Den socialdemokratiska familjepolitiken innebär att den enskilde förälderns möjlighet att påverka hur omsorgen om det egna barnet skall utformas i praktiken är obefintlig. Genom ett orimligt skattetryck och genom en i princip totalsocialiserad barnomsorg tvingas de enskilda föräldrarna att anpassa sig -- inte efter egna val och önskemål -- utan efter de bestämmelser och de förutsättningar som socialistiska politiker bestämt skall gälla, utan individuella hänsyn.
Insikten att den familje- och barnomsorgspolitik som socialdemokraterna förverkligat i vårt land inte klarar av de krav och de önskemål som människor har rätt att ställa, står helt klart för de flesta.
Trots att det också finns synliga bevis för att speciellt barnomsorgen håller på att haverera, genom allt längre köer och allt större brist på personal, nekar den socialdemokratiska minoritetsregeringen att ändra sin rigida inställning. Detta går ut över familjerna, inga andra.
Ansvariga socialdemokratiska ministrar har ett flertal gånger bett kommunerna att komma med idéer och förslag som kan lösa den kris som uppstått inom den kommunala barnomsorgen. Men varje gång detta skett har regeringen hindrat dessa förslag att förverkligas. Det gäller minidagisförsöket i Sigtuna kommun, det gäller Pysslingdaghemmen och det gäller inte minst den s.k. Uppsala-modellen.
Det visar på ett övertydligt sätt att socialdemokratiska politiker inte tilltror enskilda människor något som helst ansvar. Det är allvarligt, om än inte förvånande.
Moderata samlingspartiet föreslår i annan motion att det införs ett vårdnadsbidrag/barnomsorgsstöd som skulle utgå till alla barn mellan 0 och 6 år. Stödet skulle tas från det offentliga barnomsorgsstödet som i dag endast tillfaller dem som har haft turen att få plats i den kommunala barnomsorgen. Ett första steg i en ny och rättvis familjepolitik vore att, tills dess att ett statligt barnomsorgsstöd förverkligas, kommunerna ges möjlighet att utge kommunalt vårdnadsbidrag.
Fördelarna med detta är flera. För det första skulle det ge de enskilda föräldrarna möjlighet att bestämma hur de vill lösa omsorgen om de egna barnen. För det andra skulle det minska beslastningen inom den kommunala barnomsorgen och därmed minska köerna. För det tredje skulle det minska kommunernas kostnader, vilket skulle möjliggöra skattesänkningar, vilket i sin tur främst gynnar låginkomsttagare. För det fjärde skulle det minska den oerhörda orättvisa som i dag råder för småbarnsfamiljer i glesbygd. De flesta glesbygdsfamiljer har ingen möjlighet att få del av den subventionerade barnomsorgen, som de dock måste vara med och bekosta via skatten, eftersom det helt enkelt inte finns dagis att tillgå.
Förutsättningen för ett kommunalt vårdnadsbidrag skulle vara att det utformas på så sätt att det minskar klyftan mellan olika barnomsorgsalternativ och mellan dem som har och inte har offentlig barnomsorg. Dessutom skall bidraget utgå efter likställighetsprincipen.
Genom att införa ett tillfälligt kommunalt vårdnadsbidrag skulle vi en gång för alla ha börjat på vägen till en familjepolitik formad efter familjernas önskemål och inte på planmässigt socialistiskt tänkande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att den skyndsamt föreslår ett kommunalt vårdnadsbidrag i enlighet med de riktlinjer som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1991 Karin Falkmer (m)