Myndigförklara alla myndiga!
Svensk alkoholpolitik kännetecknas i ökande omfattning av brist på logik, är inkonsekvent och har uppnått dåligt resultat. Vad som är än värre i ett politiskt system där politikerna är utsedda av medborgarna är att de sistnämnda i allt högre utsträckning nonchalerar eller rättare sagt struntar i gällande regler och lagar avseende alkoholpolitiken.
Många politiker anser sig tydligen begripa mer och bättre samt stå över de medborgare vilka valt och utsett dem. Att dylikt agerande ger grogrund åt det så kallade politikerföraktet är inte svårbegripligt. En politikermajoritet som skapar lagar och regler vilka medborgarna i stort sett struntar i förtjänar mera att skrattas åt än att hedras.
Majoriteten av riksdagens partier deltar nu i ett ''open race'' vad det gäller att visa sig som mest EG-vänligt. Däremot verkar det som om entusiasmen är mindre utbredd över alkoholpolitiken i EG-länderna. Hur ett medlemskap i EG skall förenas med ett bibehållande av vår ''nationella'' alkoholpolitik är oklart. Det lär bli en mödosam, för att inte säga omöjlig uppgift, att försöka övertyga övriga EG-länder om det förträffliga i svensk alkoholpolitik.
Ett mått på kollapsen för den svenska alkoholpolitiken är den alltmer omfattande hembränningen. Enligt en undersökning utförd av Claes Philipson IAS (Informationcenter Alcohol Sweden AB), på uppdrag av Svenska Bryggarföreningen, publicerad december 1990, ligger hembränningen i Sverige nu på en sådan nivå att vår officiella och registrerade alkoholkonsumtion blir alltmera verklighetsfrämmande.
Hembränning beror till övervägande del endast och enbart på höga alkoholpriser och ingenting annat.
Försvararna för alkoholpolitiken hävdar att högprispolitiken är grunden till vår, internationellt sett, låga konsumtion (registrerad sådan). Samma politik är det enda skälet till den nuvarande stora hembränningen, där vi närmar oss totalkonsumtionen utomlands, vilket inte är att förvånas över.
Vår ofta omskrutna ''låga'' alkoholkonsumtion baserar sig således på siffror som inte återger verkligheten, men de ansvariga fortsätter att sticka huvudet i sanden. Realism är inget framträdande drag hos de ansvariga för vår alkoholpolitik.
Dessutom är alkoholpolitiken en utpräglad klasslagstiftning. Högprispolitiken innebär att de med små eller normala inkomster får det allt svårare att inhandla alkoholdrycker. De med goda löner och förmögenheter klarar däremot av det. Alltså är de välavlönade bättre och mera kompetenta att hantera alkohol än andra, allt enligt svensk alkoholpolitik.
För en normalinkomsttagare är det mycket svårt att till exempel gå med familjen till en restaurang och betala de priser som där kräves för alkoholdrycker. För en låginkomsttagare är detta totalt omöjligt. Höginkomsttagare har däremot möjlighet att utan stora uppoffringar tillgodogöra sig det alkoholutbud som utbjudes på restaurang. Detta kallas klasslagstifning.
Slutsatsen måste, enligt svensk alkohollagstiftning, bli att allt eftersom inkomst eller förmögenhet ökar så ökar även förmågan att hantera alkohol!
Det mest utmanande inslaget inom svensk alkoholplitik är dock det faktum att myndiga personer under 20 år inte tillåtes göra inköp av alkoholdrycker på Systembolaget. Detta givetvis utan att nämnda personer blivit tillfrågade. Äldre och mera myndiga förtrycker yngre och mindre myndiga.
Svenska medborgare som fyllt 18 år får delta och uppmanas även delta i de allmänna och fria valen till olika politiska församlingar. Men att köpa en flaska lättvin på Systembolaget innan de fyllt 20 år är samma personer inte förunnat!
Den som fyllt 18 år, men inte 20, kan kandidera till riksdags-, landstings- och kommunfullmäktigeval. Snart kommer säkert också ''ungdomskandidater'' att placeras på valbara platser. De kan bli valda till riksdagen och där medverka till utformningen av landets övergripande alkoholpolitik. De som blir valda till kommunfullmäktige får ta ställning till utskänkningstillstånd för restauranger. I nämnda församlingar anses således de, vilka fyllt 18 år men inte 20 år, kompetenta att ingå. Men att köpa en flaska lättvin på Systembolaget innan de fyllt 20 år är samma personer inte förunnat!
18-åringar i Sverige har rätt att ta körkort och därefter framföra bil eller tung motorcykel i en alltmera intensiv trafik med allt vad detta innebär av ansvar. Men att köpa en flaska lättvin på Systembolaget innan de fyllt 20 år är samma personer inte förunnat!
Ingen skriker på ordningsmakten om ett par, där båda är under 20 år, blir föräldrar och förmodligen får ta det största ansvar som kan läggas på människan. Till detta stora ansvar anses de av det mera myndiga etablissemanget som kompetenta. Men samma par är inte förunnat att köpa en flaska lättvin för att fira barnets dop!
Den som fyllt 18 år men inte 20 får på restaurang beställa och inmundiga drycker innehållande alkohol. Serveringen givetvis utförd av mera myndiga personer. Att beställa in en flaska lättvin på krogen går alltså bra, men att köpa densamma på Systembolaget innan man fyllt 20 år är omöjligt!
Exemplen kan mångfaldigas men att fortsätta med detsamma innebär en än mer förödande kritik mot svensk alkoholpolitik. Vilket den i och för sig förtjänar! Svensk alkoholpolitik bör anpassas till vad en majoritet av medborgarna anser vara en verklighetsanpassad sådan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alkoholpolitiken.
Stockholm den 25 april 1991 Sten Andersson (m) i Malmö (m) Birger Hagård (m)