I proposition 1990/91:175 om folkhälsan behandlas bl.a. alkoholpolitiken.
Försäljning av öl, vin och sprit såväl över disk genom Systembolaget som försäljning på restauranger behandlas.
1977 lades grunden för vår nuvarande alkoholpolitik och i riksdagsbeslutet lades det fast att restriktionerna i handeln med alkohol måste vara av sådant slag att de av en bred allmänhet kan uppfattas som meningsfulla.
I fråga om åtgärder på olika sätt för att förebygga negativa effekter av alkoholkonsumtion så har vi i Sverige under en längre tid genom information och upplysning lyckats få människor medvetna om de skadeverkningar som ett missbruk kan föra med sig. Man bör givetvis fortsätta att på många olika vägar förebygga missbruk och även fortsättningsvis få människor att inse vilka konsekvenser som kan uppstå om man inte brukar öl, vin och sprit med måttfullhet.
På en punkt i vår lagstiftning anser vi emellertid att vi är ytterst inkonsekventa. Det gäller åldersgränsen 20 år för att få göra inköp på Systembolaget.
Vid åldern 18 år är man myndig och får i princip göra allting: man får gifta sig, man får rösta, man får helt bestämma över sin livssituation, man får ta lån i bank, man får äta och dricka på krog, man kan t.o.m. bli vald i politiska val.
Det enda påtagliga som man i dag inte kan göra är att köpa varor på Systembolaget -- detta anser vi är felaktigt.
Man måste betrakta alla ungdomar över 18 år som vuxna och ge dem myndighetsålderns rättigheter på alla områden. Med andra ord: tillåt försäljning av vin, sprit och öl från 18 års ålder.
I dag har vi utskänkningsrättigheter på restauranger till personer över 18 år och det är inkonsekvent att inte ha samma åldersgräns överallt. Visserligen instämmer vi i att det är bättre att man nyttjar dessa varor under ordnade förhållanden, men det är som tidigare sagts inkonsekvent.
Ytterligare ett faktum är att det är ytterst få människor som känner sig som langare eller ens uppfattar att man langar sprit genom att förse t ex en 19-åring med starkvaror. Detta naturligtvis för att myndighetsåldern 18 år numera är så starkt förankrad att man helt enkelt anser ungdomarna vuxna vid 18 års ålder.
Vi instämmer helt med regeringens intentioner att utifrån ett folkhälsoperspektiv genom information, opinionsbildning och andra förebyggande åtgärder hålla konsumtionen inom en rimlig ram.
Dessutom bör man skärpa kontrollen av åldersgränsen vid försäljning. Redan i dag kan det på många håll vara alltför lätt för unga att göra inköp. Vikten av en noggrann kontroll är ännu större när den nya åldersgränsen införs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna de synpunkter som framförts i motionen beträffande sänkning av åldern vid alla inköp av alkoholhaltiga drycker från 20 år till 18 år.
Stockholm den 8 maj 1991 Anita Modin (s) Sven-Åke Nygårds (s) Kurt Ove Johansson (s)