Underhållsskyldighet till barn upphör när barnet fyller arton år. Går barnet i skolan vid denna tidpunkt eller återupptas skolgången innan barnet fyller nitton år, är föräldrarna underhållsskyldiga till och med juni månad det år barnet fyller tjugo år så länge skolgången pågår.
I de fall sådant underhåll eller bidragsförskott betalas ut skall de enligt paragraf 8 lag 1984:1095 om förlängt bidragsförskott för studerande betalas ut till den förälder eller tidigare vårdnadshavare som barnet varaktigt bor tillsammans med.
I de flesta fall är detta säkert bra, men det finns föräldrar och tidigare vårdnadshavare som inte alltid sätter barnets bästa först. Det har förekommit fall där det uppstått tvist om sådana underhåll därför att de inte kommit barnet tillgodo.
Exempel: en artonårig flicka bedrev studier vid en folkhögskola i Västerbotten och hade sitt hem i Sundsvall. Fadern bestred underhållsskyldighet om pengarna skulle gå till modern, men sade sig vara villig att lämna dem till dottern. Detta eftersom flickan när underhållet utbetalades till modern, inte fick del av pengarna. Han visste av erfarenhet att dottern skulle komma till honom för att kunna klara sin ekonomi och studier.
Det borde vara ganska självklart att underhåll/bidragsförskott i dessa fall skall gå till barnen/ungdomarna som fyllt 18 år och är myndiga. Följdförfattningen som nu innebär att en förälder/vårdnadshavare är mottagare av dessa medel måste ändras till de myndiga ungdomarnas fördel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att 8
§ lagen (1984:1095) om förlängt bidragsförskott för studerande ändras så att förlängt bidragsförskott/underhållsbidrag utbetalas till barnet/ungdomen.
Stockholm den 25 januari 1991 Eva Björne (m)