Varje år skadas ett antal människor p g a felaktiga behandlingar m.m. i sjukvård och tandvård. Antalet anmälda behandlingsskador till den s k patientförsäkringen ökar. Orsakerna till denna ökning är flera. Den medicinsk- tekniska utvecklingen har medfört att allt fler behandlingar numera är beroende av en avancerad och därmed komplicerad teknik. Kraven på teknisk kunskap bland sjukvårdspersonal har därmed ökat i en omfattning som inte varit förutsebar. Särskilt allvarligt är att införandet av de tekniskt avancerade metoderna inte medfört en samtidig uppbyggnad av kvalificerade kontrollfunktioner. Numera har såväl socialstyrelsen som sjukvårdshuvudmännen uppmärksammat detta och initierat ett arbete för s k kvalitetssäkring i vården. Detta arbete syftar inte enbart till att förbättra kontrollen av teknisk utrustning utan även till att skapa rutiner för att följa upp kvaliteten i omhändertagandet m.m.
En annan orsak till de ökande anmälningarna av felbehandlingar kan vara de vällovliga ambitionerna att utnyttja tillgängliga vårdresurser på ett mer effektivt sätt. Vårdtiderna har därmed generellt förkortats. Behandlingar, som är påfrestande för patienterna, utförs under allt kortare tid. Den nuvarande ''vårdkrisen'' med långa väntetider till diagnostik, operation och andra vårdinsatser tvingar inte sällan sjukvårdspersonal att skriva ut patienter efter allt kortare vårdtid. Risktagandet, i det enskilda fallet, kan därmed ha ökat.
Slutligen kan anmälningsbenägenheten ha ökat dels som en konsekvens av att kunskapen om möjligheten till anmälan förbättrats hos allmänheten dels därigenom att allmänhetens krav på vårdorganisationen ökat.
Ansvarsnämndens kontroll
Socialstyrelsen är samhällets kontrollmyndighet av sjukvården. Socialstyrelsens ansvarsnämnd har en skyldighet att följa vårdgivarnas arbete och kontrollera att vårdarbetet bedrivs i enlighet med medicinsk erfarenhet och beprövad praxis. Även antalet anmälda fall till ansvarsnämnden av möjlig felbehandling har ökat.
Det åligger respektive sjukvårdsenhets chefsläkare att tillse att alla de fall där felbehandling kan misstänkas anmäls till ansvarsnämnden. Enligt uppgifter i massmedia finns det anledning att pröva att denna anmälningsskyldighet efterföljs. Det åligger regeringen att utfärda sådana föreskrifter att socialstyrelsen vidtar en sådan prövning.
Enligt vår mening är det av flera skäl utomordentligt angeläget att samhällets kontrollfunktioner när det gäller behandling av enskilda människor följs. Endast genom en noggrann granskning kan allmänhetens tilltro till den medicinska vården upprätthållas. Till detta kommer att myndighetsuppföljningen är en viktig kontrollfunktion av vårdens kvalitet. Slutligen är ansvarsnämnden även en garant för att nyvunna medicinska erfarenheter snabbt kommer till användning vid alla vårdenheter i landet.
Ersättning till felbehandlade
Den, som behandlats på ett felaktigt sätt i vården och skadats av detta, har rätt till ersättning. Ersättningen för personskadan skall dels omfatta den s k ideella skadan, dvs kompensera lidande m m, dels den s k ekonomiska skadan, dvs täcka kostnader för behandling och rehabilitering samt ersätta utebliven arbetsinkomst eller framtida inkomstförlust.
Patientskadeförsäkringen
Patientersättningen utbetalas av ett försäkringskonsortium. Försäkringstecknare är offentliga och privata vårdgivare. Rättsligt sett är den s k patientförsäkringen jämförbar med andra försäkringar som erbjuds privatpersoner på marknaden. Det föreligger dock en väsentlig skillnad mellan patientförsäkringen och de olycksfall- och livförsäkringar som enskilda tecknar. I det senare fallet är försäkringstecknare och förmånstagare vanligen samma person. Förmånstagaren har möjlighet att påverka försäkringens omfattning och utfall. När det däremot gäller patientförsäkringen är detta inte fallet. Här avgör vårdgivarna, genom val av premiens storlek, vilket skydd patientförsäkringen i realiteten skall erbjuda felbehandlade.
Behovet av höjda ersättningsnivåer
I ett internationellt perspektiv är de skadestånds/ersättningsbelopp som utbetalas för personskada mycket låga. Detta förhållande gäller både om skadan är av lindrig art eller om den leder till livslång grav invaliditet. Det är också så att beslut om ersättning till en behandlingsskadad fortfarande är beroende av om denne ''kan tillgodogöra sig'' beloppet. Den som skadats så allvarligt, att medvetandegraden varaktigt sänkts kan därmed förvägras ersättning med denna motivering.
Enligt vår uppfattning måste utgångspunkten vid fastställande av ersättning vara att den skadade skall tillerkännas full kompensation. Principen skall vara att en behandlingsskadad får sådana ekonomiska villkor att den förlust av hälsa och eller/livsfunktioner som skadan förorsakat elimineras. I många fall är detta inte möjligt. Här måste målsättningen vara att kompensationen skall lindra skadan i möjligaste mån. Den praxis som utbildats i patientförsäkringen medger inte detta idag. Som exempel på detta kan nämnas de ersättningsbelopp som tillerkänts dem som smittats med HIV genom blodtransfusion. Vi anser således att ersättningsbeloppens storlek när det gäller personskada måste höjas väsentligt för att uppnå målet om full kompensation.
Regeringen har, bl a på centerns initiativ, tillsatt en utredning i syfte att se över reglerna för och därmed ersättningsnivåerna vid s k ideell skada. Av direktiven framgår att kommitténs huvuduppgifter är att överväga om den nuvarande ersättningsnivån bör höjas, vilka ersättningsprinciper som bör tillämpas samt hur normer för att bestämma ersättningen bör fastställas.
Ersättningsnivåerna vid personskador fastställs idag av försäkringsbolagen. Bolagen redovisar i tabellform de ersättningsnivåer som accepteras vid personskador. Dessa normer fastställs sedan av trafikskadenämnden. I trafikskadenämnden finns representanter för de försäkringsbolag som ingår i det försäkringskonsortium vilket utgör trafikskadeförsäkringen. Såväl patientförsäkringen som de allmänna domstolarna följer de beslut som trafikskadenämnden fattar.
Den trygghet som samhället erbjuder ger ett tillfredsställande grundskydd. De allmänna försäkringarna liksom pensionssystemet ger dock numera inte full kompensation för eventuella inkomstförluster. För att komplettera samhällets grundskydd krävs därför ofta olika försäkringslösningar. Redan det faktum att patientförsäkringen tillkommit talar för att vårdgivarna erkänt behovet av ett kompletterande skydd.
Som vi ovan påpekat finns dock en avgörande skillnad mellan patientförsäkringen och privata försäkringar. Den private försäkringstagaren/förmånstagaren kan själv påverka försäkringsskyddets utformning och nivå. När det däremot gäller patientförsäkringen finns inte denna påverkansmöjlighet för enskilda människor. Mot denna bakgrund är det rimligt att noga pröva formerna för hur ersättningsnivåerna i patientförsäkringen fastställs.
Kopplingen till de privata försäkringsbolagen är dessutom mycket tveksam. Det torde vara en uppgift för samhället att fastställa de ramar och kriterier för kompensation som skall gälla när enskilda människor skadas i samhällets vårdorganisation -- även när det gäller ekonomisk ersättning. Vad ovan anförts bör ges regeringen tillkänna.
Rätt till fritt läkarval
Många felbehandlade människor upplever att samhället sviker dem när det gäller att påvisa att den uppkomna skadan är hänförlig till brister i vården. Misstanken att genomgången behandling inte utförts på ett accepterat sätt medför ofta att förtroendet för vården i grunden sviktar. Det är därför nödvändigt att den som misstänker sig vara felbehandlad får möjligheter att konsultera andra medicinska specialister än dem som utfört behandlingen.
Landstingsförbundet har nyligen antagit en rekommendation om fritt val av vårdgivare för patienter vilken mottagits positivt av de enskilda landstingen. När principen om det fria läkarvalet genomförts i landstingen ökar de felbehandlades möjligheter att konsultera annan läkarexpertis än den som den egna sjukvårdshuvudmannen kan erbjuda. Detta torde delvis kunna svara upp mot de krav om fristående bedömningar som felbehandlade kan ställa. De merkostnader som ett sådant läkarval kan föra med sig belastar dock den enskilde. Enligt vår mening är detta inte acceptabelt. Landstingen bör därför åläggas att svara för de merkostnader som konsultation av läkare som är verksammma utanför landstingsområdet kan medföra för den enskilde.
Särskilt om rehabilitering m.m.
De behandlingsskadade har ofta behov av rehabilitering. Inte sällan är en intensiv rehabiliteringsinsats avgörande för i vilken omfattning behandlingsskadans långsiktiga effekter skall kunna lindras. De rehabiliterande resurserna är begränsade. När det gäller insatser för denna grupp av människor är det viktigt att alla tillgängliga resurser kan utnyttjas. De behandlingsskadade bör därför inte enbart vara hänvisade till de vårdmöjligheter som sjukvårdshuvudmannen förfogar över. Dessutom måste fristående behandlingshem och andra institutioner komma ifråga. Olika handikapporganisationer driver rehabiliteringsenheter som bör kunna utgöra ett viktigt komplement i detta fall. Även dessa resurser måste kunna komma de felbehandlade till del.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en prövning av att anmälningsskyldigheten till ansvarsnämnden uppfylls,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en generell höjning av skadeståndsnivåerna när det gäller personskador,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samhällets ansvar när det gäller beslut om ersättningsnivåer vid behandlingsskador m.m.,1]
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fritt läkarval samt ansvar för de merkostnader detta kan medföra för gruppen felbehandlade,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rehabiliterande insatser för de behandlingsskadade.
Stockholm den 25 januari 1991 Görel Thurdin (c) Marianne Andersson (c) i Vårgårda 1 1990/91:L623