Den nya färjelinjen mellan Hargshamn i Sverige och Nystad i Finland har kommit till i huvudsak för att via järnväg till sjöss frakta gods mellan länderna.
Den industriella integrationen mellan finsk och svensk basindustri ökar. För att arbetet skall bli effektivt behövs en stark godslänk mellan länderna. Den kortaste, mest ekonomiska och störningsfria länken har nu skapats mellan Nystad och Hargshamn.
Stora investeringar har gjorts i Hargshamn: av kommunen, landstinget och andra intressenter, och en god utveckling av verksamheten är därför nödvändig. Att en förbättring av förbindelserna kommer till stånd har en avgörande betydelse för att fullgöra de investeringar som gjorts i hamnanläggningen.
Regionalpolitiskt skapas jobb där de bäst behövs. Den norra delen av Uppsala län har under en lång följd av år haft problem på arbetsmarknaden. Många arbetstillfällen har försvunnit under senare år. Vi tvingas nu konstatera att Dannemora gruvor skall läggas ner om några månader.
Det är av stort intresse för länet -- och har stor regional betydelse för utvecklingen av regionen -- att en förbättring av järnvägsförbindelserna till och från Hargshamn kommer till stånd.
Miljöskälen har varit ett av de tyngsta skälen till färjelinjens tillkomst. Att avlasta Stockholms skärgård och hamnar kommer att bli nödvändigt, och då är Hargshamn det bästa alternativet för järnvägstrafiken.
Godsmängden på järnvägssidan beräknas öka kraftigt och inom en treårsperiod nå upp till 600 000 ton. Beräkningar visar också att tillväxtkapaciteten ligger på järnvägssidan.
Järnvägen till och från Hargshamn är numera inte bara en järnväg som betjänar länet, den är också av nationell betydelse med den nya färjetrafikens tillkomst, och det är av stor betydelse att en förbättring av järnvägsförbindelserna till och från Hargshamn kommer till stånd.
I årets budgetproposition föreslås att en infrastrukturfond inrättas för investeringar i vägar, järnvägar och kollektivanläggningar.
Av dessa medel bör en del komma Hargshamn till del. Järnvägen bör klassas om och införas i stomnätet, eftersom den numera är en transportväg av nationell betydelse med gränsöverskridande trafik. Medel bör också avsättas för att förbättra vägförbindelserna, som den ökande trafiken kommer att kräva.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de förbättringar som krävs för järnvägsoch vägförbindelserna till och från Hargshamn.
Stockholm den 17 januari 1991 Barbro Andersson (s) Gunnar Thollander (s) Ingrid Andersson (s) Gustav Persson (s) Björn Kaaling (s)