I propositionen 1990/91:175 föreslås att ett folkhälsoinstitut skall inrättas. Institutet skall bl.a. ha till uppgift att samordna information i olika folkhälsofrågor. Även information om alkoholens skadeverkningar skall samordnas av institutet. I det sammanhanget föreslås, att information om alkoholens risker som sprids genom Systembolagets butiker skall produceras av det nya institutet och att Systembolagets egen riskinformation skall upphöra, varvid Systembolagets roll blir mer renodlad.
Statsmakterna har tidigare uttalat, att det är nödvändigt att många aktörer samverkar inom alkoholupplysningen. Det är alltjämt nödvändigt. Att statliga organ har ansvar för samordning (hittills Socialstyrelsen, i framtiden det nya folkhälsoinstitutet om det inrättas) hindrar inte att alla krafter på detta område måste dra åt samma håll. Det gäller naturligtvis i särskilt hög grad alla statliga organ som är verksamma inom alkoholområdet.
Inför EG-förhandlingarna är det viktigt, om målet att bevara den svenska alkoholpolitiken skall kunna uppnås, att förtroende skapas för att syftet med de svenska monopolen på alkoholområdet är att begränsa alkoholens skadeverkningar. Om EG får intrycket att syftet med våra monopol är främst kommersiellt eller protektionistiskt, kommer det att bli svårt att få respekt för den svenska alkoholpolitiken.
Detsamma gäller i förhållande till den svenska allmänheten. Om människor får intrycket att staten är inställd på att ''tjäna pengar'' på alkoholen, skadar detta förtroendet för uppriktigheten i alkoholpolitiken. Därmed blir det svårare att få förståelse för de nödvändiga restriktionerna och dryckesskatterna.
Den oklarhet i detta hänseende som redan skapats genom Vin & Sprits kommersiella framtoning, skulle bli än värre om Systembolagets sociala ansvar skulle tunnas ut, och ersättas med en mer kommersiell inriktning. På denna grundläggande punkt bör riskerna för oklarhet skingras vid riksdagens behandling av propositionen.
Systembolaget bedriver sedan 1957 en balanserad konsumentupplysning, vilket innebär att man både upplyser kunderna om varornas användning och om hur konsumenterna skall undvika att skada sig med produkterna. Detta ligger väl i linje med samhällets strävan för detaljhandelns och andra företags konsumentupplysning.
I propositionen föreslås nu att Systembolaget skall distribuera material från folkhälsoinstitutet genom sina butiker. Därmed skall bolaget kunna sänka sina egna kostnader till staten. Därmed kan i sin tur folkhälsoinstitutet tillföras ett belopp på 15 milj.kr. årligen.
Det är viktigt att inrättandet av det nya folkhälsoinstitutet inte leder till att balansen i Systembolagets egen information går förlorad. Den nödvändiga samordningen med andra statliga organ bör kunna äga rum utan att så sker. Därför bör riksdagen uttala, att Systembolagets information liksom hittills bör vara balanserad, så att den inte gör intryck av att Systembolaget skulle vara förhindrat att upplysa om alkoholens verkningar och risker, och om hur skador skall undvikas. Systembolaget skulle i så fall vara det enda statliga organet med sådana direktiv, vilket skulle framstå som märkligt med tanke på att bolaget enligt lagen om handel med drycker skall sköta försäljningen av alkoholdrycker så att skador så långt som möjligt förhindras.
Sådana direktiv till Systembolaget skulle också innebära att Systembolaget skulle vara det enda företag i Sverige, förmodligen i hela världen, som av staten förhindras att upplysa kunderna om riskerna med de varor som det säljer. Detta ligger knappast i linje med modern syn på konsumentupplysning, och kompenseras inte av att bolaget förväntas sprida av andra statliga organ producerat material.
Överhuvudtaget är det en bakvänd ordning om staten nu föreskriver att Systembolagets riskinformation skall inskränkas. Systembolagets riskinformation är utformad med hänsyn till bolagets erfarenhet av vad som passar i bolagets relationer med kunderna, framför allt vad som passar att sprida i butikerna till människor som står i begrepp att handla alkoholdrycker. Bolagets information håller professionellt hög klass, och många undersökningar visar att bolagets kunder uppskattar den.
Systembolagets information om alkohol och graviditet liksom informationen om alkohol och trafik, åldersgränser och langning är exempel på uppmärksammade och angelägna informationssatsningar.
Bolagets samarbete med andra intressenter, såsom idrottsrörelsen, försvaret och Riksförbundet Hem och Skola har också varit av värde och uppskattas av dessa samarbetspartner. Systembolaget bör givetvis, liksom andra statliga företag, ha frihet att i lämpliga former samverka med andra för att främja de intressen bolaget skall verka för.
Det är nödvändigt att Systembolagets personal känner delaktighet och engagemang i den information som sprids i bolagets butiker. Därför är det viktigt att bolaget medverkar i utformningen av informationen och att det framgår att bolaget står bakom den. En stor del av bolagets riskinformation är också en integrerad del av försäljningsverksamheten. Det gäller bl.a. information om langning, åldersgränser och andra försäljningsregler.
I stället för att uttala sig för en inskränkning av Systembolagets riskinformation bör riksdagen därför ånyo understryka att alla statliga organ inom alkoholområdet skall verka för statens mål, att detta skall ske genom samordning och att det nya folkhälsoinstitutet har ansvar för samordningen. Sedan bör det ankomma på Systembolaget att bedöma i vilken omfattning bolagets egen information kan ersättas med information producerad av andra för spridning genom Systembutikerna. Det bör dock förutsättas, att balansen i bolagets information till kunderna inte förskjuts så att bolagets information i ökad grad får karaktären av marknadsföring.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Systembolagets roll och om Systembolagets konsumentupplysning.
Stockholm den 8 maj 1991 Gudrun Norberg (fp) Isa Halvarsson (fp)