Järnvägstrafiken i Mälardalen
I regeringens prop. 1990/91:87 nämns Mälardalsfrågorna som särskilt viktiga i fråga om järnvägsinvesteringarna.
Ett stort intresse har visats från såväl näringslivet som kommuner, landsting och trafikföretaget SJ. Redan 1985 startades arbetet på Mälarbanan vilket sedan ett drygt år tillbaka har organiserats i Mälarbanans Tågintressenters AB. Bolaget består av såväl länshuvudmän som kommuner och ett tjugotal företag representerande näringslivet längs Mälarens norra sida.
Ett arbete har också bedrivits för att på likartat sätt få snabbtågsförbindelser söder om Mälaren, den s k Svealandsbanan.
Den 20 februari 1991 bildade trafikhuvudmännen vid Mälaren, dvs. länsbolagen i Stockholms, Uppsala, Västmanlands och Södermanlands län, ett intressentbolag kallat Mälartåg AB. Aktiekapitalet är 60 000 kr och huvudmännen är beredda att sammanlagt tillskjuta 1 miljon kr i utredningskostnader. Syftet med bolaget är att parterna skall utreda möjligheterna att skapa en huvudman för tågtrafik mellan bl a Uppsala, Stockholm, Västerås, Nyköping och Eskilstuna.
Det är viktigt att se Mälardalen som en gemensam region som har en mycket stor tillväxtkapacitet. En stark Mälarregion får också betydelsefulla spridningseffekter, bl a mot Bergslagen. Mälardalen har alla egenskaper som en tillväxtregion måste besitta. Genom att viktiga investeringar görs i såväl vägar, järnvägar som telenät runt Mälaren skapas infrastrukturella förutsättningar för en god utveckling i området till gagn för hela Sverige.
Genom en sådan infrastruktursatsning skapas förutsättningarna för en kvalitativt högtstående tillväxtregion till stort gagn för hela Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en snabb utbyggnad av infrastrukturen i Mälarregionen.
Stockholm den 5 mars 1991 Ingegerd Troedsson (m) Lars Ahlmark (m)