så kolossalt bråttom. Denna höghastighetskultur som vi alltmer har utvecklat är ingalunda någon självklarhet. Många, sannolikt majoriteten av svenskar, kan säkert tänka sig att ta det lite lugnare.
2. Samhällsekonomiskt synsätt
Det trafikpolitiska beslutet 1988 innebar bl.a. att riksdagen slog fast att ett samhällsekonomiskt synsätt ska råda i trafikpolitiken. Ett sådant synsätt karaktäriseras av bl.a.:
1. Att statens investeringar i trafikens infrastrukturer, dvs främst järnvägar och vägar, ska prioriteras utifrån samhällsekonomiska beräkningar.
Det innebär att full hänsyn ska tas till miljökostnader, olyckskostnader m.m. när man bedömer hur investeringar ska ske. Investeringsplaneringen ska dessutom samordnas, vilket kan medföra att t.ex. miljöbättre investeringar i järnvägar kan komma att ske istället för väginvesteringar.
2. Att staten ska köpa sådan interregional persontrafik på järnväg som är samhällsekonomiskt motiverad.
Det innebär att miljömässiga, sociala och regionalpolitiska effekter på samhällsekonomin uppväger den företagsekonomiska förlust som trafikutövaren (vanligen SJ) får. Trafiken är alltså samhällsekonomiskt lönsam. Dessutom kan naturligtvis staten köpa ytterligare trafik då särskilda skäl föreligger -- det torde främst gälla regionalpolitiska hänsyn. Dessa köp är en naturlig följd av den järnvägspolitiska reformen som ju bl.a. innebar att gamla SJ delades upp i ett banverk och ett affärs-SJ.
3. Att beskattning och avgiftsbeläggning av de olika transportslagen ska vara sådan att de relativa kostnaderna att bruka de skilda transportslagen motsvarar de relativa samhällskostnaderna.
Det innebär t.ex. att den starkt miljö- och olycksbelastande vägtrafiken ska beskattas i hög grad och att den miljöbättre och säkrare järnvägstrafiken ska beskattas i betydligt lägre grad. Ett uttryck för detta är den nyligen införda koldioxidskatten. Med detta samhällsekonomiska synsätt står det också klart att vägtrafiken totalt i landet går med en betydligt större förlust än vad järnvägstrafiken gör. Skillnaden mellan vägtrafikens samhällsekonomiska förlust och statsintäkterna (netto) från densamma torde uppgå till en nettoförlust på minst 10 miljarder per år. Med den uppräkning av miljökostnaderna som skett i miljöavgiftsutredningen och de miljöavgifter som under sista året införts, så blir vägtrafikens samhällsekonomiska förlust 17 miljarder kronor/år enligt några av de ekonomer som arbetar med utvärderingen av dessa frågor. För järnvägstrafikens del torde nettoförlusten vara mindre än hälften, enligt vissa bedömare nära noll.
Då har ändå ingen hänsyn tagits till att det eftersläpande investeringsbehovet för järnvägarna är långt större än för vägarna. Ska riksdagens beslut om samhällsekonomiska överväganden och konkurrensneutralitet följas så ska således järnvägstrafiken ur ekonomisk synpunkt i högre grad gynnas gentemot vägtrafiken än vad som är fallet idag. Det kan ske genom minskad beskattning av järnvägstrafik, ökade köp av järnvägstrafik, minskade ekonomiska krav på SJ eller ökad beskattning av vägtrafik.
Särskilt intressant är att notera att överföringar från väg till järnväg leder till samhällsekonomiska vinster.
Under senare tid har kommunikationsministern gjort en rad uttalanden som tyder på att han inte vill tillämpa ett samhällsekonomiskt synsätt. Om så är fallet står det i strid med en rad riksdagsbeslut.
Exempel på denna nya attityd från kommunikationsministern finns bl.a. att hämta i frågedebatten i riksdagen den 13 november 1990 där ministern enligt snabbprotokollet sa bl.a. följande:
Vi kan inte klara SJ och järnvägspolitiken med ständigt ökande subventioner. Subventionsgraden för järnvägstrafiken som sådan ligger i dag på drygt 4 000 milj.kr.
och därefter sa ministern:
Nettokostnaden för samhället för järnvägstrafiken ligger alltså på över 4 000 miljoner.
och sedan:
När det gäller vägtrafiken vill jag säga att det faktiskt är så att vägtrafikanterna i form av olika skatter inkl. moms betalar i storleksordningen 40 miljarder. Vi satsar i statsbudgeten 10 miljarder för vägverkets verksamhet. Siffrorna talar för sig själva.
I denna sifferexercis har kommunikationsministern helt struntat i samhällets totala kostnader för de olika trafikslagen. Kostnaderna för miljöförstöringen av skogar, vatten, byggnader, broar och kostnaderna för alla olyckor och dess följdkostnader har fullständigt ignorerats! Samma typ av uttalanden har spritts under ett stort antal tillfällen runt om i landet. Detta kan inte tolkas på annat sätt än att kommunikationsministern vägrar följa riksdagens beslut om en samhällsekonomisk syn på dessa frågor.
Det kan i sammanhanget noteras att utredningen ''Finansiering av vägar och järnvägar'' (SOU 1990:86) av enmansutredaren Tony Hagström på samma sätt som kommunikationsministern i ovan refererade debatt underlåter att tillämpa det samhällsekonomiska synsätt som riksdagen stipulerat. I det fallet rör det sig om ett självsvåldigt övertramp av de direktiv som gällde för utredningen. Enligt direktiven skulle utredaren ta fram förslag till finansiering av investeringar i järnvägar och vägar -- inte att föreslå eller hävda ett snävt företagsekonomiskt synsätt i strid med 1988 års trafikpolitiska riksdagsbeslut!
Såvitt vi kan bedöma kan det snäva företagsekonomiska synsätt som såväl kommunikationsministern som enmansutredaren Hagström synes hävda medföra att samhällets resurser används på ett samhällsekonomiskt ineffektivt sätt. Det kommer i sin tur leda till försämrad trafiksäkerhet, tilltagande miljöskador och försämrad samhällsekonomi.
Det skulle naturligtvis också innebära att trafikpolitiken tagit en helt ny vändning utan att riksdagen sanktionerat detta.
Vi anser därför att det är angeläget att riksdagen åter slår fast att ett samhällsekonomiskt synsätt ska råda i trafikpolitiken.
3. Förenkla administrationen.
Vi noterar med tillfredsställelse regeringens förslag att lägga ner transportrådet. Det sammanfaller med vad vi krävt i flera års tid.
Istället bör ett statligt verk för transporthushållning, ett ''transportverk'', inrättas. Dess inriktning ska vara att verka för att de ur energi-, miljö-, social- och samhällsekonomisk synpunkt bästa transportlösningarna utvecklas. Förutom alla de funktioner som transportrådet har idag, ska ''transportverket'' samordna alla trafikslag. Investeringarna ska samordnas så att onödig vägtrafik kan ersättas med kollektivtrafik eller järnväg och sjötransport.
Om en ny väg ska byggas, eller en gammal i större utsträckning byggas om, ska det alltså vägas mot alternativa investeringar i järnväg eller sjöfart för att klara samma transportbehov. Samma sak ska gälla flygplatsinvesteringar m.m.
Transportverket ska också utveckla enhetlig statistik, prognosmodeller och enhetliga normer för t.ex. kalkyler och ekonomiska beräkningar i samband med olika utbyggnader.
Transportverket ska naturligtvis i samarbete med naturvårdsverket vad gäller miljöfrågorna och boverket vad gäller planfrågorna.
På sikt kan transportverket överta delar av främst vägverkets men kanske även banverkets uppgifter. Samordningen av landtransporterna skulle kunna bli bättre och väsentliga besparingar skulle kunna göras om de icke affärsdrivande verken samlas till ett. Även trafiksäkerhetsverkets uppgifter skulle kunna övertas av transportverket. Väg-, ban- och trafiksäkerhetsverken är redan lokaliserade till Borlänge. Ett alternativ till att göra ett verk av dessa tre är att öka samordningen mellan dem i syfte att minska byråkratin och stärka de allmänna intressena i trafikpolitiken. Detta bör emellertid utredas närmare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att 1988 års trafikpolitiska beslut skall omprövas i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att transportrådet skall avskaffas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett statligt verk för transporthushållning (''transportverket'') bör inrättas och att verkets uppgifter och inriktning skall vara i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om långtgående samordning eller sammanslagning av vägverk, banverk och trafiksäkerhetsverk inom ramen för ett trafikverk i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om likartade sätt att göra samhällsekonomiska beräkningar för olika trafikinvesteringar m.m.,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett bredare samhällsekonomiskt synsätt i trafikpolitiken.
Stockholm den 15 januari 1991 Claes Roxbergh (mp) Inger Schörling (mp) Roy Ottosson (mp) Kjell Dahlström (mp) Åsa Domeij (mp) Carl Frick (mp) Lars Norberg (mp) Kent Lundgren (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Anita Stenberg (mp)