Enligt propositionen skall stora satsningar göras på vägnätet under 90-talet och då speciellt på det nationellt gemensamma vägnätet.
E4 är en betydelsefull pulsåder och en länk i det nationella vägnätet. Den måste ges lämplig standard, god framkomlighet och hög trafiksäkerhet.
E4 håller mycket låg standard genom Uppsala län. Den passerar flera tätorter, där framkomligheten är nedsatt och den svarar definitivt inte mot de krav som kan ställas på en Europaväg. En verklig flaskhals är sträckningen genom Uppsala kommun. Trots dessa brister finns E4:ans sträckning genom Uppsala län inte nämnd i propositionen.
Den dåliga framkomligheten genom länet har också påpekats från angränsande län. När nu en satsning görs på E4 norr om Gävle måste även hänsyn tas till vägstandarden söder därom.
Trafikmängderna längs E4 norr om Uppsala uppgår till nära 10 till 20 tusen fordon per dygn beroende på vägavsnitt. I Uppsala tätort innehar Tycho Hedens väg, med ca 20 tusen fordon per dygn, den dubbla rollen som lokal omfartsled och Europaväg.
Utförda prognoser visar på ökade flöden längs E4, framförallt genom Uppsala kommun. I perspektivet av ett svenskt EG-medlemskap ökar behovet av ett funktionellt transportnät med god kapacitet och hög standard, särskilt i övergripande länkar av nationell och internationell betydelse. Härvid ökar kraven på en ny sträckning och tillhörande standardhöjning av E4.
Alternativa sträckningar studeras.
Alternativen innebär förbättrad standard längs aktuellt vägavsnitt med avsevärt förbättrad framkomlighet. Oönskade trafikmiljöer byggs bort med förbättrad trafiksäkerhet som följd såväl för fordonstrafikanter som för oskyddade trafikanter. En betydande miljömässig avlastning av särskilt utsatta vägavsnitt och anknytande områden erhålls.
En ny sträckning av E4 aktualiserar och underlättar i flera avseenden förutsättningarna för utbyggnaden av ett nytt omfartssystem i Uppsala. Då kan kopplingarna till Rv 55/72 bättre tillgodoses. Vidare ges Lv 282, 288 och 290 nya kopplingar till E4 utanför tätorten. Härigenom kan en avsevärd systemutveckling uppnås med samtidig miljömässig avlastning framförallt av innerstaden, Tycho Hedens väg, Luthagsesplanaden samt de kulturhistoriskt värdefulla miljöerna vid Gamla Uppsala.
En ny E4 bidrar i olika avseenden till en utvecklad regional funktion inom länet.
En västlig sträckning bidrar i hög grad till att stärka samspelsmöjligheterna i befintligt E4-stråk, dvs. i stråket mellan Gävle och Uppsala.
En östlig sträckning stärker i högre grad den östra delen av länet med de gamla bruksorterna i Tierps och Östhammars kommuner och skapar i detta läge tillsammans med järnvägen förutsättningar för utveckling av ett starkt stråk mellan Uppsala och Gävle. Ett sådant ortsstråk stärker möjligheterna att kanalisera överhettningen i Stockholms- och Uppsalaregionen till positiv expansion och ökat samspel i stråket Uppsala--Gävle. Dessutom torde vissa regionala förstärkningar uppnås även för de nordöstra delarna av Uppsala län.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående betydelsen av att medel anvisas för utbyggnad av E4 inom Uppsala län.
Stockholm den 5 mars 1991 Barbro Sandberg (fp)