Folkhälsoinstitut
Av den nu aktuella propositionen framgår att hälsan alltjämt är en klass- och könsfråga och att särskilda insatser måste till för att övervinna dessa ojämlika förhållanden. Det enda konkreta förslaget regeringen lämnar för att komma till rätta med ohälsan är att inrätta ett nytt folkhälsoinstitut. En stor del av socialstyrelsens utåtriktade verksamhet när det gäller folkhälsoarbetet kommer därmed att flyttas över till institutet.
Centerpartiet har i en motion med anledning av kompletteringspropositionen utförligt motiverat behovet av ytterligare förstärkning centralt inom socialstyrelsen för att bedriva folkhälsoarbetet så effektivt som möjligt. De regionala insatserna på området måste vidare fördjupas.
Det finns flera skäl till att förhålla sig avvaktande när det gäller att skapa ett nytt folkhälsoinstitut. Ett av skälen är att vi inte anser att den föreslagna omorganisationen skulle göra hälsan mer jämlikt fördelad i samhället, något som uttryckligen i propositionen anges vara syftet med institutet. Ett annat skäl är att tillskapandet av en ny myndighet ofrånkomligen leder till ökad byråkrati och centralisering. Det krävs inte en ny myndighet för att utföra de arbetsuppgifter som i svepande ordalag föreslås åligga institutet. Rollfördelningen mellan socialstyrelsen och folkhälsoinstitutet såsom den beskrivs i propositionen är dessutom oklar och leder till gränsdragningsproblem.
Propositionens utformning i allmänhet och då särskilt beträffande folkhälsoinstitutet har mest karaktär av en idéskiss. Avgörande frågor som rör institutets uppgifter, arbetsformer och organisation lämnas till en organisationskommitté. Vi yrkar mot denna bakgrund avslag på prop. 1990/91:175 om vissa folkhälsofrågor såvitt avser förslag om inrättande av ett nytt folkhälsoinstitut.
Folkhälsoarbetet bör enligt vår uppfattning ges stor prioritet. Vi anser dock att merparten av detta arbete bör bedrivas på lokal och regional nivå. Kommuner, landsting, folkrörelser och andra organisationer som har nära och etablerad kontakt med människor måste ges möjlighet att agera än mer kraftfullt i folkhälsoarbetet. Det ankommer på socialstyrelsen med sin breda kompetens i frågorna att med större målmedvetenhet stimulera och stödja de lokala verksamheterna bl.a. genom att fungera som kunskapscentrum för folkhälsa. Målet är att få till stånd ett ökat nationellt och lokalt tvärsektoriellt folkhälsoarbete. En sådan samverkan betyder bättre hushållning med resurser och ger samhällsekonomiska vinster. Det är viktigt att resurserna för denna verksamhetsinriktning inte låses centralt. Vad här anförts om folkhälsoarbetets bedrivande bör ges regeringen till känna samt att riksdagen anvisar 15 milj.kr. för ett förstärkt regionalt folkhälsoarbete.
Uppbyggnaden av folkhälsoinstitutet kommer att ske successivt. Socialstyrelsen skall genom överföring av medel bidra med 10 milj.kr. under budgetåret 1992/93. Konsekvenserna av denna överföring, bland annat i form av kraftig personal- och verksamhetsneddragning, har vi redovisat i en motion med anledning av kompletteringspropositionen. Socialstyrelsen bör i sitt förstärkta folkhälsoarbete få behålla dessa medel.
Kosten
Det är numera väldokumenterat vilken stor betydelse för hälsan goda matvanor och en rätt sammansatt kost har för individen, alltifrån tidiga barnaår och upp i ålderdomen. En rätt sammansatt kost och regelbundna mattider främjar hälsan och ökar livskvaliteten. Dåliga kostvanor kan ge upphov till många sjukdomstillstånd bl.a. hjärt/kärlsjukdomar, flera cancerformer och tandsjukdomar. Vi anser att kostens betydelse för hälsan är alltför knapphändigt utvecklad i propositionen.
Det kan också konstateras att kostfrågorna i samhället i allmänhet är otillräckligt uppmärksammade. Det kan finnas flera orsaker till detta. Den matdebatt som förs är alltför ensidig och har kommit att handla mest om matpriserna medan kvalitetsfrågorna skjutits i bakgrunden. En annan orsak torde vara att ansvarsfrågorna på central nivå är splittrade på ett flertal myndigheter som exempelvis livsmedelsverket, konsumentverket, socialstyrelsen och skolöverstyrelsen. Även om en viss samverkan sker har ingen myndighet det samlande övergripande ansvaret för kost- och hälsofrågor.
Propositionen vill åtgärda detta med ett särskilt folkhälsoinstitut. Som vi redan framhållit anser vi i stället att socialstyrelsen bör få det övergripande ansvaret. Vi vill med skärpa framhålla vikten av att den decentraliserade verksamhet som en rad organisationer bedriver på området kan fortsätta och utvecklas. Enligt vår uppfattning skall Hushållningssällskapens hemkonsulentverksamhet inrymmas i den verksamhetskrets som erhåller statligt stöd. Hemkonsulenterna svarar idag för den mest direkta rådgivnings- och kostupplysningsverksamheten på fältet och kan, med ett statligt stöd, tillgodose ännu större behov än vad som är möjligt i dag.
För att tidigt grundlägga goda matvanor är det angeläget att skolan på alla nivåer, från förskolan och till gymnasieskolan, ger eleverna goda kunskaper i hemkunskap och i kost- och konsumentkunskap. Som också framhållits i centermotioner i andra sammanhang, bör undervisningen i dessa ämnen utökas i grundskolan, samt införas på samtliga linjer/program i gymnasieskolan.
Vi vill också understryka vikten av en bra skolhälsovård för alla elever och att både skolläkare och skolsköterska ingår i verksamheten.
Vi saknar i propositionen en medvetenhet om flera faktorers betydelse för en god folkhälsa. Vi vill för vår del framhålla vikten av att vi nu och framöver har tillgång till svenskproducerade livsmedel, vilka både vad gäller animaliska och vegetabiliska produkter är mer ''giftfria'' än vad importerade produkter i allmänhet är. Vi anser därför i likhet med vad som framförts i tidigare centermotioner att samma krav som gäller för svenskproducerade produkter skall gälla för importerade.
Det är likaså angeläget att det av märkningen i butikerna framgår varans ursprungsland samt varans innehåll ifråga om fett, fibrer etc. Vi ber att få hänvisa till tidigare väckta centermotioner som tagit upp de frågor vi här berört.
Alkoholfrågor
Genom regeringens strävan att se ohälsan i ett klassperspektiv skjuts alkoholfrågorna i bakgrunden. Specifika, konkreta åtgärder inordnas i kampen för jämlikhet. Därmed får inte alkoholfrågorna den självständiga ställning som de bör ha.
Riksdagens krav på en allmän skärpning av alkoholpolitiken som leder till en varaktig sänkning av alkoholkonsumtionen uppfylls inte med propositionens förslag. Restriktiva åtgärder avvisas.
Det drogförebyggande arbetet är av avgörande betydelse för att uppnå målet om sänkt alkoholkonsumtion. I det arbetet spelar Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, en viktig roll som förmedlare av information. För att finansiera det nya folkhälsoinstitutet kommer 10 miljoner att överföras från CAN. Vi motsätter oss denna överföring. Det är viktigt att CAN får bestå med nuvarande ansvarsområde som en fristående organisation med stark folkrörelseanknytning.
I det drogförebyggande arbetet medverkar också andra aktörer med uppgift att bl.a. stödja ungdomsorganisationer och olika nykterhetsorganisationer. Bidragen till dessa organisationer liksom bidrag till hälsoupplysning skall med regeringens förslag om ett folkhälsoinstitut drastiskt minska med sammanlagt 65 miljoner kronor. Enligt vår uppfattning är det arbete som dessa organisationer utför av största betydelse för att bidra till drogfria alternativ. Det är därför viktigt att de ges ekonomisk möjlighet att bedriva sin verksamhet på ett effektivt sätt.
I propositionen föreslås vidare att Systembolaget skall upphöra med sin riskinformation. Den uppgiften skall det nya folkhälsoinstitutet nu utföra. Med ett folkhälsoinstitut blir det en producent och en central avsändare av budskap. Att Systembolaget i fortsättningen inte skall göra sin egen riskinformation förringar trovärdigheten i bolagets roll som ett företag med socialpolitiska förtecken. Den koncentration till endast ett centralt organ för att ta fram pläderande information, faktamaterial, information om risker och försäljningsregler innebär enligt vår mening en försvagning av den totala organisationen som idag arbetar med dessa frågor. Vad här anförts om betydelsen av att Systembolaget fortsätter att bedriva riskinformation bör ges regeringen till känna.
Bristen på konkreta åtgärder i propositionen beror till stor del på en strävan att anpassa den svenska alkoholpolitiken till EG. Biträdande socialministern tvekar inte när han vid presentationen av folkhälsopropositionen deklarerar att restriktionerna inte kan trappas upp inför ett närmande till EG. Det är enligt vår mening av största vikt att den svenska alkoholpolitikens särart kan bevaras vid internationaliseringen och den allt friare rörligheten av människor och varor. Sverige måste gå i spetsen för en aktiv och ansvarsfull alkoholpolitik som bidrar till en återhållsam konsumtion. Vi måste därför slå vakt om det svenska systemet för inköp och distribution av alkohol, ett effektivt gränsskydd som begränsar införseln av alkohol och en aktiv beskattning som innebär att priset på alkoholdrycker ökar snabbare än priset på andra varor. Vad här anförts om bevarandet av en svensk alkoholpolitik vid ett närmande till EG bör ges regeringen till känna.
Alkoholbeskattningen har enligt vår uppfattning en avgörande betydelse för konsumtionen. Ett höjt pris leder till en minskad konsumtion. Priset påverkar i hög grad ungdomars dryckesvanor och alkoholkonsumtion. En höjd alkoholskatt ger möjlighet att ytterligare satsa på de förebyggande insatserna på drogområdet. Socialstyrelsen har i sin folkhälsorapport hävdat att ett sätt att begränsa tillgången på alkohol är att höja priset. Föredraganden avvisar dock höjda priser på alkohol bl.a. med hänvisning till stabiliseringsavtalet. Vi anser att alkoholskatten skall frigöras från underlaget till konsumentprisindex, KPI, och därför föreslår vi en höjning av alkoholskatten med 10 procent från den 1 juli 1991.
Vi vill vidare framhålla betydelsen av att primärvården med sitt folkhälsoperspektiv ges möjlighet att aktivt arbeta drogförebyggande. Genom en väl utbyggd primärvård med särskild inriktning på drogförebyggande arbete kan akut- och slutenvården avlastas. Tidig upptäckt och diagnostik av alkoholberoende och skador orsakade av alkohol är väsentlig ur behandlingssynpunkt. Information och rådgivning om alkoholbruk under graviditet som bedrivs inom mödrahälsovården ger goda resultat och bör ges ökat utrymme.
Narkotikabruket medför svåra samhällsproblem. Vi saknar förslag till åtgärder mot narkotikabruket i propositionen. Våra krav på åtgärder inom alkohol- och narkotikaområdet har redovisats i en tidigare kommittémotion. Vad här anförts om behovet av resursförstärkningar till primärvårdens drogförebyggande arbete bör ges regeringen till känna.
Tobak
Tobaksbruket utgör ett allvarligt hot mot folkhälsan. Det finns starka samband mellan rökning och ohälsa. Rökning är en bidragande faktor vid flera cancertyper, särskilt lungcancer. Rökning ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, allergi, astma och luftvägsinfektioner. Det är inte bara rökaren som riskerar hälsan, utan även personer som vistas i rökarens närhet. Barn är speciellt utsatta för passiv rökning.
Mot bakgrund av dessa hälsorisker anser vi att såväl den aktiva som den passiva rökningen måste bekämpas med hög prioritet. För att detta skall vara möjligt får dock resurserna för information och program inte minskas ytterligare. I den nu aktuella propositionen föreslås en förstärkning av det hälsoupplysande arbete genom det tobaksprogram som skall bedrivas vid folkhälsoinstitutet. NTS och VISIR bedriver redan idag ett framgångsrikt informationsarbete, trots bristande resurser. Det är särskilt angeläget att samhällsstödet till dessa organisationer ökar. Vad här anförts om behovet av förstärkta resurser för information om tobakens skadeverkningar bör ges regeringen till känna.
Det är mycket viktigt att så många offentliga lokaler som möjligt blir rökfria. I första hand bör rökfrihet uppnås på frivillig väg. Om detta inte visar sig möjligt bör en lagstiftning på området övervägas. Vad här anförts bör ges regeringen till känna.
Statsmakterna har genom beskattnings- och avgiftspolitiken kontroll över prisnivån på tobaksvaror. En aktiv prispolitik är således ett lättillgängligt instrument som enligt vår mening i ökad utsträckning bör användas i konsumtionsdämpande syfte. Prishöjningar kan motiveras med att priskänsligheten är stor bl.a. hos ekonomiskt svaga grupper och att dessa inte nås så lätt av hälsoinformation. Höjningen av tobakspriserna bör stiga mer än konsumentprisindex. Riksdagen bör besluta om en höjning av tobaksskatten med 10 procent från den 1 juli 1991.
Allergi
Var tredje vuxen i Sverige har allergiska besvär. Allt fler barn får tidigt allergiska besvär som kan ha sin grund i ökade luftföroreningar och ökad användning av kemikalier.
I propositionen redogörs för genomförda och planerade åtgärder till följd av allergiutredningens förslag. Däremot lämnas inga förslag på omedelbara åtgärder.
Det är en mycket angelägen åtgärd att sanera marknaden från ämnen som framkallar allergiska besvär. Till att börja med bör en översyn göras av kriterierna för allergiframkallande ämnen. Vi ställer oss bakom allergiutredningens förslag att tillverkare och importörer bör anpassa sina produkter med utgångspunkt i allergikers och överkänsligas behov av ökad riskfrihet, märkning och ''allergideklaration''.
Vad här anförts om en översyn av kriterierna för allergiframkallande ämnen och en anpassning av produkterna för att bättre möta allergikers krav bör ges regeringen till känna.
Psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är svår att beskriva och mäta. Det står dock klart att de flesta människor någon gång besväras av ängslan eller ångest. I många fall blir känslan mer konstant och kan leda till svåra och långvariga besvär. Bland äldre människor är psykiska störningar och depression relativt vanliga. Antalet gamla med demenssjukdomar ökar. Den psykiska hälsan för barn i Sverige har inte förbättrats nämnvärt. Barn i socialt och ekonomiskt svaga familjegrupper har förhöjd psykisk sjuklighet.
I propositionen beskrivs psykisk ohälsa som ett av de största folkhälsoproblemen. Detta till trots prioriteras inte frågan. Vi anser att psykisk ohälsa bör vara ett område som ges stor uppmärksamhet i det fortsatta folkhälsoarbetet. Detta kan ske inom socialstyrelsens nuvarande verksamhet. Vad här anförts bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1990/91:175 om vissa folkhälsofrågor såvitt avser förslag om inrättande av ett nytt folkhälsoinstitut,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en regional inriktning av folkhälsoarbetet samt anvisar 15
000
000 kr. för detta ändamål,
3. att riksdagen avslår proposition 1990/91:175 om vissa folkhälsofrågor såvitt avser förslag om riktlinjer för resursförstärkningar till folkhälsoinstitutet, i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av att Systembolaget fortsätter att bedriva riskinformation,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bevarandet av den svenska alkoholpolitikens särart vid ett närmande till EG,
6. att riksdagen beslutar att skatten på alkohol höjs med 10
% fr.o.m. den 1
juli 1991,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av resursförstärkningar till primärvårdens drogförebyggande arbete,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förstärkta resurser för information om tobakens skadeverkningar,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av rökfria miljöer i vissa offentliga lokaler och allmänna kommunikationer,
10. att riksdagen beslutar att skatten på tobak höjs med 10
% fr.o.m. den 1
juli 1991,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av kriterierna för allergiframkallande ämnen och en anpassning av produkter för att bättre möta allergikers krav,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av samlade insatser för information och upplysning om kost och om produkters innehåll,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av insatser mot psykisk ohälsa,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om organisationernas betydelse och behov av stöd i folkhälsoarbetet vad gäller kostfrågor.
Stockholm den 8 maj 1991 Karin Israelsson (c) Rune Backlund (c) Ulla Tillander (c) Rosa Östh (c) Göran Engström (c) Roland Larsson (c) Marianne Jönsson (c) Kersti Johansson (c)