En sjukvårdspolitik som -- med fortsatt solidarisk finansiering -- inriktas på valfrihet, mångfald och konkurrens förutsätter ett familjeläkarsystem, vårdgaranti, samordning av resurserna mellan sjukförsäkring och sjukvård samt ett ersättningssystem, som också baseras på utförda prestationer.
En utveckling, där patienterna själva väljer sin familjeläkare, där enskilda, kooperativa och andra alternativ stimuleras, där finansieringen utformas så att sjukförsäkring och sjukvård samverkar, där produktion och finansiering skiljs åt är angeläget för att öka kvaliteten i vården. Dessutom måste de etiska frågorna ges stor vikt och politikernas roll begränsas till att företräda medborgarna och patienterna.
För detta krävs ett system inom sjukvården, där patienten för med sig pengarna till den vårdenhet eller vårdgivare man väljer.
Läkarförbundets principförslag om familjeläkare bör enligt vår mening analyseras närmare. Förslaget innebär bl a att nya vägar kan prövas när det gäller driftformer inom primärvården. Förslaget avdramatiserar också huvudmannaskapsfrågan. Privata -- kooperativa -- kommun och landstingsläkare får alla arbeta på samma villkor
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om familjeläkare, mångfald och konkurrens m.m. i sjukvården.
Stockholm den l5 april l99l Ulla Tillander (c) Rosa Östh (c)