I propositionen föreslås att ett folkhälsoinstitut skall inrättas. Informationen om alkoholens skadeverkningar skall handläggas av institutet. Regeringen föreslår att Systembolagets egen riskinformation därmed skall upphöra. Även om det kan finnas vissa skäl för en samordning, bör man tillvarata den kompetens och good- will som andra aktörer sedan länge besitter.
Det gäller också allmänhetens tilltro till information och att Systembolagets personal känner solidaritet med informationen så att den når ut till konsumenterna. Den oklarhet som skapats genom Vin & Sprit ABs kommersiella framtoning förvärras, om Systembolagets roll tunnas ut. Systembolaget bedriver sedan 1957 en balanserad upplysning till konsumenterna. Vinstintressena har inte varit de primära som det ofta är i länder där monopol saknas.
Folkhälsoinstitutet skall tillföras 15 miljoner kronor för information som skall föras ut bl.a. genom Systembolagets försorg.
Genom en sådan förändring tappas intresset och sakkunskapen som Systembolaget skaffat sig och som utvecklats i samverkan med olika organ och organisationer.
Systembolagets information om alkohol och graviditet har enligt utredningen ''Om skydd för det väntade barnet''(SOU 1987:11) bidragit till att hundratals barn numera föds utan alkoholskador. Andra goda exempel är trafikinformationen samt information mot langning.
Inför de förestående EG-förhandlingarna är det viktigt att målet att bevara den svenska alkoholpolitiken står fast och att syftet med monopolen bevaras.
Ges intrycket att syftet med monopolen är främst kommersiellt eller protektionistiskt blir det svårt att hävda beslutet att värna den svenska alkoholpolitikens grundläggande värden. I stället för att uttala sig om en inskränkning av Systembolagets riskinformation bör alla statliga organ samverka i detta hälsopolitiska arbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att Systembolagets informationsansvar bibehålls.
Stockholm den 8 maj 1991 Karin Israelsson (c) Anders Castberger (fp) Bertil Danielsson (m)