Vård på lika villkor
Hälso- och sjukvårdslagen föreskriver i 2 § en vård på lika villkor för hela befolkningen. I den delen är lagen entydig och ger inte utrymme för tolkning. Därför är det oroande att det i bilaga 7, i proposition l990/91:100, finns en skrivning som kan tolkas som ett försök att försvaga rätten till lika sjukvård. Längst ner på sidan tre står följande: ''När det gäller t.ex. hälso- och sjukvård skall alla med lika behov ha rätt till lika vård och behandling.'' Därefter följer olika exempel och tolkningar av uttrycket lika behov.
Om rätten till vård på lika villkor omtolkas till att den gäller när behoven är lika, finns en uppenbar risk för att detta kan användas till stöd för prioritering av t.ex. förvärvsarbetande framför icke förvärvsarbetande i vårdköerna. Visserligen finns det inget förslag i propositionen om en uppluckring av hälso- och sjukvårdslagen men då det i andra sammanhang har hänt att propositionstext upphöjts till riksdagsbeslut för att själva texten inte avvisats bör riksdagen markera vad som föreskrivs i hälso- och sjukvårdslagen.
Samordning av sjukvård och sjukförsäkringen
I ovan nämnda proposition aviseras en kommande samordning av ansvaret för hälso- och sjukvård med sjukförsäkringen. Vänsterpartiet delar uppfattningen att det ur samhällsekonomisk synpunkt är nödvändigt med en helhetssyn. Det är givetvis bättre för alla när en operation kan utföras snarast även om den är kostsam om samhället på så sätt spar dyra pengar som annars skulle användas till en lång sjukskrivning av patienten. Men denna samordning av ansvaret för sjukvård och sjukförsäkring får inte medföra att patienter, som står utanför arbetsmarknaden och därmed också sjukförsäkringen, ställs längst bak i operationsköerna. Detta bör riksdagen som sin mening ge tillkänna.
Hälsopolitisk plan
I snart tio års tid har sjukvården utsatts för en mycket stark kritik. I huvudsak går kritiken ut på att vården är ineffektiv och att detta är anledningen till att det uppstår köer och att resurserna inte räcker till behoven.
Om hälsotillståndet kan vara ett mått på effektivitet, så måste vi konstatera att hälsotillståndet i Sverige generellt har förbättrats de senaste åren. Och om man gör en jämförelse med andra industriländer så har vi en effektiv sjukvård i förhållande till sjukvårdens kostnader. Vårdens andel av bruttonationalprodukten har konstant minskat under 80-talet och uppgår nu till 8,5 procent. I Sverige får vi mer för en given summa som satsas på sjukvården än vad man får i exempelvis USA och Frankrike.
Men fortfarande finns det allvarliga brister i sjukvården. Skillnaderna i hälsotillstånd mellan olika grupper minskar inte. Människor ur arbetarklassen har sämre hälsa än personer med en gynnad ekonomisk och social ställning. De stora hälsoskillnaderna följer ett klart socialt mönster. Inom vissa områden av vården är det oacceptabla köer till undersökningar, operationer och vårdplatser. I den situationen med köer och bristande resurser är det inte märkligt att förslag om prioriteringar ställs.
Vänsterpartiet anser att det behövs en hälsopolitisk plan för att effektivt förbättra hälsotillståndet för de grupper som har sämst hälsa. Hälso- och sjukvård mot 90-talet (HS 90) bör vara utgångspunkt i det arbetet. En hälsopolitisk plan kan också behövas som stöd för vårdpersonalen när de tvingas göra prioriteringar som politiker egentligen borde ta ansvaret för.
Attraktivare vårdarbeten
Vårdarbetet måste bli attraktivare så att sjukvården kan rekrytera personal även när arbetsmarknaden i övrigt är god och konkurrerar om arbetskraften. Tillräckligt med personal är en förutsättning för att minska köer och hålla vårdavdelningar öppna. Under år l990 har exempelvis i Stockholms län ca 1 000 platser inom långvården tvingats stänga pga personalbrist. Ett första steg i det personalpolitiska arbetet bör enligt vänsterpartiets mening vara att ingen i sjukvården skall behöva arbeta varannan helg. Målet bör vara högst en helg av fyra. För att öka möjligheten att minska helgtjänstgöringen och på annat sätt förbättra vården anvisar vänsterpartiet i sin ekonomiska motion 2 miljarder kronor till sjukvården. Detta finansieras genom att grundavdraget på inkomster över 180 000 kronor slopas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vård på lika villkor,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att eventuell samordning av sjukförsäkring och sjukvårdsansvar inte får medföra att patienter som står utanför arbetsmarknaden får sämre vård,1]
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en hälsopolitisk plan enligt motionens förslag.
Stockholm den 25 januari 1991 Margó Ingvardsson (v) Berith Eriksson (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Gudrun Schyman (v)
1 1990/91:Sf351