Regeringens proposition 1990/91:175 om vissa folkhälsofrågor är ett steg i rätt riktning, anser miljöpartiet de gröna. Vi är positiva till propositionen men har ändå en del kommentarer.
Vi saknar behandling av många alternativmedicinska frågor. Den statliga alternativmedicinutredningen har lagt sitt betänkande för länge sedan. Det har gått mer än ett år sedan dess och det har inte kommit någon proposition i ärendet. När nu folkhälsofrågorna tas upp i propositionen och ett folkhälsoinstitut planeras att starta inom ett halvår, hade vi hoppats att alternativmedicinfrågan skulle tas upp i sammanhanget.
Så är inte fallet och vi önskar därför att propositionen kompletteras med vad alternativmedicinkommittén kommit fram till. Det kan säkert vara av godo att skilja mellan hälsohem och hälsovårdshem. Båda bör arbeta primärpreventivt men hälsovårdshemmen får då en mer sekundärpreventiv och rehabiliterande inriktning. Det är viktigt att båda typerna av hälsohem kopplas till primärvårdens resurser för friskvård och rehabilitering.
En vistelse på hälsohem eller hälsovårdshem skall ses som alternativ till traditionell sjukvård och till preventiv behandling. Kostnaderna för vistelse på hälsohem eller hälsovårdshem bör behandlas på samma sätt som övriga slutenvårdskostnader där patienten ordinerats vistelsen av läkare eller registrerad terapeut. Propositionen borde preciserat hur kostnaderna bör fördelas mellan den enskilde och försäkringskassan.
Alternativmedicinutredningen visar en förvånansvärt stor öppenhet vad gäller försäljning och marknadsföring av olika preparat. Här liksom inom den etablerade farmacin är det viktigt att marknaden saneras och att bedömningar av marknadsföringsmetoder liksom innehåll i olika preparat utförs seriöst. Innehåll liksom utgångsdatum skall finnas på alla i handeln förekommande preparat.
Läkemedelsverket bör göra upp en registreringslista för ''naturmedlen''. Naturmedel och homeopatiska medel bör definieras bättre. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bör utökas med alternativmedicinsk sakkunskap så att den kan handha och utreda också sådana ärenden som beror på att patienten har orsakats skada p g a olämplig behandling av en terapeut i analogi med förfarandet inom sjukvården i övrigt.
Miljöpartiet de gröna önskar också att matens betydelse för hälsan kommenteras i propositionen. Alternativodlade grönsaker och rotfrukter samt obesprutade frukter och bär bör serveras på sjukhus, skolor och förskolor bl.a. Maten har viktig betydelse inom den förebyggande vården och bör därför ägnas stor uppmärksamhet.
En professur i alternativmedicin bör tillsättas och forskning och samarbete mellan den etablerade medicinen och alternativmedicinen befrämjas.
Vi anser att olika möjligheter till alternativmedicinsk behandling bör finnas, men det är viktigt att samhället försöker skydda patienterna mot onödiga risker. Seriösa och välutbildade alternativmedicinterapeuter bör ges möjlighet att använda, utveckla och utvärdera behandlingsmetoder som erfarenhetsmässigt visat sig ha god effekt vid vissa sjukdomstillstånd.
En stor efterfrågan från patienter samt kommersiella intressen får inte hindra att samhället ställer krav på insyn och kvalitetskontroll. Utbildningen av alternativmedicinterapeuter måste hålla tillräckligt hög kvalitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om matens betydelse för hälsan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att läkemedelsverket skall göra upp en lista över naturmedlen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bör omfatta en representant för alternativmedicinsk vård så att ev. fall av klagomål kan behandlas där i likhet med medicinsk behandling,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i övrigt i motionen har anförts om alternativmedicinutredningens förslag.
Stockholm den 7 maj 1991 Anita Stenberg (mp) Paul Ciszuk (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Eva Goe s (mp)