Vänsterpartiet är positivt till att ett nytt rättsmedicinalverk inrättas med placering i Linköping. Att till detta även koppla rättspsykiatrin tycker vi är logiskt.
Däremot är vi tveksamma till att denna organisation ska vara ett provisoriskt mellanstadium för en tänkt överföring av det statliga ansvaret för rättspsykiatrin till allmänpsykiatrin på landstingsnivå. Det är den tolkning vi har gjort av regeringens försök att få sjukvårdshuvudmännen att överta ansvaret för denna verksamhet, exempelvis statens förhandlingsnämnds misslyckade försök att få Landstingsförbundet med på den linjen.
Vänsterpartiet vill att rättspsykiatrin ska utvecklas, eftersom den är en viktig del i rättssamhället. Det måste finnas, förutom kvalitetskraven, en samstämmighet i bedömningarna. Ett, på sikt, uppsplittrat huvudmannaskap kan komma att minska rättssäkerheten, försämra kvaliteten och ge upphov till olikartade bedömningar.
Det kan också befaras att rättspsykiatrins status minskar av en sammankoppling med den allmänna psykiatriska vården och att den rättspsykiatriska forskningen, som i dag är eftersatt, får ännu svårare att hävda sig i konkurrensen med andra psykiatriska inriktningar.
Vänsterpartiet anser också att det finns en demokratiaspekt när det gäller var rättspsykiatrin ska vara placerad och att den hör till domstolsområdet och inte till den beslutande, parlamentariska delen av samhället. Om landstingen tar över huvudansvaret ruckar vi på principen om att ha en rågång mellan de båda storheterna.
Vi är överens med regeringen om att en organisatorisk förändring måste genomföras. Problemen har varit så omfattande och köerna till även de enklare §
7-undersökningarna har blivit långa. Det har också brustit organisatoriskt och samarbetsmässigt inom och mellan kliniker/stationer.
Vår förhoppning är att en förnyelse kan ske om rättspsykiatrin inordnas, som en egen specialitet, under rättsmedicinen. Där även rättsläkare och rättskemister ska finnas.
Omorganiserandet av myndigheter brukar vara en smärtsam process. Vi anser därför att hänsyn ska tas till den nuvarande organisationen på så sätt att de nuvarande klinikerna, som har slutna platser, i Göteborg, Lund, Stockholm och Uppsala samt stationerna i Linköping och Umeå bibehålls. Lednings- och samordningsfunktionen förläggs till rättsmedicinalverket i Linköping som enligt planerna ska öppnas den 1 juli 1991.
Beträffande de olika enheternas, klinikernas/stationernas ledningsansvar hänvisar vi till vår motion med anledning av regeringens proposition 1990/91:93 om rättsmedicinsk verksamhet m.m.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens hemställan om att upprätta avtal med landstingen om rättspsykiatriska undersökningar enligt vad som i motionen anförts om likhet i bedömningar, forskning, demokratiaspekten m.m.,
2. att riksdagen beslutar att bibehålla de rättspsykiatriska enheterna, med slutna undersökningar, i Göteborg, Lund, Stockholm och Uppsala,
3. att riksdagen beslutar att bibehålla de rättspsykiatriska stationerna, med öppna undersökningar, i Linköping och Umeå,
4. att riksdagen beslutar att lednings- och samordningsfunktionen för rättspsykiatrin inordnas i rättsmedicinalverket i Linköping.
Stockholm den 22 mars 1991 Gudrun Schyman (v) Berith Eriksson (v) Maggi Mikaelsson (v) Bertil Måbrink (v) Elisabeth Persson (v) Jan-Olof Ragnarsson (v)