Tjejcaféet i bostadsområdet Hertsön i Luleå är exempel på en samlingsplats för ensamboende föräldrar. Detta startades ur en s.k. mammagrupp. I mammagruppen framkom behov av en samlingsplats och nu har olika myndigheter i samarbete medverkat till att starta Tjejcaféet. Här träffas föräldrar i liknande social situation och får stöd av varandra, ibland för att bryta sin isolering och komma vidare i livet. Verksamheten är mycket uppskattad och har gett påtagliga resultat bl.a. i form av att några gått vidare till förvärvsarbete och utbildning.
Underhållsbidragskommittén, UBK -87, lät göra en speciell studie av situationen för ensamboende föräldrar med de lägsta inkomsterna och redovisade förslag för att stödja dessa. Ett av förslagen var att ställa särskilda medel till förfogande för utvecklingsverksamhet, som syftar till att stödja de särskilt utsatta ensamboende föräldrarna och deras barn. Kommuner skulle kunna, i samarbete med andra huvudmän, utveckla metoder för att exempelvis förhindra långvarigt socialbidragsberoende och olika grader av social isolering.
Kort sagt skulle man kunna säga att syftet med dessa utvecklingsmedel skulle vara att pröva metoder bl.a. för att främja arbetslinjen, d.v.s att medverka till en social situation där dessa ensamboende föräldrar exempelvis får stöd att förändra sin situation så att de kan försörja sig själva. Tjejcaféet i Luleå är ett exempel på detta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande utvecklingsmedel till föräldragrupper.
Stockholm den 10 januari 1991 Ewa Hedkvist Petersen (s) Margareta Israelsson (s) Ingegerd Wärnersson (s)