Regeringens prop. 1990/91:175 om vissa folkhälsofrågor behandlar hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete.
Ett folkhälsoinstitut föreslås inrättas från den 1 januari 1992 som en självständig myndighet under regeringen för att bedriva arbetet på nationell nivå.
Institutet skall arbeta i programform med tillfälliga eller permanenta program. Inledningsvis skall vissa angivna program i förebyggande syfte finnas för ett antal speciellt utsatta grupper.
En organisationskommitté skall tillsättas, som skall precisera uppgifter och organisation samt ge alternativa förslag till lokalisering av folkhälsoinstitutet.
Vi hälsar det av regeringen nu framlagda förslaget med tillfredsställelse och vill för vår del framföra följande synpunkter inför riksdagsbehandlingen.
I Karlstad finns redan i dag Centrum för folkhälsoforskning (CFF) som drivs i landstingets regi. Personalstyrkan uppgår till drygt 20 personer.
Inom CFF finns kompetens inom områden som alkohol, tobak, barns och ungdomars hälsa, utsatta gruppers hälsosituation, folkhälsoarbete m.m. Viktigt att poängtera är CFFs nära samarbete med folkrörelser och folkbildningsverksamhet.
CFF arbetar med tre programområden, nämligen hälsa och samhälle, vård och omsorg samt miljö och hälsa.
CFF har nära anknytning till Nordiska Hälsovårdshögskolan (NHV). Forskningschefen vid CFF innehar en professur vid NHV och flera medarbetare vid CFF är knutna till NHV som doktorander.
Redan nu ges i begränsad omfattning forskarutbildningskurser i Karlstad (i samarbete mellan CFF och högskolan i Karlstad) som kan tillgodoräknas vid NHV som ett led i en master of public health-utbildning eller doktorsexamen i folkhälsovetenskap.
CFF har även ett stort kontaktnät nationellt och internationellt inom folkhälsoarbetet.
Centrum för folkhälsoforskning i Värmland har genom avtal med Världshälsoorganisationen (WHO) blivit utsett till WHO Collaborating Centre. Härigenom har flera uppdrag lagts på CFF, t.ex. utvärdering av WHOs Healthy City-projekt. Bland övriga uppdrag kan nämnas:skriva en bok om hälsopolitik för särskilt utsatta grupper (bl.a. ungdomar),arrangera WHO-möten i Karlstad,anlita enskilda CFF-medarbetare för konsultationer inom WHO etc.
Alla dessa uppdrag faller inom ramen för folkhälsovetenskap och/eller folkhälsoarbete.
Forskningschefen vid CFF har sju års erfarenhet som ansvarig för WHOs Europakontors särskilda program för utsatta grupper (social equity and health). En viktig del av arbetet där var att föra ut forskningsrön för att utveckla hälsopolitik och folkhälsoarbetet.
CFF har genom avtal eller i projekt tätt samarbete med de nordiska och merparten av de övriga europeiska folkhälsoinstituten. Detta sker bl.a. genom Europeisk tidskrift för folkhälsan (European Journal of Public Health). Tidskriften har internationell spridning och är den enda i sitt slag. Redaktionen och chefredaktören finns på CFF.
Formella avtal om samarbete finns mellan CFF och universitet i Europa (t.ex. Barcelona) och USA (t.ex. Seattle). CFFs personal är på olika sätt involverade i EG- projekt om särskilt utsatta grupper.
CFF är också genom WHO engagerat i uppbyggandet av det förebyggande hälsoarbetet i östra Europa, särskilt Rumänien och Sovjetunionen. Medarbetare vid CFF leder också ett europeiskt projekt om förebyggande barnhälsovård i Europa.
Metoder för folkhälsoarbete har utarbetats och prövats vid sektionen för folkhälsoarbete vid landstinget i Värmland. Goda resultat kan noteras bl.a. då det gäller flyktingfamiljer, tonårsgraviditeter, sexuellt överförda sjukdomar bland ungdomar etc.
Karlstadregionens geografiska läge är till fördel för det statliga folkhälsoinstitutet. Mitt i Norden är en bra beskrivning. Bra kommunikationer till Nordens huvudstäder. Snabba förbindelser finns även till Oslo, Göteborg och Stockholm.
Vi motionärer vill även peka på tidigare riksdagsbeslut om utlokalisering av ny statlig verksamhet. Värmland har särskilt drabbats av strukturförändringar inom svensk bilindustri. I Kristinehamn har t.ex. SAAB lagt ner tillverkningen och 400 anställda friställdes i december 1990. Det finns all anledning att även av regionalpolitiska motiv lokalisera folkhälsoinstitutet till Värmland.
Med anledning av strukturförändringar inom psykiatrivården finns tillgängliga ändamålsenliga lokaler.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av folkhälsoinstitutet till Värmland.
Stockholm den 8 maj 1991 Magnus Persson (s) Kristina Svensson (s)