Bakgrund
Hemmet och familjen är den minsta enheten i samhället och innebär för många vila, rekreation, stimulans och den sfär, där en stor del av uppfostran av nästa generation sker.
Den strukturomvandling och inflyttning till storstäderna som skett har inte varit svaret vare sig på barnens eller de vuxnas behov. Med strukturomvandlingen har människors sociala förankring blivit sämre, man har i många fall förlorat kontakt med släkt, vänner och uppväxtmiljö och blivit rotlös. Det har inte varit lika lätt att känna sig själv som en naturlig del i ett större sammanhang då den egna identiteten har fått sig svåra törnar. Den här situationen har kanske drabbat de uppväxande barnen i ännu högre grad än de vuxna.
Ett fungerande grannskap är oftast en förutsättning för att människors behov av gemenskap, skapande aktivitet, social förankring och identitet skall tillgodoses. Samhället måste utformas så att föräldrarna får mera tid att umgås med sina barn.
Föräldrar måste få vara delaktiga i omsorgen om barnen och inte tvingas släppa huvudansvaret för denna. Föräldrar kan inte ersättas av samhällets institutioner. De skall också ha möjlighet att välja tillsynsform för sina barn.
Statens stöd till barnomsorg bör vara så konstruerat att kvalitetshöjande åtgärder och ett rikare utbud av alternativa barnomsorgsformer stimuleras. Kommunerna bör stödja föräldrar som vill starta kooperativa daghem eller trefamiljssystem. Rekrytering av män till dagbarnvårdare bör stimuleras. Alla hemmaföräldrar och dagbarnvårdare skall ha tillgång till öppen förskola.
De resurssvaga familjerna måste ges ytterligare stöd, för att undvika omhändertagande av barn. Resurserna ska bl.a. utgöras av kvalificerat familje- och nätverksarbete. Socialtjänsten har ansvaret för att familjen får dessa resurser.
Fördelning mellan föräldrarna
Miljöpartiet anser att det, både för barnens och för pappornas skull, är ytterst angeläget att möjligheten att vara hemma en tid hos barnen när de är små utnyttjas av alla. Därför bör en del av föräldrapenningen kvoteras. Från den 1 juli 1991 skall minst tre månader av föräldraförsäkringen tas ut av vardera föräldern.
Rätt till ledighet
Miljöpartiet föreslår att alla arbetstagare skall ha rätt att sänka sin arbetstid, med motsvarande löneavdrag, till 20 eller 30 timmar per vecka. Förslag härom lägger vi i en annan motion.
Ersättningsnivån i föräldraförsäkringen
Nuvarande ersättning inom föräldraförsäkringen är helt proportionell mot inkomsten upp till ersättningstaket 7,5 gånger basbeloppet (241.500 kronor år 1991). Miljöpartiet de gröna vill verka för ett samhälle med mindre inkomstspridning än idag. Med nuvarande lönebildningssystem är det svårt att direkt påverka lönebildningen. Staten kan dock genom utformningen av bl.a. socialförsäkringssystemen markera sin uppfattning genom att ersättning utöver en viss lönenivå utgår med en lägre procentsats. Miljöpartiet de gröna föreslår att ersättningen inom föräldraförsäkringen skall utgå med 70 % av inkomsten för den del av inkomsten som överstiger 4,5 basbelopp (144.000 kronor år 1991). För den del av inkomsten som ligger under 4,5 basbelopp skall ersättningen liksom för närvarande vara 90 %.
En sådan sänkning av ersättningsnivån för de högre avlönade bidrar till att sänka kostnaderna för föräldraförsäkringen utan att personer med låga inkomster drabbas. För personer med högre inkomster kan medvetenheten om att ersättningsnivån är lägre göra att de ökar sitt personliga sparande och drar ner på sin konsumtionsstandard. En sådan utveckling är önskvärd i ett läge när det är angeläget att sparandet i samhället ökar och den mer umbärliga konsumtionen minskar.
Föräldraförsäkring till biståndsarbetare
Biståndsarbetare med utlandstjänstgöring får idag inte sociala förmåner. Miljöpartiet de gröna anser att även barn till biståndsarbetare har rätt till sina föräldrar och att således även biståndsarbetare skall ha rätt till föräldraförsäkring och andra sociala förmåner. I vår skattemotion tar vi upp motsvarande skyldigheter.
Doktorandernas situation
Idag gäller olika villkor för doktorander vid våra högskolor. I vissa fall får de lön med sociala förmåner medan vissa grupper får enbart doktorandbidrag, som varken ger rätt till sjukförsäkring eller föräldraförsäkring. En snabb översyn bör göras av de olika förutsättningarna och ett rättvist enhetligt system utformas.
Rätt för dagbarnvårdare att räkna in egna barn i tjänsten
Kvalitet inom barnomsorg är viktig. Detta skall gälla alla barnomsorgsformer, även familjedaghem. Dagbarnvårdarna är en viktig yrkeskår som bör behandlas lika som alla andra, med rätt att få kommunal barnomsorg för sina egna barn. I dag utgår inte statligt bidrag till egna barn.
Rätt att bli kommunal dagbarnvårdare åt eget barn
De föräldrar som väljer att vara hemma medan barnen är små får idag en mycket liten del av samhällets stöd till den kommunala barnomsorgen. Miljöpartiet anser att detta är en stor orättvisa och kräver att förälder ska ha rätt att bli kommunal dagbarnvårdare även åt eget barn. Detta skall gälla både dem som idag är barnvårdare åt andras barn -- de skall få räkna in även de egna barnen i underlaget för tjänsten (den s.k. Uppsalamodellen) -- och övriga föräldrar som föredrar att vara hemma hos barnen medan de är små. Principen skall vara att förälder som anställs som kommunal dagbarnvårdare åt eget barn skall ges i stort sett samma villkor som en ''vanlig'' dagbarnvårdare i familjedaghem: samma grundlön, sociala förmåner, inkl ATP, utbildning, etc. Kostnadsersättning för egna barn bör utgå med halvt belopp jämfört med vad som gäller när man tar emot andras barn. Dagbarnvårdare åt eget barn skall, precis som föräldrar som har vanlig familjedaghemsplats, betala daghemsavgift. Endast en förälder i varje familj skall samtidigt kunna vara anställd som dagbarnvårdare åt eget barn.
Förskolan
En större valfrihet måste eftersträvas i den kommunala barnomsorgen. Olika typer av alternativa lösningar skall aktivt uppmuntras och ges samma ekonomiska förutsättningar som rent kommunala barnstugor. Detta gäller till exempel föräldrakooperativ, personalkooperativ, föreningsdrivna daghem, trefamiljssystem, m.m. Den öppna förskolans verksamhet är viktig och bör stimuleras.
Kooperativa daghem
Miljöpartiets omsorgsprogram ger större utrymme för valfrihet och aktivt deltagande av föräldrar i barnomsorgen än vad nuvarande system möjliggör. I väntan på en utökad föräldraledighet och större valmöjlighet för föräldrar genom sex timmars arbetsdag kan ändå en del av fördelarna med en inriktning mot en barnomsorg enligt miljöpartiets program uppnås redan nu. Följande förslag till nytt inslag i barnomsorgen innebär enligt vår mening en förbättrad kvalitet i barnomsorgen både för föräldrar och barn, ökad valfrihet för föräldrarna samt dessutom en minskning med barnomsorgskostnaderna med närmare 50 % där alternativet väljs.
Föräldradrivna daghem, s.k. föräldrakooperativ, finns redan. Att starta ett sådant daghem har tidigare inneburit ett stort arbete (skaffa lokal, bilda ekonomisk förening, göra avtal med kommunen, inreda och utrusta daghemmet, ordna alla detaljer med försäkringar, kontraktskrivning, anställa personal etc.). Att driva ett sådant daghem ställer också krav på föräldrarnas arbetsinsatser (deltaga i styrelsen för föreningen, sköta ekonomin, ordna inköp av mat och all förbrukningsmateriel, ordna städning, reparera lokaler, personalvård och personalledning, göra arbetsfördelningar och schemaläggning av allt arbete etc.). En normal arbetsinsats för en förälder i ett föräldrakooperativ är 40--50 timmar per termin i schemalagt arbete inklusive föräldraträffar.
När nu kommunernas syfte är att göra nedskärningar i budgeten utan att göra avkall på kvaliteten så är detta alternativ aktuellt.
Pedagogiska och sociala fördelar vid föräldradrivna daghem
Vid ett föräldradrivet daghem är föräldrar sysselsatta med olika verksamheter i lokalerna på kvällar och på dagtid. Barnen lär på det sättet känna alla andra barns föräldrar och alla föräldrar känner alla barn. Föräldrarna får också i sin verksamhet på daghemmet kontinuerlig kontakt med personalen under vardagliga former. Personalen känner alla föräldrar relativt väl. Personal och föräldrar diskuterar vid möten daghemmets verksamhet i stort som i smått. När problem uppstår så finns det som regel kanaler för snabba och enkla lösningar. Genom att barnen upplever att daghemmet är en plats där också föräldrar är med får de ökad trygghet och en naturlig relation till kamrater som barn i olika familjer och inte bara som andra barn i daghemsgruppen.
Föräldramedverkan även i den kommunala barnomsorgen skall aktivt uppmuntras. En aktiv föräldramedverkan kan ske på olika sätt, t ex genom schemalagd föräldramedverkan ett visst antal dagar per år. En sådan föräldramedverkan är bra både för barnen, föräldrarna och personalen. Den betyder också ett resurstillskott till barnomsorgen som gör att behovet av statsbidrag sannolikt kan minska något framöver.
AnslagsberäkningarStaten ska ställa upp med statsbidrag för de kommuner som beslutar att föräldrar ska kunna anställas som dagbarnvårdare åt eget barn. Kommunerna ska själva besluta om denna anställningsform ska tillämpas i kommunen.För att göra det mer attraktivt för kommunen att inrätta denna barnomsorgsform ska staten förutom statsbidraget bidra till kommunernas nettokostnader genom generella bidrag t.ex. i form av ökat skatteutjämningsbidrag med särskild tonvikt på glesbygdskommuner som idag har liten täckning i kommunal barnomsorg.Ersättningen till föräldrarna ska utgå efter en beräknad tillsynstid av 30 tim/vecka och barn, d.v.s. 75 % av ''fulltid'' för ett barn. Omkostnadsersättningen ska vara halv omkostnadsersättning.Utnyttjandegraden av möjlig målgrupp ska beräknas till 50 % det första året.Med dessa förutsättningar beräknas nettokostnaden till ca 2 miljarder kr det första året. Statsbidraget till daghem minskas med 2 000 kronor per plats och år. Besparing ca 5 miljarder kr.Försäkringen byggs ut med en månad till 13 månader med full ersättning. Därutöver tre månader med garantibelopp. Kostnad ca 1,1 miljarder kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att föräldrar skall kunna välja tillsynsform inom barnomsorgen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna, att trefamiljssystem ingår som barnomsorgsform med rätt till statsbidrag,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vikten av att män anställs inom barnomsorgen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vikten av att kommunerna aktivt förebygger omhändertagande av barn,
[att riksdagen beslutar att rätten till ersättning från föräldraförsäkringen kvoteras så att vardera föräldern från den 1 juli 1991 tar ut minst tre månader av ersättningen,1]
[att riksdagen beslutar sänka ersättningen inom föräldraförsäkringen i enlighet med vad i motionen anförts,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndsarbetares rätt till föräldraförsäkring,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om doktoranders sociala förmåner,2]
5. att riksdagen beslutar att föräldrar skall ha rätt att bli kommunala dagbarnvårdare åt eget barn på villkor som anges i motionen och att statsbidrag skall utgå för detta,
6. att riksdagen hos regeringen begär att 2 miljarder kr. avsätts för utbyggnaden av dagbarnvårdare åt eget barn,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om föräldramedverkan i barnomsorgen,
[att riksdagen hos regeringen begär att 1,1 miljard kr. avsätts för en månads utbyggnad av föräldraförsäkringen,1]
8. att riksdagen hos regeringen begär att statsbidraget minskas med 2
000 kr. per barn i kommunalt daghem, totalt 500 milj.kr.
Stockholm den 24 januari 1991 Claes Roxbergh (mp) Inger Schörling (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Eva Goe s (mp) Marianne Samuelsson (mp) Anita Stenberg (mp)
1 1990/91:Sf321 2 1990/91:Ub691