I regeringens proposition 1990/91:175 föreslås att ett statligt folkhälsoinstitut inrättas den 1 januari 1992. Regeringen kommer att tillsätta en särskild organisationskommitté för att förbereda inrättandet av institutet och bl.a. lägga förslag om alternativa lokaliseringar.
Då det nya folkhälsoinstitutets verksamhet enligt förslaget skall kunna starta redan den 1 januari 1992 och med full kraft kunna verka fr.o.m. budgetåret 1992/93 är det angeläget att riksdagen redan i samband med beslutet om inrättande ger anvisningar om lokaliseringen. Vi anser att Umeå som lokaliseringsort skulle erbjuda det nya folkhälsoinstitutet de förutsättningar för verksamheten som förslaget i propositionen utgår ifrån.
Vid Umeå universitet och i de fyra Norrlandslänen har under de senaste åren en unik forsknings- och utvecklingskompetens byggts upp i samarbete mellan bl.a. universitetet, högskolor, landstingen i norra sjukvårdsregionen, länsstyrelserna, kommuner samt folkrörelser och andra organisationer.
1989 ställde sig Umeå universitet och de fyra Norrlandslandstingen bakom en särskild folkhälsovetenskaplig satsning. Stora delar av denna satsning har redan kunnat genomföras med bl.a. professur i epidemiologi med hälso- och sjukvårdsforskning samt påbyggnadsutbildning i folkhälsovetenskap. Vidare ingick organisatorisk samordning av den folkhälsovetenskapliga forskningen och utbildningen genom avdelningen för epidemiologi och hälso- och sjukvårdsforskning under professor Stig Walls ledning, ökade folkhälsovetenskapliga inslag i läkar- och andra vårdutbildningar, komplettering av enheten för näringsforskning med närings- och livsmedelsteknisk utbildning samt förstärkning av landstingens samhällsmedicinska enheter.
Inom Umeå universitet finns också en tradition med sektorsövergripande och tvärvetenskapligt samarbete. Kvinnovetenskapligt forum är ett bra exempel. Inom det miljövetenskapliga området har stora satsningar gjorts på det särskilda miljövetenskapliga centrum som skapats genom samarbete mellan en rad institutioner på miljöområdet. Andra viktiga institutioner för folkhälsoarbetet är hygien och miljömedicin, socialt arbete och allmänmedicin.
Förutom den tidigare nämnda utbildningen i folkhälsovetenskap är naturligtvis miljö- och hälsoskyddsutbildningen i Umeå, som är den enda rikstäckande i landet, en mycket stor tillgång vid en lokalisering av det nya folkhälsoinstitutet.
En rad forskningsprojekt pågår också inom Umeå universitet och Norrlandslänen på folkhälsoområdet. Det gäller bl.a. preventionsprojekt typ Monica- och Norsjöprojektet, trafikoch olycksfallsforskning, cancerforskning, kost- och livsmedelsforskning, forskning om missbruk och självmord, massmedia- och kommunikationsforskning.
Även arbetsmarknadens parter har i Västerbotten en rad framgångsrika samarbetsprojekt med inriktning på hälsa och arbetsmiljö.
Norrlandslänen har också varit föregångare i många avseenden på folkhälsoområdet. Det gäller bl.a. inrättande av hälsohem i landstingsregi vilka bl.a. utvärderats av institutionen för socialmedicin. Inom en rad projekt har samarbetet utvecklats mellan universitetsinstitutioner, landsting, länsstyrelser, kommuner och folkrörelser.
Umeå universitet uppvisar i dag en folkhälsovetenskaplig forskning och metodutveckling som på en rad områden håller en mycket god nationell och internationell standard.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av det nya folkhälsoinstitutet i Umeå.
Stockholm den 8 maj 1991 Mats Lindberg (s) Lena Boström (s)