Goda motiv ligger bakom regeringens proposition om ett särskilt hälsoinstitut med avsikt att förbättra den allmänna folkhälsan. Att ta ett samlat grepp över hela hälsoområdet har flera gånger aktualiserats i riksdagen. Ett par tydliga iakttagelser görs då man studerar regeringens förslag. Den ena är att frågorna är alltför litet genomarbetade och därmed inte ger besked om det funktionella utfallet av förändringarna. Den andra iakttagelsen är att alltför mycket har ''blandats ihop'' som gör att det verkligt stora folkhälsoproblemet, alkoholen, skjuts närmast i bakgrunden. Detta har säkerligen inte varit föredragande statsråds avsikt, men resultatet kan mycket väl bli så.
Att låta så många frågor vara obesvarade och att överlåta mycket av beredningsarbetet till en kommande organisationskommitté har uppenbara brister både principiellt men också praktiskt. På andra områden kan man iaktta att det utan hänsyn till existerande verksamheter har svepts in i detta nya institut. Vi tänker närmast på centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och Systembolagets informerande roll i sammanhanget. Detta kan vara en allvarlig nedrustning och därför bör formerna för detta ånyo övervägas.
Vidare föreslås att en fond inrättas inom det föreslagna folkhälsoinstitutets ram. Fonden vars uppgifter inte är specificerade ska disponeras av Folkhälsoinstitutet. Bl.a. ska medel användas till forskning och utvecklingsarbete. Fonden ska ekonomiseras med bidrag från företag och institutioner, och initialt har bryggerinäringen lovat ställa upp med 50 milj.kr. fördelade över fem år. Det kan synas vällovligt att bryggerinäringen skall bidra till institutets verksamhet. Vissa av branschens egna produkter är ju grundläggande när det gäller den ohälsa som institutet har att bekämpa. Uppgifterna att dels producera alkoholdrycker, dels finansiera forsknings- och informationsutveckling är näst intill oförenliga. De internationella erfarenheterna av detta är ofta negativa ur folkhälsoperspektiv.
Att staten, som har det direkta ansvaret för alkoholförsäljningen men också för att människor som drabbas av alkoholens utslagning, ska tilldelas ''allmosor'' av bryggerinäringen måste anses som både felaktigt och närmast genant. Riksdagens beskattningsrätt borde vara det som varit instrumentet. Om regeringen saknat medel borde en extra ölskatt ha presenterats för riksdagen att då stärka den punktskatt som redan gäller för det alkoholhaltiga ölet. Samma sak kan sägas gälla Systembolaget, som ska leverera in 15 miljoner kronor som idag används som riskinformation. Statens möjligheter att av alkoholskatterna som tas in anslå dessa medel eller mer leder till att denna öronmärkning av pengar ter sig ogenomtänkt och principiellt felaktig.
Generellt verkar det som om det till en viss del monopoliserade folkhälsoinstitutet redan från början får mycket små resurser. Trots alkoholproblemens stora omfattning finns idag ca 30 tjänster inom de organ som föreslås sammanföras i institutet. I propositionen föreslås att ca 50 tjänster ska klara hela folkhälsoarbetet. Om man inte vill nedrusta aktiva insatser mot alkoholbruk och andra droger så kommer det att krävas en helt annan personell resurstilldelning än vad som här föreslagits.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det ofullständiga beredningsarbetet om folkhälsoinstitutet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alkoholföretags sponsorverksamhet i samband med det nya folkhälsoinstitutet.
Stockholm den 8 maj 1991 Elver Jonsson (fp) Hans Lindblad (fp)