Barnbidragslagen stadgar att föräldrar som tagit emot ett utländskt barn för vård och fostran i syfte att adoptera det, får rätt att uppbära barnbidrag och därmed flerbarnstillägg även innan adoptionen är klar.
I 4 § andra stycket barnbidragslagen (1947:529) jämställs nämligen med andra föräldrar, de föräldrar som med socialnämndens tillstånd har tagit emot ett utländskt barn för vård och fostran i syfte att adoptera det, när det gäller rätten att uppbära barnbidrag.
Denna rätt finns inte för svenska barn i motsvarande situation, dvs. när barnet är emottaget i ett hem i avvaktan på att det skall adopteras och utan att fosterlön utgår. Något skäl att utesluta dessa fåtal barn från barnbidrag finns inte enligt min mening. Jag yrkar därför att ordet utländska tas bort ur denna paragraf i barnbidragslagen.
Praktiskt brukar man ordna det så i dessa fall att socialnämnden betalar ut barnbidraget till föräldrarna. Emellertid är det så att i det fåtal fall där det svenska barn som skall adopteras är det tredje (eller därutöver) i familjen, förlorar familjen, pga lagtextens utformning, rätten till flerbarnstillägg fram till dess att adoptionen är klar. Enskilda familjer kommer i kläm och det motiverar ytterligare att lagtexten ändras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ordet ''utländska'' tas bort i 4 § andra stycket barnbidragslagen (1947:529).
Stockholm den 24 januari 1991 Ewa Hedkvist Petersen (s)