1. Sammanfattande inledning
Det är nödvändigt att forma en strategi för Sveriges utveckling under 1990-talet. Utgångspunkten skall enligt centern vara att hela Sverige skall leva och utvecklas.
Ett lands utveckling och välstånd står i direkt förhållande till dess utbyggnad av infrastruktur. Enligt vår mening är infrastruktur inte bara materiella anläggningar (t ex vägar och järnvägar) utan i lika hög grad icke-materiella förutsättningar. Till dessa räknar vi utbildning och forskning.
Näringslivet och medborgarna ställer berättigade krav på att infrastrukturen är av god kvalitet. Den ökade trafikvolymen ställer stora krav på att nyinvesteringar och underhåll förstärks.
Nya stora investeringar i infrastruktur pågår över hela världen. Inte minst kommer EG:s inre marknad att leda till ökade krav på en väl fungerande infrastruktur i länderna. Sverige måste, oavsett om vi blir medlemmar i EG eller inte, följa denna utveckling och göra motsvarande investeringar. Det är nödvändigt för landets framtida välstånd. Följande citat ur Tony Hagströms utredning om infrastrukturen (SOU 1990:86) beskriver situationen relativt väl:
Vid val av ambitionsnivå beträffande satsningar på infrastrukturen har tillspetsat Sverige att välja på att transportera varor/tjänster eller arbetstillfällen till de centrala delarna av Europas marknad.
I denna motion föreslår vi ett omfattande program för investeringar i infrastruktur som, om det genomförs, kommer att leda till förbättrade möjligheter för näringslivet och medborgarna i hela landet.
Investeringar i infrastruktur är nödvändiga av flera skäl. För det första är en mycket stor del av infrastrukturen, t ex vägnätet, nedsliten och behöver rustas och förnyas. För det andra är infrastruktur ett bra sätt att använda statens begränsade resurser. Därutöver ger de investeringar centern föreslår positiva samhällsekonomiska effekter. Investeringar är dessutom nödvändiga för att bygga upp ett mer miljövänligt samhälle. Slutligen är det arbetsmarknadspolitiska läget kärvt och kräver insatser.
Vi föreslår att investeringarna i infrastruktur finansieras med delar av det kapital som frigörs vid försäljningen av statliga företag. Det är nödvändigt att snabbt komma igång med investeringarna. Medlen skall, enligt centern, användas så att de kommer hela landet till del.
2. Motiv till infrastrukturinvesteringar a. Nedsliten infrastruktur
I stora delar av landet är vägarna mycket nedslitna. I vissa områden är de svårframkomliga under stor del av året. Stora avsnitt av vägarna har dålig kapacitet och bärighet. Detta hämmar näringslivet eftersom godstransporter inte kan ske på ett effektivt sätt. Sverige har bl a på grund av långa avstånd ett transporthandikapp i förhållande till viktiga handelsmarknader på kontinenten. Uteblivna investeringar i transportinfrastruktur förvärrar denna situation. Väginvesteringarna har halverats de senaste 20 åren. Denna eftersläpning måste enligt vår uppfattning rättas till.
Järnvägsnätet har i många fall en uppbyggnad som stämmer dåligt överens med den samhällsstruktur som finns idag. Orsaken till detta är framförallt att det svenska järnvägsnätet byggdes under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, då Sverige hade en annan boendestruktur. Det krävs omfattande nyinvesteringar för en anpassning till dagens samhällsstruktur och för att klara de nya snabbtågens krav.
Ett annat mycket eftersatt område är ledningsnätet för vatten och avlopp i kommunerna med stora behov av förnyelse och förbättringar. Den misshushållning som följer med bristande underhåll av VA-nätet visar sig dels i slöseri med våra vattenresurser och negativa miljöeffekter till följd av översvämning i reningsverk och inläckage av grundvatten, dels i högre kostnader sett över en längre tid. Det finns på sikt risk för svåra miljöskador och försörjningsproblem vid sammanbrott av ledningsnät i tätorter med gamla ledningssystem.
Informationssamhället kräver en god utbildning och en forskning av hög klass. Alla ska ha möjlighet att utbilda sig, oavsett bostadsort eller ekonomiska förhållanden. Många har idag inte möjlighet att studera vid högskolan, eftersom dimensioneringen är otillräcklig. Den högre utbildningen kräver därför en förstärkning. Det gäller framför allt de mindre högskolorna. Investeringar i utbildning ger kompetenshöjningar som kommer hela samhället till del.
Samhällets insatser har tidigare främst varit inriktade på nyanläggning och nybyggnation och mindre på åtgärder i syfte att kunna utnyttja äldre investeringar. Det har gällt både bostadsbyggandet, komplementbebyggelsen i form av skolor, affärer, samlingslokaler m m samt kommunikationerna. Ett sådant resursslöseri med basinvesteringar är dock enligt vår mening inte acceptabelt.
I olika typer av infrastruktur finns ett betydande kapital investerat. Det rör sig om mångmiljardbelopp. Det är alltså ett stort samhällskapital att försvara mot nedbrytning. Nuvarande förnyelsetakt är enligt centerns uppfattning alldeles för låg. Detta kommer att leda till att underhållskostnaderna stiger och att samhällsekonomin gör förluster på lång sikt.
b. Effektiv förvaltning av resurserna
Statens resurser är begränsade och måste användas på ett förnuftigt sätt. Staten bör därför noga pröva hur det kapital som den totala statliga förmögenheten representerar bäst disponeras. Centern är övertygad om att det inte sker genom att binda kapitalet i statliga företag. Därför bör en omfattande försäljning av statliga företag ske. Statens kapital bör istället investeras i infrastruktur för att öka förutsättningarna för en god ekonomisk tillväxt och en regional balans.
Staten bör även fortsättningsvis i huvudsak äga och ansvara för tele-, storkrafts-, järnvägs- och vägnät (de s k naturliga monopolen). Staten har ett speciellt ansvar för att upprätthålla en likvärdig standard över hela landet, och göra investeringar i dessa nät.
En försäljning av delar av infrastrukturen, t ex vägar eller järnvägar, skulle kunna medföra ett svårkontrollerat regelsystem. Dessutom kräver infrastruktur andra hänsyn än rent företagsekonomiska. Därför måste statsmakterna ta ett övergripande ansvar för investeringar i infrastruktur.
Dessa rikstäckande nät skall dock inte vara lagreglerade, eftersom det kan hämma möjligheterna till teknisk förnyelse av systemen. Nyetablering bör kunna vara tillåten inom dessa områden. Detta ökar konkurrensen, vilket bör leda till ökad effektivitet och teknisk utveckling.
Arbetsmarknadsskäl var under 1970-talet det huvudsakliga skälet till statligt övertagande av företag. Vi anser att, i den mån arbetsmarknadsskäl talar för statliga ingripanden, bör de ske i form av investeringar i infrastruktur och inte genom statligt företagande. Statligt ägda företag ska begränsas framförallt till de s.k. naturliga monopolen.
Den socialdemokratiska politiken har konserverat industristrukturen och en nödvändig strukturrationalisering av näringslivet har fördröjts. Nu behövs investeringar i infrastruktur. Dessa är framtidsinriktade och ger näringslivet goda utvecklingsmöjligheter.
Enligt centerns uppfattning är investeringar i infrastruktur bättre än statligt företagande. Investeringar i infrastruktur kommer hela landet och alla medborgare till gagn till skillnad från det statliga företagandet som har en tendens att bl a gynna stora företag på bekostnad av små företag. Ett exempel på detta är affären mellan Procordia och Volvo 1989. Det statliga företagandet användes här för att stärka maktkoncentrationen i näringslivet. Möjligheterna att sprida aktieägandet till medborgarna omintetgjordes.
Det finns starka ideologiska skäl för att uppmuntra ett decentraliserat, enskilt ägande. Detta är ännu ett skäl till att sälja ut statliga företag.
c. Samhällsekonomisk effektivitet
I den allmänna debatten förs ofta resonemangen om infrastrukturinvesteringar, t ex järnvägsinvesteringar, som om dessa enbart medför kostnader för samhället. De företagsekonomiska och samhällsekonomiska intäkterna tas mycket sällan med i underlaget för debatten. Det är därför väsentligt att poängtera att satsningarna på t ex järnvägsinfrastruktur och trafikering är framtidsinvesteringar, som ger intäkter under dess avskrivningstid -- vanligtvis 50 år.
De samhällsekonomiska effekterna beaktas heller inte med tillräckligt allvar, utan tas ofta upp som om de vore en sorts räkneexempel. Detta är en allvarlig felsyn. Varje sjukdom orsakad av trafikutsläppen, trafikskadeoffer, onödigt sliten vägkilometer, i onödan utbetald arbetslöshetsersättning, i onödan bortslösad arbetskraftsresurs, är verkliga kostnader och stora uteblivna intäkter.
Beslutsunderlagen för järnvägssatsningarna behöver förbättras. Ett sätt är att vid varje objekt på ett klart sätt beskriva andelen företagsekonomisk och samhällsekonomisk täckning av investeringen. Detta underlättar prioriteringen mellan olika objekt och ger bättre klarhet i hur stor andel av investeringen som behöver täckas av skattemedel och hur stor andel som ger direkt företagsekonomisk avkastning.
Vid investeringar i infrastruktur, t ex ett förbättrat väg- och brobestånd, uppnås stora förbättringar för näringslivet. Det gäller inte minst den viktiga exportindustrins konkurrensförmåga. Ett exempel är skogsindustrin som står för 20% av landets industriproduktion. Skogsnäringen står för 23% av allt godsflöde på landsvägarna och 40% av godsflödet på järnvägarna (exklusive malmbanan). En tredjedel av lastfartygens gods kommer från skogsnäringen. En god infrastruktur är naturligtvis av största vikt för denna näring för att de effektivt skall kunna forsla råvaror till industrin och sina produkter till utlandet.
Exportindustrin tillför landet betydande handelsintäkter. Det är därför av nationellt ekonomiskt intresse att landets infrastruktur som utgör en betydande förutsättning för industrins verksamhet, har en god standard.
Miljökostnaderna måste också få en betydligt större tyngd i de samhällsekonomiska kalkylerna. Alla tecken tyder på att de framtida kostnaderna orsakade av utsläpp är betydligt större än vad som hittills antagits. Investeringar i miljövänliga transportsystem är mycket angelägna för att minska de nationella och globala miljöskador på mark, vatten och allt levande som dagens trafiksystem leder till.
Investeringar i förbättrad utbildning inom t ex de mindre högskolorna ger också vinster. Den kompetenshöjning som sker genom utbildning kan vara svår att mäta i pengar men är avgörande för vårt lands konkurrensmöjligheter på en allt viktigare världsmarknad.
Det är även viktigt att belysa andra, svårmätbara effekter av t ex förbättrade kommunikationer. Till dessa hör ökade möjligheter att få ett arbete som man trivs med, skaffa sig utbildning, fortbildning, delta i kulturaktiviteter, rekreation, möjlighet att besöka släkt och vänner etc.
d. Regional utveckling och balans
Den övergripande målsättningen för regionalpolitiken måste vara att hela Sverige skall utvecklas positivt. Centern arbetar för ett decentraliserat samhälle med arbetsplatser, bostäder, utbildning, service m m över hela landet. Alla har rätt till arbete, god miljö och en bra service oavsett bostadsort. Detta kräver ett radikalt nytt synsätt och betydande insatser i storstad, tätort och landsbygd för att nå detta mål.
En god regional balans innebär att landets samlade produktionsresurser kan utnyttjas på ett bättre sätt. Samhällsekonomin utvecklas bäst om råvaror, mänskligt kunnande och kreativitet, samhällsinvesteringar m m tas till vara i hela landet. En god ekonomisk utveckling kräver regional balans. Därför måste den ekonomiska politiken ha som ett viktigt mål att uppnå regional balans.
Koncentration leder till överhettning i vissa delar av landet och underutnyttjande av resurser i andra delar av landet. En sådan allvarlig överhettning har varit tydlig i t ex Stockholmsregionen under 80-talet.
Det är nödvändigt med en helhetssyn inom regionalpolitiken. Alla politikområden påverkar den regionala utvecklingen. Det är därför nödvändigt med en samordning för att få till stånd en regional balans och utveckling av hela landet.
En politik som skapar balans i Sverige ger möjligheter till positiv miljö- och välfärdsutveckling i storstadsområdena. Storstäderna har många fördelar med en rik tillgång till arbete, service och kultur. Mångfald ger grogrund för utveckling. Alla människor har rätt till en god närmiljö, frihet från luftföroreningar och att slippa köer till bostäder och vård m m. Dessa värden hotas av en ohämmad expansion i storstäderna som blir konsekvensen av regeringens politik. Ett minskat tryck på storstadsregionerna ger bättre förutsättningar att lösa problem med bostadsköer, vårdköer och miljöskador.
Regionalpolitiken måste skapa förutsättningar för väl fungerande regioner. Enstaka regioner kan inte ensamma skapa ett Sverige i balans. Politiken måste inriktas på att tillvarata och utveckla hela landets resurser. Ett sätt att åstadkomma detta är att staten gör investeringar i infrastruktur i hela landet.
Investeringar i infrastruktur, t ex vägnätet, är av avgörande betydelse för en levande landsbygd. Kommunikationer är en väsentlig del i den infrastruktur som behövs för att människor ska kunna bo, arbeta och ta till vara de areella resurserna på landsbygden. Företagsamhet och sysselsättningsmöjligheter är helt beroende av att kommunikationerna fungerar på ett bra sätt.
e. Investeringar för miljösamhället
Sverige måste ta tillvara framtidens möjligheter, satsa offensivt på forskning och utveckling samt tillämpning för att ligga i frontlinjen för utvecklingen av framtidens resurssnåla och miljövänliga samhälle. Sverige kan bli ledande på miljöområdet. I Sverige har vi rikligt med naturresurser, dvs skog, åkermark och vatten, som utgångsmaterial för miljöriktig produktion. Vi måste slå vakt om dessa resurser, för att kunna möta framtidens utmaningar. Sverige har, liksom övriga Norden, här ett försprång gentemot övriga Europa, som måste utnyttjas. Detta kräver investeringar i och utveckling av nya industriprocesser och ny samhällsstruktur.
Landsbygden har stora möjligheter i framtiden. Inför 2000-talet får debatten inte bara handla om att bevara och skydda, utan om att förnya och utveckla. Landsbygden har särskilda resurser som vi inte kan vara utan och som kompletterar städer och tätorter. I uppbyggnaden av miljösamhället kommer landsbygden att få en mycket positiv utveckling.
Miljösituationen kräver en massiv satsning på miljövänlig teknisk utveckling och hushållning. Till detta behövs både stora offentliga utvecklingsprogram, och insatser bland företagen själva. Företagens egna insatser ska stimuleras genom skattereglernas utformning.
En viktig del i miljösamhället är energiförsörjningen. Enligt vår uppfattning måste användningen av biobränsle kraftigt öka för att energiproduktionen ska vara miljövänlig.
Den socialdemokratiska oförmågan att föra energipolitik under 80-talet fördröjde den nödvändiga kärnkraftsavvecklingen och introduktionen av biobränslen. Överenskommelsen den 15 januari 1991 mellan centern, socialdemokraterna och folkpartiet liberalerna innebär ett trendbrott. Nu kommer en massiv satsning att ske på förnybar och miljövänlig energi, bl a biobränslen.
f. Det arbetsmarknadspolitiska läget
Sverige går nu mot sämre tider. På arbetsmarknaden ökar varslen om uppsägning, antalet arbetslösa ökar drastiskt och det finns en stor risk för att de regionala klyftorna förstärks. När konjunkturen viker är det främst underleverantörer, ofta mindre och medelstora företag, som drabbas hårdast.
För den enskilde innebär arbetslöshet otrygghet, ekonomiska problem och en stor risk för permanent utslagning från arbetsmarknaden.
Centern slår vakt om den fulla sysselsättningen. Politiken bör därför nu inriktas på åtgärder som Sverige kommer att ha nytta av under en lång tid framöver. Lämpliga sådana åtgärder är investeringar i infrastruktur och utbildning.
Varken landet eller den enskilde är betjänt av att staten inrättar arbetstillfällen som ej efterfrågas eller är framtidsinriktade. Därför föreslår centern ett omfattande investeringsprogram. Detta skapar sysselsättning, främst inom den privata sektorn, samtidigt som detta hjälper de svenska företagen, genom en förbättrad infrastruktur, att förstärka sina möjligheter att konkurrera på den internationella marknaden.
3. Områden för investeringar a. Kommunikation
Goda kommunikationer är en förutsättning för att hela Sverige ska leva. En utbyggnad av kollektivtrafiken ökar möjligheterna till ett decentraliserat boende och näringsliv. Detta är också nödvändigt ur energi- och miljösynpunkt.
I stora delar av landet är bilen det mest ändamålsenliga färdmedlet. Därför är det nödvändigt att upprätthålla en god vägstandard i hela landet. I den framtida satsningen på vägnätet är därför en upprustning av grusvägarna och övriga länsvägar nödvändig.
Den tekniska utvecklingen ger nya förutsättningar för företagande inom framförallt datasektorn. Avståndet spelar betydligt mindre roll än tidigare. Utvecklade data- och telekommunikationer innebär att alla delar av landet får likvärdiga förutsättningar för informationsförmedling.
Att i högre grad sträva efter att skapa kompletta miljöer, där bostäder, arbete och service ligger i anslutning till varandra, minskar resbehovet samtidigt som många sociala kvaliteter vinns. Det är också viktigt att man redan på projekteringsstadiet ser till att kollektivtrafiken får tillräckligt bra funktion.
För att klara Sveriges utveckling utanför storstadsområdena, behövs möjligheter till samspel i olika avseenden mellan olika orter. Arbetsmarknaderna behöver samverka bättre. Det är nödvändigt att skapa gemensamma underlag för olika slags utbildning. Modern järnvägstrafik kan bidra till att lyfta idag utsatta regioner -- flexibla arbetsmarknader kan skapas.
För det befintliga järnvägsnätet krävs kapacitetshöjande åtgärder, dels genom utbyggnad av dubbelspår, i första hand på de mest trafikerade delarna, dels hastighetshöjande åtgärder i form av spårrätningar, spår- och kontaktledningsbyten, bortbyggande av plankorsningar m m.
Effektiva och snabba person- och godstransporter på järnväg kan medverka till att avlasta vägnätet och därmed förbättra miljön. En utbyggd järnvägstrafik och framförallt med dubbelspår gör det också möjligt att kring de större städerna bygga ut en effektiv spårvägs- och pendeltågstrafik och därmed minska bilpendlandet med åtföljande miljövinster.
Investeringsplanering på järnvägsområdet
Det trafikpolitiska belutet 1988 innebar att regeringen föreslog en investeringsram på tio miljarder under tio år. Redan vid riksdagsbehandlingen framhöll centern att investeringsramen borde ligga flerdubbelt högre (ca 40 miljarder kronor) för att den önskvärda utbyggnaden och moderniseringen skulle kunna ske fram till sekelskiftet. SJ har i sitt förslag till ny- och ombyggnader av bannätet under 1990-talet föreslagit en utbyggnad för ca 40 miljarder kronor.
Banverket har i den remisshandling -- med en investeringsram på drygt 11 miljarder kronor -- som verket utarbetat med stöd av 1988 års trafikbeslut också medtagit en 20- och en 30-miljardersnivå (PLAN 20 respektive PLAN 30). Banverket karaktäriserar PLAN 20 som en projekteringsplan vilket innebär att de projekt som ryms i planen kan föras fram till konkreta anslagsäskanden. PLAN 30 har av verket betecknats som en strategiplan fram till sekelskiftet. Vid remissbehandlingen har innehållet i de högre planeringsnivåerna fått kraftigt stöd av såväl SJ som länsstyrelser och regionala trafikhuvudmän.
Banverkets planering också för högre investeringsnivåer och det stöd som denna planering fått visar att centerns bedömning vid riksdagsbehandlingen 1988 var riktig. Det är mot denna bakgrund angeläget att riksdagen snarast kan lägga fast en högre ambitionsnivå för det svenska järnvägsnätets utbyggnad och modernisering fram till sekelskiftet. Det är också angeläget att nu påbörja planeringen av insatserna även i ett längre perspektiv -- exempelvis fram till 2010.
Järnvägssatsningar de närmaste åren
Centern anser att den anslagsnivå som regeringen föreslår -- 1,5 miljarder -- för nyinvesteringar i stomjärnvägar (D 2) budgetåret 1991/92 är klart otillräcklig. Enligt centerns mening bör banverkets framställning om 2,5 miljarder bifallas.
För investeringsverksamheten fram till och med 1993 bör banverkets stomnätsplan utgöra grunden. De projekt som upptas i denna plan är i allmänhet redan idag så förberedda att de snabbt kan sättas igång. Enligt vår bedömning bör det emellertid vara fullt möjligt att göra ett betydande antal av de investeringar som i stomnätsplanen förlagts till åren 1994--1998 redan under de kommande tre åren. Vi lämnar här förslag på sådana investeringar som enligt vår mening bör tidigareläggas. Urvalsprincipen har varit att tidigareläggningen skall främja ett eller flera av följande syften: Medverka till att främja sysselsättningen under den förestående lågkonjunkturen. Därvid har några projekt som ligger utanför storstadsområdena särskilt lyfts fram. Underlätta för snabba godstransporter så att transportsystemet inte hindrar den ekonomiska tillväxten. Underlätta introduktion av snabbare tåg. Det är genom snabbhet och komfort som tåget kan ta transportmarknadsandelar från privatbilismen och flyget.
Mot denna bakgrund vill vi tidigarelägga följande projekt i banverkets stomplan: Hela sträckan Stockholm--Malmö bör vara upprustad så att snabbtåg kan sättas in senast under trafikåret 1993/94. Investeringar för 430 milj kr tidigareläggs. Upprustningen av västkustbanan påskyndas. Investeringar för 300 milj kr tidigareläggs. Tunneln genom Hallandsåsen bör få dubbelspår. Upprustningen av kust till kust-banan bör omfatta också anslutningen till Blekinge. Ca 50 milj kr bör satsas på detta. Upprustning av ostkustbanan för snabbare tåg på hela sträckan till Sundsvall samt andra kapacitetshöjande åtgärder för sammanlagt 200 milj kr bör tidigareläggas. Hela Dalabanan från Uppsala till Borlänge bör ges snabbtågsstandard senast under trafikåret 1993/94. Ca 135 milj kr bör tidigareläggas. För att klara restiden Stockholm--Östersund snabbare (helst under 5 tim) bör satsningar för 135 milj kr tidigareläggas. För att snabbt öka kapacitet och framkomlighet på stambanan Övre Norrland bör investeringar på 50 milj kr tidigareläggas. För att öka godskapaciteten genom Bergslagen bör investeringar på ca 200 milj kr klaras av fram till 1993. Sträckningen Göteborg--Oslo bör snarast klargöras. Centern anser att de svenska och norska järnvägsnäten bör kopplas samman genom en ny bana mellan Strömstad och Halden. Besluts- och planeringsprocessen bör nu påskyndas och 300 milj kr investeras under perioden t o m 1993. Snabbtågstrafik till Karlstad bör inledas senast under trafikåret 1993/94 vilket kräver att investeringar för 50 milj kr tidigareläggs. För att snarast möjliggöra snabbare tågtrafik mellan Stockholm och Västerås samt vissa andra standardförbättringar för trafiken runt Mälaren bör investeringar för 230 milj kr tidigareläggas. Investeringar för 50 milj kr på sträckan Storlien--Östersund bör tidigareläggas för att höja kapacitet och hastighet. Banverket bör få ett bemyndigande att inom ramen 470 milj kr tidigarelägga smärre arbeten som medverkar till att höja kapacitet och snabbhet samt förbättrar säkerheten (särskilt skyddet vid vägkorsningar). Regional- och sysselsättningspolitiska hänsyn bör tas vid fördelningen.
Enligt centerns mening måste inlandsbanan upprustas. Den bör även fortsättningsvis ingå i det statliga ansvarsområdet. I en särskild kommittémotion presenterar vi förslag om detta. De medel vi vill ställa till banverkets förfogande enligt ovan bör kunna användas för att inleda en sådan upprustning.
Ifråga om stomnätets omfattning anser centern att såväl Bohusbanan som sträckan Boden--Haparanda bör ingå i detta.
De förslag vi här presenterar innebär sammanfattningsvis att investeringstakten i järnvägsnätet fördubblas under perioden 1991--1993 vad avser de projekt som upptagits i banverkets stomplan. På längre sikt bör ett nordiskt snabbtågbanenät byggas. Snabba förbindelser mellan de nordiska länderna är en förutsättning för ett väl utvecklat nordiskt samarbete. För tiden 1994--2000 bör nivån på investeringarna höjas ytterligare så att de totalt uppgår till minst 40 miljarder kronor under perioden 1991-- 2000. Riksdagen bör hos regeringen begära att förslag med denna inriktning föreläggs riksdagen senast under 1992/93 års riksdag. I ett annat avsnitt i denna motion berörs finansieringfrågorna.
Förstärkt bärighet och beläggning av grusvägar
En betydande andel av det statliga vägnätet består av grusvägar. Det är framför allt länsvägnätet som har svag bärighet och saknar beläggning. Hela 3 000 mil av sammanlagt 8 000 mil länsvägar saknar beläggning. Det är angeläget att snabba förbättringar snarast kan åstadkommas. Redan gjorda investeringar för att höja broarnas bärighet nödvändiggör en upprustning av de vägar som ansluter till broarna.
Centern har tidigare, som ett led i regionalpolitiken, krävt att ett tioårigt upprustningsprogram för beläggning och förstärkning av grusvägnätet skall utarbetas. Vi är nu beredda att anslå en miljard för 1991/92 för att detta program skall kunna inledas. Det bör ankomma på Vägverket att utarbeta det 10-åriga programmet.
Underhåll av det statliga vägnätet
Det eftersatta underhållet av det statliga vägnätet -- främst länsvägarna -- är ett växande problem i den svenska trafikpolitiken. Samtidigt som det självfallet är angeläget att bygga ut och modernisera den svenska infrastrukturen måste naturligtvis insatser göras för att vidmakthålla kvaliteten i redan gjorda investeringar. Enligt vår mening kräver detta att insatserna för underhåll förstärks kraftigt. Det gäller särskilt länsvägarna som oupphörligen drabbas av långa avstängningsperioder under tjällossningen. Berörda näringar -- exempelvis skogsindustri och turism -- drabbas av betydande ekonomiska förluster. Enskilda som är beroende av vägen för arbetspendling drabbas också. Mot denna bakgrund föreslår vi att anslaget B 2. Drift och underhåll av statliga vägar tillförs ytterligare 500 milj kr utöver vad regeringen föreslagit.
b. VA-nätet
I Sverige finns vatten- och avloppssystem av mycket varierande ålder. I vissa städer är delar av VA-nätet från seklets början, men den största utbyggnaden skedde på sextiotalet. Idag -- då avloppsnätet i våra tätorter i princip är färdigbyggt -- är drygt hälften av avloppsnätet från mitten av sextiotalet eller senare. Av alla kommunala försörjningssystem är VA-systemet det största och mest kostnadskrävande.
Det totala VA-nätet omfattar ca 130 000 km, varav drygt hälften är avloppsledningar. Läckage från avloppssystemen medför miljöförstöring och erosion i omgivande markskikt. Till följd av detta sker sättningar i mark, vägar och gator. Ett växande problem är att flödet i rörsystemet hindras med stopp och översvämningar som följd.
Även för vattenledningsnätet ökar behovet av åtgärder p g a rörbrott, rost och förhöjt pH-värde i mark och vatten. Under senare tid har också kommit rapporter om att kvaliteten på vattenledningsvattnet blir allt sämre genom olika föroreningar. Vattenledningssystemen läcker idag i genomsnitt ut drygt 20 % av vad som lämnar vattenverket på väg till konsumenten.
Skall inte avlopps- och färskvattennäten snabbt försämras, krävs att underhåll och förnyelse håller jämna steg med slitage och förstörelse. Med nuvarande förnyelsetakt ersätts avloppsrör med en fysisk livslängd av 20--100 år i en takt som förutsätter 400-500 års hållbarhet. Det behövs alltså en mycket kraftig förstärkning av underhållet och förnyelsen av VA-nätet på många håll i landet.
Ett målmedvetet åtgärdsprogram för att undanröja det hot som ligger i ett framtida sammanbrott av de svenska VA-systemen och att systematiskt ta igen eftersläpningen skulle t ex kunna rikta in sig på att fram till i början av 2000- talet i första hand förnya den del av avloppsledningssystemet som är anlagt före 1965.
Ett första steg bör vara att kartlägga avloppssystemens utbredning och tillstånd och identifiera de system som måste ges förtur.
Ett program för förnyelse och förbättringar av VA-nätet bör omfatta en redovisning av de effekter på miljön som den eftersatta förnyelsen innebär. Vidare bör i programmet bedömas de sysselsättningseffekter som kan erhållas och redovisas de arbetsmiljöproblem som finns.
Vi föreslår därför att regeringen kallar kommunerna till överläggningar om ett åtgärdsprogram. Regeringen bör återkomma med förslag till riksdagen om ett statligt stimulansbidrag för att snabbt komma igång med åtgärderna.
c. Utbildning/forskning
Utbildningsväsendets roll som en del i infrastrukturen har kommit att uppmärksammas allt mer. Kunskapssamhället bygger på att utbildning och forskning får större betydelse. Detta ställer höga krav på utbildningsväsendet.
Grundskolan
I den lokala samhällsmiljön är det viktigt att utbildningens mest grundläggande former finns att tillgå. När denna tillgång hotas upplevs det inte sällan som att hela bygdens framtida existens sätts ifråga. Enligt centerns mening är det angeläget att en mycket decentraliserad struktur kan upprätthållas på grundskolenivån, även i småskaliga skolformer. Man måste också vara beredd att acceptera vissa fluktuationer i elevunderlaget om man bedömer att elevunderlaget på längre sikt kan säkerställas. Enligt centerns bedömning kan det statsbidragssystem som riksdagen nyligen beslutat om fungera tillfredsställande i dessa avseenden under förutsättning att den ekonomiska nivån i systemet kan upprätthållas.
Gymnasieskolan
Gymnasieskolan, som är den första frivilliga nivån i utbildningssystemet, har en mycket påtaglig betydelse för den samlade infrastukturen i samhället. Medvetenheten härom är stor på lokal nivå. Åtskilliga kommuners kamp för att få en egen gymnasieskola är bevis härför. Enligt centerns mening är det mot denna bakgrund angeläget att den kommunala nivån nu tillåts att själv leda utvecklingen och lokaliseringen av den gymnasiala utbildningen. Det nyligen beslutade statsbidragssystemet skulle i princip medge att så sker. Regeringen har dock valt att även fortsättningsvis centralt reglera nyetableringar på gymnasienivån trots att statsbidragets konstruktion egentligen utformats för att främja lokala initiativ och lokal samverkan.
Linjestrukturen i gymnasieskolan har stor betydelse för dess möjligheter att etableras i decentraliserade former. Det är därför angeläget att antalet linjer kan begränsas jämfört med nuvarande förhållanden. Möjligheterna till samläsning mellan olika linjer och med den kommunala vuxenutbildningen måste också aktivt tas till vara.
Den högre utbildningen och forskningen
Sveriges internationella konkurrenskraft är starkt beroende av att vi kan prestera ett avancerat kunskapsinnehåll i de produkter och tjänster som erbjuds. Detta kräver satsningar på utbildning och forskning i en betydligt större omfattning än som nu är fallet. Det finns till och med prognoser från ansvariga organ som antyder en utveckling där antalet högskoleutbildade, uttryckt som andel av befolkningen, skulle komma att minska kring sekelskiftet. Detta är mycket oroande eftersom vi redan i dagsläget ligger efter flera viktiga konkurrentländer. Det krävs investeringar i lokaler och utrustning för att förstärka den högre utbildningen och forskningen.
I en kommittémotion angående högskolan föreslår vi en utbyggnad av antalet utbildningsplatser. Vi föreslår att 1 miljard kronor satsas på investeringar i lokaler och utrustning för att möjliggöra en ökad utbildningsvolym och förbättrad forskning.
Utbildningsbenägenhet
Benägenheten att söka sig till högre utbildning är starkt beroende av närheten till utbildningsutbudet. Det har bland annat visats av regionalpolitiska kommittén (REK -87). I kommuner och i närområden till universitet är viljan att övergå till högre utbildning betydligt högre än i andra områden. I framtiden, när högskolans roll för fort- och vidareutbildning kommer att öka, är det viktigt att närheten till studieorten uppmärksammas ännu mer. För många studerande är det inte aktuellt att söka sig bort från hemorten till någon av de traditionella universitetsorterna. Valet står istället mellan att studera eller att inte göra det. De kategorier som nås av högre utbildning genom att denna byggs ut på nya orter eller erbjuds i nya decentraliserade former innebär således ett tillskott av studerande totalt sett. Någon större konkurrens om de studerande mellan exempelvis universitet och regionala högskolor föreligger inte.
De fasta forskningsresurserna i vårt land är idag lokaliserade till de sex universitetsorterna samt Luleå. Rymdforskningen i Kiruna och Lantbruksuniversitetets mycket spridda organisation är samtidigt exempel på forskningsmiljöer utanför universitetsorterna.
I Finland kan studenter från nästan hela landet nå en högskola eller ett universitet med fasta forskningsresurser inom ett avstånd av högst 15 mil. Även i Norge är den geografiska täckningen bättre än i Sverige. För både Finlands och Norges del är den uppnådda strukturen resultatet av medvetna satsningar under efterkrigstiden. Även i Sverige har en betydligt bättre täckning uppnåtts under samma tid men de ''vita fläckarna'' är i särklass störst i vårt land.
Regionala högskolor -- en resurs för regional utveckling
Det är av stor betydelse för en utvecklad infrastruktur att de små högskolorna stärks. De små högskolornas fördelar -- en liten obyråkratisk organisation och breda lokala kontaktytor -- måste tas tillvara. De har också betydelsefulla uppgifter för kompetens och kunskapsspridning i samarbete med näringslivet i de regioner där de verkar. Det är mot denna bakgrund som centern aktivt verkat för de högskoleutbildningar som nu startas i Blekinge och Fyrstadsområdet. Centern har också föreslagit ytterligare högskolor i Kiruna och Skellefteå samt omfördelning till Södertörn inom Stockholms universitet.
Inriktningen av högskolornas verksamhet bör anpassas efter de lokala förhållandena och stimulera till utveckling av ny teknik och öka den tekniska och ekonomiska kompetensen i en region. De regionala högskolorna bör även omfatta samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnen, för att ge ett så brett utbud av utbildningar som möjligt.
Staten måste samtidigt göra insatser för att med bl a offertstöd och omlokalisering av statliga funktioner komplettera den utbildnings- och näringslivsmiljö som skall byggas upp.
Nylokalisering av fasta forskningsresurser
Umeå universitet och tekniska högskolan i Luleå är exempel på satsningar på utbyggd högre utbildning och forskning som bland annat motiverats av regionalpolitiska skäl. De flesta torde idag vara ense om att satsningarna har haft en mycket gynnsam effekt för hela norra Sverige. Själva framväxten av dessa utbildningssatsningar kan därför ge flera uppslag som kan föras vidare till nya orter. Det är emellertid angeläget att redan nu understryka att regionalpolitiska motiv givetvis inte får styra utvecklingen av den högre utbildningen och forskningen. Regionalpolitiska motiv för forskningssatsningar skall komplettera de rent forskningspolitiska motiven -- inte ersätta dem. Det innebär bl a att forskningsprestationernas kvalitet och forskningsresultatens internationella tillgänglighet inte får eftersättas.
Fyra nya universitet före år 2000
Bland de högskolor som saknar fasta forskningsresurser utgör de gamla s k universitetsfilialerna -- Växjö, Örebro och Karlstad -- en grupp som har kommit längre i sin utveckling än övriga mindre högskolor. De drar till sig ett större antal studerande och har i många fall inlett betydande forskningsprogram. När man talar om de medelstora högskolorna är det i allmänhet dessa tre som avses. Det kan i detta sammanhang noteras att en av de tidigare universitetsfilialerna -- Linköping -- har gått ytterligare ett steg längre och utvecklats till landets sjätte universitet. Bland de mindre högskolorna intar Sundsvall/Härnösand en särställning genom framförallt sin storlek. Centern anser att nya universitet bör inrättas i Växjö, Karlstad, Örebro och Sundsvall/Härnösand i samverkan med omkringliggande högskolor. Detta ger ett varierat utbildningsutbud i respektive region.
Andra möjligheter
En högskola skall t ex under en tidsperiod kunna etablera en kurs med teknisk eller ekonomisk inriktning på en ort och sedan flytta verksamheten till en annan ort -- dvs ambulerande högskoleutbildning. Även distansundervisning, som väckt ökat intresse, måste förstärkas.
Utveckla lokala kunskapsmiljöer
En annan möjlighet att utveckla den svenska organisationen för högre utbildning och forskning är att högskolan tillsammans med myndigheter och företag på högskoleorten utvecklar en lokal kunskapsmiljö med viss profil. Utlokaliseringen av statliga verk tillsammans med etablering av nya högskolor kan sägas utgöra grunden härför. Vi har redan tidigare pekat på att Jönköping skulle kunna vara en lämplig ort för lokalisering av högre juridisk utbildning och forskning med den anknytning till domstolsverk, hovrätt och kammarrätt som där kan åstadkommas. Om där också lokaliseras polisutbildning, vilket är motiverat med tanke på denna utbildnings omfattning skulle ett nationellt centrum för forskning och utbildning om rättsfrågor och rättskipning kunna växa fram. På samma sätt skulle etablering av forskning och utbildning om trafik- och trafiksäkerhet i Borlänge/Falun komplettera de myndigheter (vägverk, banverk och trafiksäkerhetsverk) som finns där så att ett nationellt centrum för trafikfrågor kan växa fram.
Kultur som en regional utvecklingsfaktor
I dagens regionalpolitiska diskussion har allt större uppmärksamhet kommit att riktas mot infrastrukturens betydelse för utveckling på en ort eller i en landsdel. Kommunikationernas betydelse växer. Utbildningsstrukturen tilldrar sig ständigt ökande intresse. Under senare tid har också kulturens roll för en fungerande infrastruktur kommit att uppmärksammas. Enligt centerns mening finns det anledning att betona kulturens regionala utvecklingskraft ännu mer i framtiden. Vi anser att det är särskilt viktigt att denna insikt får prägla framförallt kultursatsningarna i landsting och kommuner.
Tvåårsprogrammet för regionala satsningar fullföljs inte av regeringen. Grundbeloppen ökas inte. Dessutom sparar regeringen på Riksteaterns verksamhet, vilket går ut över turnéverksamheten. Centern avvisar dessa neddragningar.
4. Finansiering
Staten har ett grundläggande ansvar för att investeringar görs i infrastruktur. Att staten har ansvaret betyder dock inte att skattemedel alltid behöver användas till investeringar i infrastruktur.
Regeringen har tidigare (prop. 1989/90:88) föreslagit att en infrastrukturfond inrättas för finansiering av investeringar inom järnvägs- och kollektivtrafikområdena. Centern har begärt förslag om fondens uppbyggnad, funktion, styrning, placeringsprinciper och metoder för projektprövning. Trafikutskottets behandling av frågan (1989/90:TU27) ledde till att riksdagen uttalade att regeringen måste återkomma i frågan.
Utskottet uttalade med anledning av en centermotion att medlen ur fonden skall användas så att trafikens miljöpåverkan begränsas, infrastrukturen för 2000-talets behov utvecklas, effektiviteten inom transportsystemet höjs, trafikförsörjningen i alla delar av landet säkerställs samt trafiksäkerheten höjs.
Utskottet uttalade också det angelägna i att medlen kommer till användning så snart som möjligt. Man påtalade att det torde vara möjligt att relativt omgående påbörja vissa investeringar med stöd från fonden.
Vi noterar att regeringen nu aviserar att man under våren avser återkomma med förslag om infrastrukturens finansiering samt förslag om en reformerad investeringsplanering. Vi anser att regeringen onödigt fördröjt frågans handläggning och därmed försenat de nödvändiga investeringarna i infrastrukturen.
Riksdagen har beslutat att till infrastrukturfonden under innevarande budgetår avsätta 5 miljarder kr, och för nästkommande föreslår regeringen att ytterligare 5 miljarder kr avsätts. Vidare anser regeringen att ytterligare minst 10 miljarder kr utöver ordinarie anslag bör avsättas under 1990-talet för investeringar i vägar, järnvägar och kollektivtrafik.
Centern anser att investeringarna i infrastruktur är otillräckliga. Vi är också tveksamma till utformningen av infrastrukturfonden. Nedan presenterar vi en möjlighet att använda frigjort kapital vid försäljning av statliga företag till offensiva investeringar. I samband med att regeringen presenterar sitt förslag om infrastrukturfonden återkommer vi med ett detaljerat förslag.
Regeringen har aviserat att den är beredd att avsätta 5,5 miljarder kr till storstadssatsningar. Det är enligt centerns uppfattning en absolut nödvändighet att medlen till storstäderna används till miljövänliga investeringar. De förslag som diskuterats i Stockholm har inte den profilen. För Stockholmsregionen har centern bl a föreslagit: spårvägar i Stockholms innerstad utbyggd Roslagsbana modernisering och upprustning av tunnelbanan miljöupprustning och utbyggnad av bekväma bytespunkter och terminaler i kollektivtrafiken
Satsningar på spårbunden trafik har ett mycket starkt stöd i opinionen i Stockholm. Enligt en opinionsundersökning presenterad i början av 1991 anser en klar övervikt (66%) av de tillfrågade att framkomligheten bäst förbättras om en utbyggnad görs av den spårbundna trafiken. Utbyggnad av vägnätet stöds bara av 27%.
Nytt kapital till infrastruktur
I en gemensam motion med folkpartiet liberalerna och moderaterna föreslår vi att en omfattande försäljning av statliga företag sker.
Den statliga företagsgruppen representerar en väsentlig del av såväl industriell som annan verksamhet. Staten bör, enligt vår uppfattning, endast verka inom sådana områden där staten har ett särskilt ansvar eller har väsentligt bättre förutsättningar att bedriva verksamhet än privata företag. Staten har inget intresse i själva ägandet, utöver de undantag som ovan angivits. De tillgångar som de statliga företagen representerar kan vid en försäljning överföras till investeringar i infrastruktur.
Försäljning av statliga företag eller delar därav frigör ett betydande kapital. Vi anser att detta ska användas på ett sätt så att det kommer hela samhället och alla medborgare tillgodo. Vi vill omvandla passiv statlig förmögenhet till aktivt byggande av Sverige. Det är därför lämpligt att det investeras på ett sådant sätt att andra för samhället viktiga reala tillgångar byggs upp. Investeringar i infrastruktur, enligt vårt förslag, är ett mycket angeläget område.
Vi bedömer att en försäljning av statliga företag om ca 10 miljarder kr per år är en rimlig nivå. Denna nivå torde inte vara något problem för en väl fungerande kapitalmarknad.
Centern föreslår att delar av detta kapital används till att göra investeringar i infrastruktur. Vi avsätter i denna motion 2,5 miljarder kr till investeringar på kommunikationsområdet och 1 miljard kr till investeringar i lokaler och utrustning för högre utbildning och forskning.
Detta innebär att vi använder 3,5 miljarder kr under budgetåret 1991/92. Resterande kapital från utförsäljningen av de statliga företagen bör avsättas för att senare användas inom samma områden. I samband med behandlingen av regeringens aviserade proposition om infrastrukturen återkommer vi med förslag härom.
Centern har tidigare föreslagit att järnvägsobligationer som erbjuds till allmänheten kan vara en del av finansieringen av järnvägsutbyggnaden. Denna form av finansiering bör regeringen också överväga vid utformandet av investeringsplanerna.
Annan finansiering
Näringslivet kan i vissa fall vara berett att investera riskkapital i infrastruktur. Det kan t ex gälla en väg för att stärka sin egen kokurrenssituation. Genom förhandlingar kan stat och näringsliv komma överens om fördelning av finansiering av speciella projekt. Det övergripande ansvaret åligger dock alltid staten.
Avgiftsfinansiering av hela eller delar av projekt kan också övervägas. Denna finansiering kan dock inte räcka till för att helt finansiera vägnätet eller vissa sträckor. Det kan dock utgöra en del i finansieringen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av en decentralistisk inriktning av samhällsinsatserna och att en regional balans är ett centralt mål för besluten inom alla politiska sektorsområden,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sambanden mellan målen regional balans, en stark samhällsekonomi och en god miljö,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ekonomiska politikens inriktning och betydelse för möjligheterna att nå målet regional balans samt om regional balans som en förutsättning för en effektiv ekonomisk politik,1]
1. att riksdagen till D 2. Nyinvesteringar i stomjärnvägar för budgetåret 1991/92 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 1
000
000
000 kr. förhöjt reservationsanslag om totalt 2
500
000
000 kr.,
2. att riksdagen ger regeringen till känna den i motionen angivna planen för tidigareläggningar av järnvägsinvesteringar,
3. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anvisar 1
000
000
000 kr. till förstärkning av bärighet och beläggning av grusvägar enligt de riktlinjer som anges i motionen,
4. att riksdagen till B 2. Drift och underhåll av statliga vägar budgetåret 1991/92 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 500
000
000 kr. förhöjt anslag på 6
125
000
000 kr. varvid förhöjningen fördelas till de ändamål som anges i motionen,
5. att riksdagen hos regeringen begär att förslag till ett samlat program på 40
000
000
000 kr. för investeringar i stomjärnvägar under perioden 1991--2000 framläggs senast under 1992/93 års riksdag,
[att riksdagen begär att regeringen tar initiativ till förhandling med kommunerna i syfte att säkerställa underhåll och förnyelse av kommunernas VA-nät i enlighet med vad som anförts i motionen,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklandet av de regionala högskolorna,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bildandet av fyra nya universitet,3]
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användningen av den s.k. infrastrukturfonden,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utförsäljning av de statliga företagen,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om järnvägsobligationer.5]
Stockholm den 17 januari 1991 Olof Johansson (c) Karl Erik Olsson (c) Görel Thurdin (c) Bertil Fiskesjö (c) Karin Söder (c) Gunnar Björk (c) Gunilla André (c) Pär Granstedt (c) Börje Hörnlund (c) Karin Israelsson (c) Agne Hansson (c) Per-Ola Eriksson (c) Larz Johansson (c)
1 1990/91:A410 2 1990/91:Bo306 3 1990/91:Ub533 4 1990/91:N219 5 1990/91:Fi405