Alkoholpolitiken
Den svenska alkoholpolitiken har under en alltför lång tid varit koncentrerad kring det s.k. totalkonsumtionsbegreppet. I detta syfte tvingas alla människor underkasta sig det som ofta uppfattas som rena trakasserier. Mestadels har dock de åtgärder som vidtagits drabbat gruppen låg- och måttlighetskonsumenter som i förhållande till sin andel av befolkningen konsumerar mycket litet.
Gruppen överkonsumenter, som utgör tio procent av befolkningen men står för 50 procent av all alkoholkonsumtion, ''drabbas'' däremot inte. För dessa människor är inte problemet att få tag på alkohol, utan att de dricker t.o.m. livsfarlig sprit när staten ökar restriktionerna.
Det är därför närmast självbedrägeri att tro att allt högre alkoholskatter, begränsningar av öppethållande på Systembolaget, utskänkningsrestriktioner m.m. kommer åt grundproblemet med överkonsumtionen.
Moderata samlingspartiet har i såväl parti- som kommittémotioner föreslagit en lång rad åtgärder för att komma till rätta med problemen vad avser överkonsumenterna, utan att dessa ågärder uppfattas som trakasserier av den absoluta majoritet av befolkningen som inte har problem med sin konsumtion.
Ett ytterligare exempel på statens överförmynderi vad gäller alkoholpolitiken är Systembolagets öppettider. Riksdagen har beslutat att Systembolaget t.ex. inte får ha öppet på lördagar och skall stänga tidigare före större helger. Vilka alkoholpolitiska syften som man tror sig uppnå är minst sagt oklart.
I propositionen föreslår regeringen att Systembolaget fråntas uppgiften att driva alkoholpolitisk propaganda i och med att företaget fråntas de medel som tidigare används i detta syfte. Vi anser att detta är positivt. Men vi menar också att detta innebär att Systembolaget i fortsättningen också skall få bestämma hur och när man vill ha öppet.
Vi har i Sverige Europas mest liberala affärsöppettider. Detta har inneburit en ökad valfrihet för de enskilda konsumenterna och möjliggjort för ensamstående och skiftarbetande att kunna handla mat och annat när de är lediga. Detta gäller dock som sagt inte Systembolaget. I och för sig finns det Systembolag som har kvällsöppet på torsdagar och några få öppnar också tidigare på morgnarna. Men i övrigt är öppettiderna inte alls anpassade till folks önskemål.
Vi menar att konsumentintresset måste understrykas tydligare. Gällande begränsningar för Systembolagets öppethållandetider vad gäller förbudet mot lördagsöppna butiker bör sålunda tas bort. Vi föreslår därför att Systembolaget i fortsättningen självt skall få bestämma vilka öppettider som bäst tillgodoser konsumenternas servicebehov. I sammanhanget vill vi slutligen påpeka det faktum att Systembolagets motsvarighet i Finland, Alko, sedan en tid tillbaka har återgått till lördagsöppet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar avskaffa de regleringar som begränsar Systembolagets öppettider.
Stockholm den 7 maj 1991 Sten Svensson (m) Gullan Lindblad (m) Görel Bohlin (m) Charlotte Cederschiöld (m) Hans Dau (m) Ingvar Eriksson (m) Karin Falkmer (m) Margit Gennser (m) Ingrid Hemmingsson (m) Ing-Britt Nygren (m) Bertil Persson (m) Mona Saint Cyr (m) Per Stenmarck (m) Karl-Gösta Svenson (m) Ingegerd Troedsson (m) Göran Åstrand (m) Birger Hagård (m) Sten Andersson i Malmö Jan Sandberg (m)