I ett riksdagsbeslut redovisas att daghem och fritidshem som ägs och drivs av utbildad, erfaren personal, skall vara statsbidragsberättigad från och med 1991 i likhet med föräldrakooperativa daghem, daghem med alternativ pedagogik och daghem som drivs av ideella organisationer. Personalen i personalkooperativen skall ha en sådan utbildning att den kan tillgodose barnens behov av omsorg och god pedagogisk verksamhet.
En stor del av barnomsorgsverksamheten utförs i dag i familjedaghem av dagbarnvårdare. Denna yrkesgrupps utbildning är mycket varierande, från förskollärarutbildning, barnskötarutbildning och till de dagbarnvårdare som i princip inte har någon teoretisk utbildning alls. Den sistnämnda gruppen har trots sin ringa utbildning i många fall varit dagbarnvårdare under många år alltifrån 5 till 20 år och har alltså en mycket lång erfarenhet av barn i alla åldrar och framför allt av barn med särskilda behov. Familjedaghemmen har sin specifika pedagogik som många föräldrar väljer som alternativ idag.
I det senaste riksdagsbeslutet framgår att som krav för startande av personalkooperativ gäller följande: Åtminstone en av delägarna i kooperativet skall ha en utbildning med förskolepedagogisk inriktning, det vill säga förskollärareller fritidspedagogutbildning.
Vi vet att många dagbarnvårdare i dag lämnar sitt yrke och söker sig till andra arbetsområden. Att få möjlighet till start av personalkooperativ kan betyda att de stannar kvar inom barnomsorgsverksamheten.
Att utelämna denna yrkesgrupp innebär i princip att en stor del av denna barnomsorgsverksamhet som utförs av barndagvårdare inte är godkänd enligt gällande regler.
Vi tycker att det är att nedvärdera barnomsorgspersonal, som inte haft den formella kompetensen, då den kommunala barnomsorgen i särskilda fall godkänt begreppet ''lång erfarenhet'' som tillräcklig grund för att upprätthålla en hög kvalite inom barnomsorgen. Därför bör reglerna ändras vad gäller krav om viss utbildning och istället tala om ett begrepp som jämställer utbildning och lång erfarenhet som tillräckligt krav för start av statsbidragsberättigade personalkooperativ.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att även dagbarnvårdare med lång erfarenhet av barnomsorg skall kunna starta personalkooperativ med rätt till statsbidrag.
Stockholm den 25 januari 1991 Maja Bäckström (s) Leo Persson (s)