I januari 1987 motionerade moderata samlingspartiet för första gången om en lagfäst rätt för alla patienter, som inte kunnat få vård inom rimlig tid inom det egna landstinget, att på det egna landstingets bekostnad söka vård hos privata vårdgivare, hos annat landsting eller t.o.m. utomlands. Om denna vårdgaranti hade införts då hade många människor sluppit att lida alldeles i onödan. Om vårdgarantin hade börjat gälla den gången, för fyra år sedan, hade den kunnat vara helt utbyggd i dag, till stor glädje för många människor.
Vid samma tillfälle föreslog vi också införandet av en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring och att valfriheten skulle skrivas in i hälso- och sjukvårdslagen.
Varje år sedan dess har moderata samlingspartiet föreslagit införandet av en vårdgaranti. Vid samtliga tillfällen har riksdagen avslagit förslagen. I socialutskottets betänkande SoU 1986/87:37 hette det bland annat: ''Utskottet är -- -- -- inte berett att medverka till införandet av en allmän och lagfäst regel för patienter att på det egna landstingets bekostnad få vård hos ett annat landsting eller hos privata vårdgivare.'' Liknande uttalanden har årligen gjorts sedan dess.
Redan för flera år sedan fanns uppgifter om patienter som avled i väntan på undersökning och behandling av bland annat hjärtsjukdomar. I en artikel i Svenska Dagbladet den 26 november 1986 rapporterade företrädare för Nationalföreningen mot Hjärt- och Lungsjukdomar att mer än hundra personer varje år dör i hjärtköer. Också rapporterna om lidandet i andra köer var många.
Förslag
För alla som annars skulle ha råkat illa ut i vårdköerna är det glädjande att motståndet mot en vårdgaranti nu upphör. Det är dock en brist i det föreliggande förslaget att det först senare i höst får verkligt innehåll. Vi anser att det redan nu -- förslagsvis från den 1 juli 1991 -- finns tillräckligt underlag för att i hela landet införa vårdgarantin för patienter i väntan på hjärtundersökningar och hjärtoperationer/behandlingar. Den rimliga väntetiden från remiss till undersökning och till utförd operation bör i dessa fall inte vara längre än högst tre månader.
Med en sådan definition på väntetidens längd blir kraven hårdare på sjukvårdshuvudmännen än vad fallet är i regeringens förslag. Detta är av största betydelse, eftersom väntetiden i annat fall återigen kan bli så lång att många patienter hamnar i riskzonen.
Inom ramen för fortsatta diskussioner mellan staten och Landstingsförbundet bör detta vara möjligt att uppnå. Det är upprörande att ingenting gjorts under de mer än fyra år som gått sedan vi först lade förslag om en vårdgaranti. Åtgärder för att garantera dessa svårt sjuka vård i tid krävs omedelbart. Av det skälet bör vårdgarantin också vara lagfäst.
Det är av största vikt att prioriteringen efter den 1 januari 1992 innebär att de människor som väntat länge på vård inom de båda andra prevalensköerna -- operation för grå starr (katarakt) och operation för höftleds- och knäprotes -- omedelbart kan få nödvändig hjälp.
Det finns en viktig, och principiellt betydelsefull, skillnad mellan det moderata förslaget och det som regeringen nu föreslår. Överenskommelsen mellan Landstingsförbundet och regeringen ses som ett slutsteg för att lösa ett akut problem. Det finns inga tankar om hur problemet skall hanteras på litet längre sikt. Vi menar att vårdgarantin är ett steg på vägen mot någonting annat och bättre, nämligen införandet av en försäkringsmodell.
Precis som med dagens landstingsskatt skall kostnaderna för sjukvårdsförsäkringen tas ut efter betalningsförmåga och oberoende av risk. Var och en -- även den om saknar inkomst -- kommer att omfattas av försäkringen och ha rätt till god vård. Men genom att ansvaret för finansieringen av sjukvården skiljs från produktionen av sjukvården kommer privat och offentlig sjukvård att verka på lika villkor.
Till stor del ligger problemen inom dagens sjukvård i de vattentäta skotten mellan sjukvården och sjukpenningsystemet. Genom att en allmän försäkring finansierar också sjukvården kommer resurserna att kunna utnyttjas väsentligt bättre. I stället för att försäkringen till följd av väntetider många gånger tvingas betala mångdubbelt mer än vad operationen kostar i sjukpenning, smärtstillande medel eller förtidspensioner kan pengarna användas till att ge vård i tid.
Med den av oss föreslagna allmänna obligatoriska sjukvårdsförsäkringen hade inte tillskott av det slag som nämns i propositionen varit nödvändiga.
Den mångfald som är valfrihetens andra sida, och som följer av vårt förslag, innebär att sjukvårdens resurser kan utnyttjas på ett bättre sätt. Enskilda människor kan få större möjlighet att själva välja var de skall få sin vård.
Mot denna bakgrund bör regeringen uppdras att förelägga riksdagen ett system med en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring och att valfriheten skrivs in i hälsooch sjukvårdslagen (HSL).
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvidgad och förbättrad vårdgaranti, vilken omfattar även hjärtundersökningar och hjärtoperationer/behandlingar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en lagfäst vårdgaranti,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skriva in valfriheten i hälso- och sjukvårdslagen (HSL).
Stockholm den 7 maj 1991 Sten Svensson (m) Gullan Lindblad (m) Görel Bohlin (m) Charlotte Cederschiöld (m) Hans Dau (m) Ingvar Eriksson (m) Karin Falkmer (m) Margit Gennser (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Ingrid Hemmingsson (m) Ing-Britt Nygren (m) Bertil Persson (m) Mona Saint Cyr (m) Per Stenmarck (m) Karl-Gösta Svenson (m) Ingegerd Troedsson (m) Göran Åstrand (m)